Att leda vatten mellan tunnor

Tunnor runt vårt hus samlar upp vatten från taket vid regnväder. Med trycket från vattnet kan jag leda vatten mellan tunnor på olika platser, vilket underlättar särskilt vid vattning i tunnelväxthuset.

En vattentunna med slangar i.

En enkel men fiffig lösning för att transportera vatten mellan två tunnor, en solcellspump och en trädplantering.

 

Det här är andra delen i min serie om att samla vatten att använda i odlingen. Det ska handla om att leda vatten mellan tunnor på smart sätt, utan hjälp av pumpar. Tidigare har jag beskrivit hur jag monterar utkastare på stuprören för att samla vatten från hustaket.

 

Läs mer: Montera utkastare på stuprör

 

När vattnet väl samlats i tunnor vid stuprören är det dags att använda det på något vis. Men det är ju inte säkert att den mest vattenbehövliga odlingen ligger i anslutning till stuprören, i alla fall inte i min trädgård. Platserna jag har störst behov av att vattna är tunnelväxthusen och de ligger en bit bort från huset.

 

En koppling i nedre delen av en vattentunna.

I en av tunnorna vid huset sitter en koppling i botten, som leder vattnet vidare till växthuset genom vattnets eget tryck.

 

En barnhand håller en vattenslang.

Beroende på hur mycket vatten det är i den blå tunnan töms den mer eller mindre fort genom slangen ner i tunnan vid stora växthuset.

 

Mitt system leder vatten från tunnan vid huset till en av tunnorna vid växthuset. I nedre delen av tunnan har jag monterat ett fäste till en vattenslang. Slangen kopplas på och stoppas ner i en av tunnorna vid stora växthuset. När vattnet i den första tunnan fylls på, gör trycket från tunnan vid huset att vattnet transporteras genom slangen, ner till växthuset och tunnan. Även om slangen ligger uppåt en bit för att nå ner i tunna nummer två, så trycks vattnet upp fint.

 

Läs mer: Vattna smart med fuktslang

 

Två tunnor stor bredvid varandra, förenade med två korta slangar.

Den blå tunnan står något högre än den gröna. När det blir fullt i blå tunnan slinker vattnet genom slangarna till tunnan nedanför. Så smart!

 

Överskott rinner vidare

Idén till lösningen ovan fick jag hos min granne, Nalle, som gjort en lika smart som enkel lösning vid sin uppsamling. Och det här är ett suveränt tips till dig som oroar dig för vattenskador då överfulla tunnor rinner över och skvätter ner fasaderna. Se bilderna ovan.

Istället för att tunnorna rinner över kan du leda vattnet till en annan tunna bredvid, precis som Nalle gjort. Ett eller två små hål och slang i tunnans övre del leder vattnet till nästa tunna. Det enda du behöver är en borr i samma eller precis något mindre diameter som vattenslangen du tänkt använda, samt en bit vattenslang som räcker mellan de två tunnorna.

 

Läs mer: Fuktslang på stort område

 

Närbild på en tunna med en vattenslang.

Den här slangen sitter monterad i tunnans överkant, intryckt med lite silvertejp som fyller ut hålet. Slangen har borrade hål som släpper ut vattnet i vid min trädplantering i tunnelväxthuset.

Närbild inifrån tunnan på den lilla extra slangen.

Slangen som släpper ut överskottsvatten sitter cirka tio centimeter från tunnans övre kant. Om regnvatten fyller på tunnan släpps vattnet ut i tillräckligt snabb takt så att inte tunnan blir överfull. Skulle mycket vatten rinna till går det fint att sätta i en extraslang till för överskottet.

 

En vattenslang över täckodling i ett tunnelväxthus.

Så snart det finns ett överskott i vattentunnan leds det ut till träden i tunnelväxthuset. Det här är det enda vatten de får. Det funkar suveränt!

 

Jag har gjort en liknande lösning för tunnan vid växthuset. Blir det för mycket vatten i tunnan släpper den ut överskottet direkt i växthuset via en slang som satts i överkant av tunnan. Slangen har jag borrat hål i och den sprider ut överskottsvattnet i bädden med träd och sparris i tunneln.

På det här sättet kan jag alltså samla upp vattnet från hustaket och leda vattnet till tunnan vid växthuset, där vattnet leds vidare in till trädplanteringen i tunneln om tunnan skulle bli överfull. Utan att använda pumpar eller några avancerade lösningar. Utkastare, tunna och slang är det enda som behövs.

Jaha. Och tunnorna vid växthuset då, hur har jag tänkt använda dem? Jo, där är planen förstås att samla vatten från taket på tunnelväxthuset enligt en egenkomponerad modell. Nu ska jag snickra färdigt den och rapporterar snart mer om hur den fungerar.

 

Skillnadens podd

Ett tips till dig som är nyfiken på vatten är att hålla utkik efter nästa veckas podd. Då spenderar jag en regnig eftermiddag hos odlaren MaryAnn Fargo och pratar om vatten och vattning. Följ Skillnadens podd genom appar för poddar eller någon av länkarna ovan.
/Sara Bäckmo

06. juli 2019

14 svar till “Att leda vatten mellan tunnor”

 1. helene.hanellohrstrom skriver:

  Ah, jag har väntat på det här inlägget. I fredags klurade jag på hur man löser transporten av vattnet. Så igår monterade jag på tappkran på tunnan långt ned, på den tappkranen är det en hane som passar till vanlig trädgårdsslang. Så trycket av vattnet gör att vattnet forslas vidare till annan tunna.

 2. Henrik skriver:

  Viktigt är att man lyfter upp vattentunna vid stupröret. Ställ tunnan på gamla bildäck eller ett gäng SJ-pallar. Vid transport av vattnet till en annan tunna längre bort försök att ansluta en slang med större diameter än en vanlig trädgårdsslang. För motståndet i slangen ökar med längden och trycket blir dåligt. Din överföring mellan de bägge tunnorna fungerar nog fint. Men tänk på att om takytan är stor så är risken hög att dubbelslangsalternativet inte har tillräckligt hög kapacitet vid kraftigt regn. Sätt grovare slangar och flytta ner slangarna på tunnorna. Då får man lite högre marginal vid kraftigt regn. Däremot är jag tveksam till din tanke på att samla vatten från växthuset. Växthus har i regel för liten regnuppsamlingyta för att det skall ge mer än ett par liter vatten. Tänk på att 1mm regn ger en liter per kvadrat. Det skall regn mycket innan du ens fyller en vattenkanna per sida om inte växthuset är stoooort.

  • Leif Fryle skriver:

   Om man lyfter upp första tunnan och har andra tunnan lägre så kommer första tunnan bara bli fylld om man har utloppet i toppen.
   Vid mycket regn kommer överflödet av vatten brädda på lägsta möjliga punkt. Denna nivå blir ju också högsta möjliga nivå i någon av de anslutna tunnorna.

 3. Bianca skriver:

  Mitt lilla växthus samlar riktigt bra med vatten ?

 4. Gunilla skriver:

  Hej!
  Jag ska göra något liknande på min kolonilott och undrar över konstruktionen i tunnan där du tömmer vatten nerifrån tunnan, själva den vita "grejen" som sitter i hålet. Vad är det och hur får man tag på en sådan? Det är ju den mest kritiska delen i hela konstruktionen, superviktigt att det blir tätt.

 5. Rasmus Larsson skriver:

  Tack för fint inlägg.

  Ett alternativ som jag använder är en klassisk slangning mellan tunnorna med hjälp av vanlig vattenslang. Detta funkar nog inte över stora avstånd, eller det blir väldigt tungt att lyckas med första slangningen. Dock funkar det eminent bra mellan tunnor med kort avstånd utan att behöva borra och fixa. På detta sätt så fördelar sig vattnet jämt mellan tunnorna.

 6. Bengt skriver:

  Kolla Biltema ex vis art nr 25-805. Bordgenomföring Använder själv dessa +slangklämma

  • Sara Bäckmo skriver:

   Men oj vad bra!!! Visste inte vad jag skulle söka efter för att hitta liknande. Det är en sån som sitter i en av mina tunnor sedan tidigare. Supertack!

 7. Annkristine skriver:

  Oh, så mycket bra info! Jag har utkastare på stupröret, en tunna med pump för tunnor, och en korttidstimer på en timme. Bara att vrida för att ställa in önskad tid till avstängning. Nu behöver jag utöka med två tunnor. I vilken tunna ska jag placera pumpen dvs var finns det vatten när regnet uteblir?

  Annkristine

 8. Sibylle Zetterberg skriver:

  Glöm inte att täcka alternativt ställa ner bräda eller liknande så att djur som faller ner i dessa kan ta sig upp ur tunnan. Många djur bl a katter har drunknat i vattentunnor.

 9. Eva-Lena skriver:

  Allt detta låter bra. I Lunds kommun får man 2500 kr för varje stuprör, som kopplas bort från kranvattnet. Det vill jag gärna göra och använda vattnet i trädgården istället, men hur gör man på vintern? Man måste väl tömma tunnan då? Någon som har ett tips?

  • Jane skriver:

   Vad bra att man får betalt för att ta hand om vattnet i Lund! Det betalar ju för investeringen. Gäller det även i Göteborg? Någon som vet? Jag kopplar bort tunnorna på vinterhalvåret. VIll ju inte att vattnet fryser och tunnorna kanske spricker (använder fyndade, tjocka industritunnor så det kanske inte är ngn risk. Jag ställer tunnorna på lecablock i olika höjder. Sedan seriekopplar jag tunnorna. Funderar nu på vilken höjd som är optimal. Min son säger att det är bäst att ha genomföringarna långt ner och tunnorna på samma höjd, stämmer det? Då behövs mer vatten totalt eftersom inte bara en utan alla tunnor måste ha samma vattenhöjd för att nivån ska vara över tappningskranen på första tunnan (dvs om man altlid ska kunna fylla på en vattenkanna). Fylls en tunna på i taget så går det åt mindre vatten innan man kan fylla på vattenkannan - MEN man kan ju fylla på (justera vattennivån) manuellt så att vattenståndet i de tunnorna (2, 3 eller flera) konstant är fyllda ovanför tappkranarna, eller? VAD ÄR DET OPTIMALA? Jag använder "bordgenomföringar" från bl a Biltema mellan tunnorna. Håller nu på att bygga in tunnorna i en träkonstruktion som jag målar i samma färg som fasaden och ovanpå placerar jag vackra slingerväxter. Tunnorna är ju inte direkt vackra. Det är inga whiskeytunnor utan plasttunnor i olika färger. Eftersom tunnorna står på lecablock och dylikt så kan man justera höjden mellan dom efteråt om man vill men lite onödigt att behöva flytta på bordgenomföringarna och täcka gamla hål. /Jane

   • Lillemor Liden skriver:

    Hej! Men Åhh.. va glad jag är som hittade er alla här med era super intressanta tips angående alla olika ”vatten trix”!! Ja vi har alla olika situationer att fundera kring. Själv har jag tre vattenpunkter/ stuprännor som mynnar vid husknut och som jag vill hitta praktiska och smidiga lösningar. Just nu rinner en ut utmed huset och drar med sig makadam bildat nästan sk slukhål vid ett plintben !!
    En punkt ” löst genom plastränna som rullar ut dig, tredje mynnar ut vid rododendron som mår såå gott!! Så nu funderar jag på vattentunna/ lägga ränndalsplattor till dike 💁🏻‍♀️😎

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *