Att leda vatten mellan tunnor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Att leda vatten mellan tunnor

Tunnor runt vårt hus samlar upp vatten från taket vid regnväder. Med trycket från vattnet kan jag leda vatten mellan tunnor på olika platser, vilket underlättar särskilt vid vattning i tunnelväxthuset.

En vattentunna med slangar i.

En enkel men fiffig lösning för att transportera vatten mellan två tunnor, en solcellspump och en trädplantering.

 

Det här är andra delen i min serie om att samla vatten att använda i odlingen. Det ska handla om att leda vatten mellan tunnor på smart sätt, utan hjälp av pumpar. Tidigare har jag beskrivit hur jag monterar utkastare på stuprören för att samla vatten från hustaket.

 

Läs mer: Montera utkastare på stuprör

 

När vattnet väl samlats i tunnor vid stuprören är det dags att använda det på något vis. Men det är ju inte säkert att den mest vattenbehövliga odlingen ligger i anslutning till stuprören, i alla fall inte i min trädgård. Platserna jag har störst behov av att vattna är tunnelväxthusen och de ligger en bit bort från huset.

 

En koppling i nedre delen av en vattentunna.

I en av tunnorna vid huset sitter en koppling i botten, som leder vattnet vidare till växthuset genom vattnets eget tryck.

 

En barnhand håller en vattenslang.

Beroende på hur mycket vatten det är i den blå tunnan töms den mer eller mindre fort genom slangen ner i tunnan vid stora växthuset.

 

Mitt system leder vatten från tunnan vid huset till en av tunnorna vid växthuset. I nedre delen av tunnan har jag monterat ett fäste till en vattenslang. Slangen kopplas på och stoppas ner i en av tunnorna vid stora växthuset. När vattnet i den första tunnan fylls på, gör trycket från tunnan vid huset att vattnet transporteras genom slangen, ner till växthuset och tunnan. Även om slangen ligger uppåt en bit för att nå ner i tunna nummer två, så trycks vattnet upp fint.

 

Läs mer: Vattna smart med fuktslang

 

Två tunnor stor bredvid varandra, förenade med två korta slangar.

Den blå tunnan står något högre än den gröna. När det blir fullt i blå tunnan slinker vattnet genom slangarna till tunnan nedanför. Så smart!

 

Överskott rinner vidare

Idén till lösningen ovan fick jag hos min granne, Nalle, som gjort en lika smart som enkel lösning vid sin uppsamling. Och det här är ett suveränt tips till dig som oroar dig för vattenskador då överfulla tunnor rinner över och skvätter ner fasaderna. Se bilderna ovan.

Istället för att tunnorna rinner över kan du leda vattnet till en annan tunna bredvid, precis som Nalle gjort. Ett eller två små hål och slang i tunnans övre del leder vattnet till nästa tunna. Det enda du behöver är en borr i samma eller precis något mindre diameter som vattenslangen du tänkt använda, samt en bit vattenslang som räcker mellan de två tunnorna.

 

Läs mer: Fuktslang på stort område

 

Närbild på en tunna med en vattenslang.

Den här slangen sitter monterad i tunnans överkant, intryckt med lite silvertejp som fyller ut hålet. Slangen har borrade hål som släpper ut vattnet i vid min trädplantering i tunnelväxthuset.

Närbild inifrån tunnan på den lilla extra slangen.

Slangen som släpper ut överskottsvatten sitter cirka tio centimeter från tunnans övre kant. Om regnvatten fyller på tunnan släpps vattnet ut i tillräckligt snabb takt så att inte tunnan blir överfull. Skulle mycket vatten rinna till går det fint att sätta i en extraslang till för överskottet.

 

En vattenslang över täckodling i ett tunnelväxthus.

Så snart det finns ett överskott i vattentunnan leds det ut till träden i tunnelväxthuset. Det här är det enda vatten de får. Det funkar suveränt!

 

Jag har gjort en liknande lösning för tunnan vid växthuset. Blir det för mycket vatten i tunnan släpper den ut överskottet direkt i växthuset via en slang som satts i överkant av tunnan. Slangen har jag borrat hål i och den sprider ut överskottsvattnet i bädden med träd och sparris i tunneln.

På det här sättet kan jag alltså samla upp vattnet från hustaket och leda vattnet till tunnan vid växthuset, där vattnet leds vidare in till trädplanteringen i tunneln om tunnan skulle bli överfull. Utan att använda pumpar eller några avancerade lösningar. Utkastare, tunna och slang är det enda som behövs.

Jaha. Och tunnorna vid växthuset då, hur har jag tänkt använda dem? Jo, där är planen förstås att samla vatten från taket på tunnelväxthuset enligt en egenkomponerad modell. Nu ska jag snickra färdigt den och rapporterar snart mer om hur den fungerar.

 

Skillnadens podd

Ett tips till dig som är nyfiken på vatten är att hålla utkik efter nästa veckas podd. Då spenderar jag en regnig eftermiddag hos odlaren MaryAnn Fargo och pratar om vatten och vattning. Följ Skillnadens podd genom appar för poddar eller någon av länkarna ovan.
/Sara Bäckmo

06. juli 2019