Lilla tunneln med ny plast

Det tog bara ett halvår för den ursprungliga plasten att gå sönder. Nu är den lilla tunneln äntligen iordningställd med ny, genomskinlig plast.

Den här tunneln har varit svår att använda sedan det gröna överdraget vittrat sönder och dragkedjorna lagt av. Det har stått mer eller mindre trasigt i ungefär två år. Visst, jag har ändå odlat i det men utan sådär jättebra resultat. Det har varit dragit och kallt, men tunneln har ändå gett ett visst vindskydd.

För några veckor sedan drog jag bort den gröna armerade plasten som alltså följer med de här tunnlarna vid köp och började göra i ordning för ett plastbyte. Jordbäddarna är något sånär förberedda, genom att jag rensat upp, grävt ner kompost och gjort en vintersådd i ena bädden. Och i förra veckan täcktes äntligen tunneln med ny, genomskinlig plast.

Just den här tunnel köptes via E-bay och det finns länk till inköpsstället och uppgifter om pris i inlägget Inköpsfakta om odlingstunneln.

 

En stålstomme utan plast.

Så här såg tunnelns skelett ut innan plasten kom på. Den har stått stadigt på sin plats utan att skadas av stormar.

 

Riktig växthusplast

Den här plasten är av samma typ som sitter på mitt större hus, en riktig växthusplast med god hållbarhet. Gavlarna sätts upp för sig och häftas fast på dörrens träkonstruktion. Plasten fästs kring bågkonstruktionen med enkla klämmor. På gavlarna har också plasten grävts ner i backen, i samband med att dörrkonstruktionens nedre del har förankrats i jorden. Instruktioner för hur det görs finns på Gjordnäras hemsida under fliken Byggmanual. Byggmanualen är också användbar för dig som vill bygga dörrar själv. Jag är lite lat i år när det är småbarnstid fortfarande och har bett om hjälp.

 

En kille med borrmaskin jobbar vid tunnelväxthuset.

Daniel från Gjordnära hjälper mig att fixa plasten i det svinkalla vädret.

 

Rangligt blir stabilt

Utan plast är bågkonstruktionen lite ranglig och vobblar i sidled. Det går att staga upp konstruktionen så den blir stadigare, men så fort plasten kommer på så löser det sig självt. Plasten sträcks upp och håller ihop allt på ett fint och stabilt sätt.

Flera undrar över hur tunnlarna förankras i marken. Mina tunnlar har fästs i marken på olika sätt. Just den här har en mycket enkel variant med jordankare (ser ut som stora skruvar/spiraler) som borrats ner i marken. I dessa har jag fäst spännband mellan bågkonstruktionen och jordankarna. Tunneln har stått otroligt bra genom alla stormar de senaste åren.

Andra sätt att fästa i backen har varit att slå ner pålar i marken som jag fäst en träram vid. På träramen har jag sedan förankrat konstruktionen med plåtband. Den stora tunneln har långa jordankare under varje bågdel som står mot marken.

 




Fina temperaturer

Så fort plasten kommer på konstruktionen märks en stor förändring i temperaturen. Dagen när plasten sattes upp blåste det som katten och utetemperaturen i vinden var bara fyra-fem grader. På jorden (inte i) var det nio grader innan plasten kom upp och cirka femton när plasten väl var på. Nattetid är det fortfarande kallt nu när det är några minus.

Den genomskinliga plasten släpper igenom otroligt mycket mer ljus än den gröna plasten. Det blir extra tydligt just där den här tunneln står eftersom det är ett skuggigt läge på norrsidan. Den första morgonsolen når hit, men sedan skuggar både huset och den stora asken under många timmar, innan eftermiddagssolen slutligen lyser in. Och som den når in i tunneln med den här plasten! Förhoppningsvis kommer det att bli enklare att odla här.

 

Ett tunnelväxthus i bågform med vit plast.

Nu är den nya plasten på plats. På långsidorna är plasten inte nergrävd än, jag har lagt pallkragar på som tyngd tills vidare.

 

Två dörrar

Istället för en öppning endast med dragkedjor (som för övrigt är en ganska usel och ohållbar lösning) så har jag nu dörrar i bägge ändar. Jag vill gärna kunna öppna ordentligt för att få bra ventilation. Men, jag har också kommit på att baksidan av tunneln blir en fin plats att börja odla på. Någon gång. Och då är det ju jättefint att ha en dörr här med.

 

Tunnelväxthus sett innifrån.

Inuti tunneln blir det snabbt mycket varmare än utanför så snart plasten kommer på.

 

Priset

Ursprungligen köptes den här tunneln på E-bay och kostade då  1 800 kronor, inklusive moms och frakt från Storbritannien. Ett bra köp, tycker jag. Nu har jag uppgraderat med plast och ordentliga dörrar. Materialet är beställt från Gjordnära Tunnelväxthus (mitt stora hus kommer därifrån och de säljer också separat växthusplast). Priset ser ut så här.

  • Takplast, 6,20 x 8m plast - 1194 kr
  • 2 st dörrar - 1980 kr (det är ganska enkelt att göra dörrarna själv för den som vill det)
  • Gavelplast till två gavlar, 3,20 x 6m - 507 kr
  • Bågklämmor, 40st 25mm 7kr/st-  280 kr

Allt som allt kostar uppgraderingen 3961 kr.

Nu är det bara att fylla upp jordbäddarna med godsaker. I helgen höll vi ny odlingskurs och då fick jag hjälp av Lisa med flera att sätta ut en tidig potatis här. Jag har än så länge bara en grov plan för året och i största mån går den ut på att odla sena grönsaker för vinterskörd.
/Sara Bäckmo

24. april 2017

9 svar till “Lilla tunneln med ny plast”

  1. Marie skriver:

    Sara, du är ett sånt ess! Tack för allt du delar med dig av och för att du är så chosefri och klok, om en får säga så helt utan att känna dig.

  2. david nilsson skriver:

    GRÄV NER PLASTEN PÅ SIDORNA MED ANNARS ÄR RISKEN STOR ATT DET BLÅSER SÖNDER, JAG GRÄVDE NER PLASTEN HÄR HEMMA VÄXTHUSET RÖR SIG KNAPPAST VID 25 SEK M

  3. Petra Rydgren skriver:

    Hur städar/underhåller en ett tunnelväxthus i plast?

  4. Tomas Torstensson skriver:

    Hur ventilerar du när det blir för varmt.
    På originalplasten finns ju luckor att öppna som dessutom är försedda med insiktsnät.

    MVH
    Tomas T

  5. Moni Karlsson skriver:

    Du är så härligt inspirerande i det du gör! ? ?Tack för en trevlig blogg!
    Funderar bara lite .. All denna plast .. Känns sådär ur miljösynpunkt? ... ?? Känner mig kluven.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Tack! Angående plasten. Jag försöker också minska vår användning av plast på de områden jag kan. Men att investera i tunnelväxthusen har också gjort att jag kunnat öka vår egen matproduktion och därmed minska vår generella konsumtion från butik. På det hela taget är jag säker på att vår klimatpåverkan är mindre än de flestas, trots två tunnelväxthus, bland annat genom maten. Hälsningar Sara

  6. Catherine Frick skriver:

    Jag har använt sandsäckar för att förankra mina plastsidorna. Omöjligt att blåsa bort!

  7. Marianne Kockum skriver:

    Jag har precis byggt färdigt mitt och använt material från en gammal studsmatta. Köpte plast från Gjordnära och förankrade den i marken både på gavlarna och långsidorna. Känns väldigt stabilt. Dessutom blir det en automatisk barriär mot ogräs från sidorna och in i tunneln 😉

  8. Camilla skriver:

    Tack snälla för beskrivning. Vårt gröna Tunnelväxthus är det hål i så detta kommer väl till pass ??
    Så nu när jag vet hur vi ska göra så kan vi köra igång.
    Du är en inspiration källa. ????
    Mvh Camilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *