Liten pak choi från vintersådd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Liten pak choi från vintersådd

Kolla in skörden! Det här är vad jag tänker på när jag sår mina små fröer till mini pak choi. Läckra plantor som ger mat på bordet. De små pak choi-plantorna är så vackra, det är något speciellt med allt som är mini-mini i trädgården. Gulligt på något vis!

Närbild av ett illgrönt litet huvud av pak choi.

De små läckra huvudena har precis vattnats för att vara spänstiga och fina några timmar senare vid skörd.

 

Tidigare i veckan gjorde jag en underbar liten skörd i tunnelväxthuset; pytteliten mini-pak choi. Guuuuuud så gott! Det är något visst med att äta just sådär små lyxiga grönsaker från egen odling. Dessvärre kom jag på efter att jag ätit upp dem att jag ju egentligen skulle sparat dem till en filminspelning om några dagar. Woooops. De höll ändå på att blomma så det var lika bra att äta upp dem.

 

Stående bild på flera små plantor bredvid varandra.

De här pyttesmå plantorna ger inte jättemycket mat, men är så lyxigt tillskott på vardagsmenyn att det är svårt att njuta maximalt av det lilla.

 

Sorten heter 'Bonsai' och är alltså en slags mini-pak choi. De ska bli större när de inte går i blom, men jag kan inte banna dem för blomningen särskilt. Det är mycket varmt i tunneln på dagarna nu och då blir plantorna stressade och går i blom. På friland håller de sig fina betydligt längre.

 

Recept: Snabbfräst pak choi med chili och sesamfrö

 

Bild tagen på hela växtplatsen med knubbiga gröna små plantor.

I förgrunden växer en övervintrad planta av vinterportulak.

 

En liten planta i full fokus.

Plantorna är sådda i tunnelväxthuset på vintern i kall jord.

 

Många små plantor som står tätt bredvid varandra.

De här små plantorna är bra att odla mycket av eftersom de snabbt tar slut vid skörd.

 

Helbild på en odlingsbädd med många små plantor i tätt tillsammans.

Så här ser hela bädden ut där pak choi växer. Här finns också spenat, vinterportulak, kinesisk salladskål, sockerärter och försåddder av sommarblommor och purjolök.

 

 

Den här sådden gjorde jag i en liten bytta i tunnelväxthuset i februari, ungefär samtidigt som jag sådde och planterade i årets varmbänk. För bara tre veckor satte jag ut dem här i tunneln och nu har de vuxit upp till pyttesmå huvuden som jag skördar. När de börjar blomma växer de inte fram fler blad eller bulliga former så det är lika bra att äta upp dem. Jag ska göra en ny sådd på direkten till en plats utomhus har jag tänkt, så får jag se vad som vill växa fram där. Skulle gärna se lite mer mat.

Här nedanför kan du se några videos jag gjort om pak choi. De som är pyttepyttesmå är en sort som jag hittade hos Baker Creek Heirloom Seeds, men den verkar inte finnas kvar. Lilla 'Green Fortune' finns hos Impecta Fröhandel och 'Bonsai' hittar du i mitt frösortiment hos Nelson Gardens återförsäljare, typ de flesta trädgårdsbutiker. Länk till nätbutik där du hittar fröerna till rabatt finns här. 

 

 

 

Skörden sköljdes och jag stekte de hela små huvudena i olivolja tillsammans med vitlök och lite salt. Inget annat smakmässigt behövs. Vi åt pak choi tillsammans med en gul tomatsoppa (med makaroner i på treåringens begäran) på förra årets skörd och bröd med spenat och ost. Inte dåligt för en vanlig måndag!
/Sara Bäckmo

17. april 2019

3 svar till “Liten pak choi från vintersådd”

  1. katinka skriver:

    Det får bli en sådd nästa vinter, låter jättegott. Jag har förstås tänkt att så i sommar också. (Kanske berättar du om sommarsådd i något av youtubeklippen men utan wifi blir det för kostbart att kolla från Grekland. Förra resan fick jag öka på med mer GB flera gånger...?) Nu ska jag se om du har något smaskigt recept på spenatsoppa, har just rensat en stor laddning, tyvärr köpt i den lokala grönsaksaffären. Men färsk spenat är alltid färsk spenat.?

  2. […] Odla tidig pak choi Odla kailaan - kinesisk broccoli Den tidigaste salladskålen Rosa salladskål 'Scarvita' […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *