22. maj 2017

Majs färdig för utplantering

Majs är en härlig grönsak att ha i den egna trädgården. Nu är det dags att plantera ut mina försådda plantor och jag passar på att visa hur jag gör.

Ett enda litet majskorn utvecklar en stor och hög planta. Från varje planta kan jag skörda 1-2 majskolvar. Det är ett bra riktmärke och avgör ungefär hur många frön jag sår. Eller, egentligen är det storleken på odlingsplatsen som avgör. Men i min odling är det ingen större idé att bara odla fem majsplantor. Vi är en stor familj och behöver mycket mat.  I en bädd som är cirka tre meter lång odlar jag cirka trettio majsplantor. I år odlar jag sammanlagt 120 majsplantor.

 

Väljer supersöta sorter
I år odlar jag sorten ’Swift’. Det är en så kallad sockermajs, en av de sötaste sorterna. De supersöta sorterna är godast att äta, tycker både vi vuxna och barnen. Jag väljer dem framför kulturarvssorterna, trots att det är hybrider.

Årets sådd gjordes den 1 maj och fröerna grodde bara några dagar efter. Läs gärna mer om sådd i inlägget Massa majs och några tips. När det gått 2-3 veckor efter sådden är det dags att sätta ut plantorna.

 

En hand håller en majsplanta.

En försådd majsplanta, lagom stor att sätta ut i landet.

 

Små plantor istället för stora
Jag tycker det är bra om plantorna är bara cirka tio centimeter höga, inte mer, när de sätts ut i landet. Varför så små? Majs gillar inte att planteras om. Stora fina plantor tappar lätt livslusten när de rycks upp från sin växtplats och får nytt bo. Små plantor klarar sig bättre. Extra bra blir det om jag sår majsen i öppningsbara tråg. Det finns olika varianter att välja på som är öppningsbara, men det funkar bra att så i enskilda krukor med. Jag lyckas inte lika bra vid omplanteringen om jag sår flera frön i samma bytta, då verkar rötterna störas när plantornas säras vid omplanteringen.

 

Små försådda majsplantor i ett slags odlingstråg.

Här har jag sått majs i rootmasters från Nelson Garden. Det är en slags öppningsbar pluggbox.

 

När jag planterar majsen så fyller jag hela bäddar med plantor. Det är det allra bästa och underlättar pollineringen. I en bädd som är en meter bred sätter jag tre plantor i bredd och fyller sedan på så många att bäddens längd fylls. Avståndet mellan plantorna är 20-30 cm åt bägge hållen. Radavstånden kan utan problem vara lite större, se bara till att det står flera rader bredvid varandra så att pollineringen blir bästa möjliga.

I år samplanterar jag majsen med tomater. Fyra tomatplantor av sorten 'Crimson Crush' står mitt mellan majsen i var bädd.

 

Små majsplantor i ett litet tråg.

Ett helt tråg rymmer 40 plantor majs. Mycket på liten yta.

Att rädda misslyckad majs
Om du sått majs i förväg och fått jättestora plantor som dukar under vid utplanteringen kan du ändå få ok skörd om du direktsår i landet när jorden blivit ordentligt uppvärmd. Täck då växtplatsen med fiberduk för att hålla värme och fukt i jorden.
Lycka till!
/Sara Bäckmo

5 svar till “Majs färdig för utplantering”

 1. Karna skriver:

  När vet man att majsen inte kommer ta sig, om man nu som jag gjort alla fel och precis satt ut enorma plantor, flera i samma kruka, i landet. Vissnar de eller slutar bara växa?

 2. ErnstOve Wassdahl skriver:

  hej klarar majs plantan sig över vintern

 3. ErnstOve wassdahl skriver:

  när plantan har vissnat ner för vintern är den död då?

 4. Anna-Lena Wilderoth skriver:

  Hej!

  Brukar du täcka masken med fiberduk den första tiden efter utplantering!

  Vänligen

  Anna-Lena

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *