31. maj 2014

Många bär på olika ställen

Blåbärsblommor i Skillnadens Trädgård. 

Tiotalet olika perenna bärbuskar växer i Skillnadens Trädgård. Och så kapkrusbär förstås. Bär är som dessert till en trädgårdsdag om sommaren, gärna att avnjutas på plats vid buskarna i kvällningen. Vill inte vara utan!

Bärbuskarna har en stor del i vårt sociala liv i köksträdgården. Jag odlar tillsammans med tre små barn och det kräver lite speciallösningar. Ett sätt att göra utedagarna roliga för alla är att ha gott om bär, på flera olika platser. Jag ser det som olika stationer i köksträdgården. Då kan barnen leta sig fram, röra sig, upptäcka och njuta under lång tid. Och jag kan pyssla med annat en kort bit bort och hela tiden finnas nära till hands. Alla är glada och nöjda. Dessutom får jag ofta hjälp med skörden.

Följande bärbuskar har vi att mumsa av: amerikanska blåbär, blåbärstry, röda blåbär, röda vinbär, svarta vinbär, krusbär, smultron, jordgubbar (flera sorter), smulbär, hallon, björnbär, loganbär. Jag använder också kapkrusbär och djungelgurkor som barnmagneter. 

Smultronen är planterade i ett stort sjok runt en stor sten. Jordgubbarna växer i två land, men det finns också plantor utsatta lite här och var. Till exempel i perennlanden. Det finns också spännande klätterjordgubbar. Björnbären är planterade så att de går att plocka från två håll, för att minimera att barnen sticker sig på taggarna. Vid hallonen står en liten pall så de kan komma upp i höjd med bären. Svarta vinbären är planterade som häck vid en gång där barnen spenderar varma dagar i skuggan med att plocka bär. 

Kapkrusbären, physalis, odlar jag på friland. Jag har just satt ut fem plantor på olika ställen. På friland sätter jag dem gärna där det är lätt att komma till med vatten, men de får inte bo i jord som är för väl gödslad. Då kommer bladverket att växa enormt, men bären uteblir. Kapkrusbär ger skörd senare än släktingen gyllenbär, men är mycket godare. En fin höst ger den skörd ända tills frosten kommer och är en fin sysselsättning för barnen efter att många andra bärbuskar gett upp. 

Blåbärsbusken på bild ingår i en häck av fem blåbärsbuskar. I år är första året vi kan skörda ordentligt, förhoppningsvis. Tidigare år har jag hittat avpillade gröna, stora bär i ett hemmagjort fågelbo. "De liknade ju ägg, konstaterade en av killarna nöjt." Sånt får man räkna med! Och förra året flyttades plantorna så då gav de ingen skörd. Men snart...

Jag har just fryst in sexton liter köpta jordgubbar i påsar om en halv liter var. Under bärsäsongen fryser jag in styckfrysta svarta vinbär, hallon och annat som ger nog skörd. Dessa kombinerar vi sedan med jordgubbarna under vinterhalvåret till våra pannkaksmiddagar - varje torsdag. Vardagslyx!
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *