27. januari 2014

Mat är inte bara mat

Årets första broccoli i Skillnadens Trädgård.

Vid en middag räknade vi i somras ut att vi använt bortåt tjugo olika grönsaker till måltiden. Allt ifrån lökar och rotsaker till bladgrönt och grönsaksfrukter - från egen odling förstås. 

Nu är det vinter och, begränsade till butikens grönsaksdisk som vi är, har antalet sorter av grönsaker hemma minskat drastiskt. Vi köper mycket och äter fortfarande mycket men det är inte alls lika kul. Jag känner mig inte motiverad att tänka på hur jag ska använda köpegrönsakerna. Inte alls som när jag väntat i flera månader på egenodlad broccoli och i juni får skörda det här huvudet´. Då kunde jag knappt tänka på annat än hur vår måltid skulle kunna celebrera den här kål-skatten. 

Såna saker vet en icke-odlande person ingenting om. För den som köper grönsaker i butik året runt och skivar en pliktskyldig tomat, odlad i mineralull på andra sidan jorden, till middagen har ingen anledning att egentligen tro att det skulle kunna vara på något annat sätt. 

Det kan vara på annat sätt, för tusan! Och jag är så väldigt glad att jag upptäckte det då jag började odla vår mat för tre år sedan. Mat är inte bara mat. Den kan vara god också. Och fin! 

Nästa år utökar jag Skillnadens Trädgårds självförsörjningsprojekt och satsar på att äta grönt från egen odling under ännu större del av året. Då kanske det är först i januari jag börjar skiva pliktskyldiga tomater till middagen. 

/Sara Bäckmo

Ett svar till “Mat är inte bara mat”

  1. Lisa skriver:

    Så fint du beskriver det, precis så är det 🙂 Har odlat för åretruntbruk i 25 år och det är fortfarande ren och skär fröjd att använda sina egna grönsaker, särskilt under vinterhalvåret. Man skär i dem med andakt. Det är väl den insikten som fattas när folk slänger bort så mycket mat, man ser helt enkelt inte värdet och allt arbete som ligger bakom tomaten på tallriken. Kul att hitta in här
    Lisa/Lisas trädgård

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *