04. februari 2014

Med hopp om skörd i år

Ingrid Marie, skördade hösten 2011 i Skillnadens Trädgård, Bökebacken.

Med en önskan om att större delen av året kunna vara självförsörjande på frukt och grönt ingår såklart en fruktträdgård i min odlingsplan!

Framsidan av vår tomt rymmer inte bara den stora köksträdgården utan också en fruktträdgård. Huset Skillnaden har funnits här i byn sedan 1800-talets början men då var marken till den här tomten mycket större. Tidigare ägare styckade av den och nu är den totala arean på ca 2500 m2. Än har jag inte lyckats lista ut var den senaste lantbrukaren här, Axel Karlsson, hade sin fruktträdgård någonstans men jag vet att våra köksträdgårdar ligger placerade på ungefär samma ställe.

Året innan Skillnadens Trädgård anlades gjorde vi (eller snarare vår granne med grävmaskin) samma slags förarbete som till grönsaksodlingen och anlade gräsmatta och fruktträdgård. Nu står nya småträd i rad längs grusvägen ner till ladan, som en gång hörde till huset. I år bör de ge en liten skörd.

Ännu några år innan de fruktträden planterades fick min man och jag ett Ingrid Marie-träd i bröllopspresent. Det står på baksidan och har vuxit till ett näpet, fint, äppelträd.

Min ursprungliga plan var att låta detta träd bli mitt övningsobjekt - jag skulle lära mig att beskära. Flera vårvintrar stod jag med sekatören i ena handen och trädgårdsboken i andra och försökte lista ut vilka spröt som var vilka. Jag klippte. Och första året det gav frukt skördade jag över trettio underbart goda äpplen, några av dem syns på bilden. 

Året efter tog jag hjälp av "Träd-Lisa" för att klippa de nyplanterade träden på framsidan, samt det riktigt gamla äppelträdet som fortfarande ger jättefina mos-äpplen. Var tveksam till att låta henne titta på mitt Ingrid-Marie eftersom det just var "mitt" beskärningsprojekt. Turligt nog tog hon sig en kik och var dessvärre inte särskilt imponerad. Jag hade gjort helt fel! Hon klippte om rubbet. Förra året fick jag ingen skörd alls (Lisa hade förvarnat mig om detta) eftersom trädet behövde återhämta sig och växa rätt. Men i år hoppas jag på några röda guldbollar!

Snart är det dags för Lisa att göra årets beskärning. Och jag är vän med tanken på att leja bort arbetet till någon som gör det riktigt bra och istället ägna mig åt något jag behärskar riktigt bra. 

/Sara Bäckmo

Ett svar till “Med hopp om skörd i år”

  1. Fröken Dill skriver:

    Jag har ett nysatt Åkerö-träd som jag försöker beskära. SVÅRT! Mycket enklare, om än mer arbetskrävande, att beskära gamla träd. Å andra sidan har jag väldigt mycket erfarenhet av att beskära stora gamla träd då jag och min dåvarande man för ett antal år sedan hyrde ett torp med en enorm gammal fruktträdgård. I brf:en där jag bor nu är jag ansvarig för beskärningen av vårt gamla, vackra päronträd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *