06. januari 2018

Min första onsdagsodling

Två timmar varje vecka ska jag odla. Själv. Utan barn. Avsluta projekt. Göra fint. Tid att njuta av trädgård och odling - det är mitt trädgårdsmål för 2018.

 

vintersådder i blastbyttor utomhus.

Vintersådder samlar lite fukt i backar utomhus innan jag ställer dem mer skyddat.

 

De senaste åren har jag förvisso odlat mycket, men jag har haft allt för lite tid för mig själv i trädgården. All min trädgårdstid har varit i sällskap av barnen och jag har helt prioriterat dem istället för att lägga energi på att göra sånt jag själv behöver. Praktiskt framför inspirerande och kreativt.

2018 är mitt trädgårdsmål att varje vecka dra ner på arbetstiden 2 timmar och lägga den tiden på att odla. Det kan jag göra med gott samvete. Förra året jobbade jag mycket, nu behöver jag mer trädgård. Utan barn. Bästa dagen att göra det på är onsdagar, även om jag är helt övertygad om att dag kommer att behöva bytas då och då.

 

Massa prylar i ett tunnelväxthus.

Tunnelväxthuset är just nu ett kreativt kaos, med plantor, sådder, mat och material huller om buller. Älskar't!

 

Onsdagspremiär
Årets första vecka gjorde jag min onsdagsodling som planerat, men istället för förmiddag blev det eftermiddag. Mellan 15-17 hinner det bli väldigt mörkt, upptäckte jag. Men det var lika underbart ändå! Riktigt skitväder ute så jag höll mig inomhus i tunneln. Det är faktiskt en aspekt av tunnelodlingen som jag inte kunde förutspå innan jag köpte min första; det är fantastiskt med en plats att vara på när det är för kallt ute. Jag njuter ju så av att göra trädgårdsarbete också när det är vinter och tunnlarna ger mig möjlighet till det.

Onsdagsodlingen inleddes med att jag öppnade en fröförsändelse från England. Vad som fanns i paketet kan du se i livesändningen på Facebook:


Dessvärre hade jag bommat att ta med mig handskar ut i tunneln. Började så smått rensa bland övervintrade spenaten men höll på att förfrysa fingertopparna. Och jag vet ju vad som händer om jag går in, lätt hänt att behöva klä på någon, bara slänga soporna, gå på toaletten eller nåt annat, så jag lät bli.

Istället passade jag på att rensa bort skadade blad i min fina vinterplantering i tunnelväxtuset. Vi har börjat skörda här nu och det känns fantastiskt med den här skattkammaren. Än så länge har jag knyckt blad för blad på vinterfavoriten vinterportulak, men nu börjar jag skörda genom att klippa ner plantorna helt. De växer fortfarande fint fastän det är mitt i vintern och i mitten av februari när ljuset kommer tillbaka växer allt jag klippt ner upp med god fart.

 

En låda med blandade fröpåsar.

En frölåda i tunnelväxthuset är toppen för odlande småbarnsföräldrar. Bara att ta något i lådan och så, utan att behöva tänka ut en bra plan.

 

Sår då och då
I tunnelväxthuset har jag en låda fröer, bara sånt som passar att så under vintern. Närhelst jag har lite tid över fyller jag en bytta eller två. Vintersådd kan du läsa mer om på bloggen i kategorin Vinterodling och det kommer snart en tema-artikel för dig som är medlem på sarabackmo.se. Bli gärna medlem, använd då formuläret här. 

Detta sådde jag i onsdags:

Lejongap 'Rocket White'
Lejongap 'Rocket Rose Shades'
Sommarmalva 'Pink Blush'
Blåklint 'Tom Pouce White'

Blåklinten sist på listan är en underbar låg variant som är otroligt vacker som kantväxt. Kolla gärna det här inlägget med bilder från en magisk sommarmorgon där den rosa varianten "Tom Pouce Pink" finns med. Det året odlade jag den runt en hel bädd där olika slags lök och dill samodlades. Skulle vilja använda den som kantväxt i år med så jag har sått mycket. Om du gillar den här sorten kan du avvakta med att kasta dig över en fröbeställning. I februari finns den med i ett fröerbjudande här på sajten.

Sommarblommorna såddes i mindre tråg och ställdes utomhus i några dagar för att bli fuktiga, se bilden överst i inlägget. Nu är de nerstoppade i plastbackar eller inställda i tunnelväxthus för att gro senare under våren.

När det gäller ärtbart såddes en liten snackpaprika; 'Snackbite Yellow' (Marshall Seeds) och kronärtskockan 'Violet Globe' (Marshall Seeds). Kronärtskockan har lila och ganska runda knoppar. Jag skulle vilja se den i min röda grönsaksplantering i sommar. Mer om det senare. Bägge grönsakerna står nu på värmematta inomhus för att skynda på groningen.

 

Frodiga små spenatplantor.

Titta så fin den övervintrade spenaten är. Vinterodling när den är som bäst - den sköter helt sig själv.

 

En grön matta av vintersalalt.

Innan jag gick på en blöt promenad med Kuling skördade jag vintersallat till kvällens lammgryta. Den växer så fint i tunnelväxthuset!

 

Vid det här laget hade förstås alla barnen letat sig ut i trädgården, utrustade med pannlampor och ficklampor. Men då rymde jag och avslutade min egentid i skitvädret med en kort och rask hundpromenad med bästa Kapten Kuling. Jag har alltid älskat skitväder och tycker att jag känner mig mer levande än någonsin när jag får streta i motvind. Det gäller lite allt möjligt, det där stretandet. Det får inte vara för enkelt, då blir det tråkigt.

Summa sumarum. Två timmar trädgård och jag känner mig upplyft och glad. Nu längtar jag bara efter uppehåll och ett gäng bättre handskar så jag kan påbörja att avsluta något av alla mina projekt utomhus. Ja, jag skulle vilja ha ett litet tema för onsdagsodlingen att just avsluta saker och ting. Det är något jag varit absolut sämst på de senaste åren, när kroppen varit tung av bebis både i och utanför magen.

Snart är det onsdag igen!
/Sara Bäckmo

8 svar till “Min första onsdagsodling”

 1. anneli.westman skriver:

  Vad skönt med egen tid..jag hinner tänka tanken ut utan att man blir störd när jag har egen tid. Jag gör upp många planer i huvudet. Måste nog ha ett block där jag skriver ner idéer jag kommer på jag vill göra i trädgården.
  Imorgon ska jag så broccoli groddar och tomat frön.

 2. Marie Söderlund skriver:

  Du skriver så underbart ! Fylligt o blommigt på samma gång! / maja

 3. lena-pettersson51 skriver:

  Vilken inspirationskälla du är. Jag har börjat så både inne och i växthus är så härligt skördar broccoli,vintersallad och morötter.

 4. Annica Holmstedt skriver:

  Läser att du samodlade lök och dill . Växte köken till sig bra för dig ? I min pallkrage med gul och röd sättlök tillsammans med dill blev det knappt någon skillnad på löken . Jag trodde att det va samplanteringen som orsakade misslyckad lök.
  Det va nya pallkragar som jag fyllde hösten innan med kompostjord , löv , nerklipp från perenner , utrensning från hönsboden och jord från tomathinkarna.
  Innan jag satte löken så grävde jag ner Bokashi .
  Om det nu inte va små lökar pga samplantering med dillen så måste det va bevattningen .
  Vad tusan gör jag för fel ?

  • joan skriver:

   Annica, jag hade mina lökar i flera olika planteringar, både samplanterade med blommor och några i en egen pallkrage. All min lök blev tråkig den gångna säsongen. Jag skyller enbart på vädret - inte på mig själv 😉 Så jag undrar om det är första gången du odlar lök? Det enda jag saknar när du berättar vad du har haft i jorden är ju aska eller någon motsvarighet. Lök gillar ju det.

 5. Charlotte skriver:

  Intressant. Behöver nog oxå skaffa mig planerad odlingstid/egentid varje vecka.

 6. veronicaflojt skriver:

  När jag läser ditt inlägg uppskattar jag mina barns ålder mera och mera. (21,18,14, varav de två yngsta bor hemma) Jag kan i stort sett gå ut när jag vill i trädgården. Och nästa sommar har jag även ett litet barnbarn på 1 år och 6 månader som jag kan få låta mysa med mig i trädgården.

  Tack för en fin blogg och dina fina målande ord.
  Kram till dig och de dina

 7. Annelie skriver:

  Hej Sara! Jag vill bara säg att jag tycker din nya hemsida är riktigt fin, den lockar såå till läsning! Tack för en riktigt bra blogg. ❤️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *