02. mars 2017

Mitt manus är klart!

Gårdagen har funnits i mitt medvetande i drygt ett år. 1 mars 2017. Den har känts långt, långt bort ända tills i höstas, då kändes det plötsligt som om den låg på nästa kalenderblad.

Redan innan vår första bok, Skillnadens Trädgård - Ett ekologiskt trädgårdsskafferi, ens var släppt blev det bestämt att vi skulle göra en uppföljare. Det kändes som ett otroligt stort förtroende att få frågan från förlaget (Roos & Tegnér) innan de ens visste hur första boken skulle tas emot. Vi stod med några alternativ, Maria Fors Östberg och jag, men var överens med förlaget om att det här med att laga mat av skörden var den bästa fortsättningen.

Jag började skriva de första trevande kapitlen i januari förra året, alltså innan första boken var släppt. Och innan vårt fjärde barn Loa föddes. Maria hann inte ta paus från kameran en lång stund innan hon var tillbaka för att fortsätta följa trädgården. Nu med mat i fokus.

 

En tallrik med grön röra av bondbönor på.

Många frågar efter förslag på mat att laga av bondbönor. I nya boken finns flera recept, bland annat en god röra. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Hur ska vi äta upp allt?
Boken om Skillnadens mat är en trädgårdsbok som handlar om skörden och vad som händer efter den. Eller som Maria Ramdén, vår suveräna stöttepelare på förlaget Roos & Tegnéer, säger - en trädgårdsbok med många recept. Det kan tyckas enkelt till en början, lite som att det ger sig självt, det här med att äta upp det som trädgården ger. Men det är banne mig en konst att anpassa matlagningen efter det som finns i trädgården. Det är en omställning som tar flera år, men som är så spännande! 

Nu har jag samlat ett åttiotal favoriter från vårt kök och hoppas att du ska få stor användning av åtminstone några av dem när du står med den fina höstskörden framför ögonen. Boken släpps i augusti.

 

En liten bit chokladkaka på en dockservis.

En superlyxig chokladkaka med hemlig ingrediens finns också med i boken. Mums, mums. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Mycket arbete kvar
Nu är alltså första delmålet med boken klart. Närmast väntar några ytterst nervösa dagar innan Maria på förlaget läst igenom och kollat bilderna. Huva, vad det är pirrigt. Jag har levt med det här manuset varenda vaken tid i flera månader känns det som. Nu är det upp till bevis.

Nåja. Sen ska allt justeras och pillas med ett tag innan formgivare Kristin Lidström sätter tänderna i materialet. Vi har redan sett prov på formen i det provkapitel som gjordes redan under hösten. Omslaget är också så gott som klart, se i klippet nedan när vi plåtade det förra sommaren.

I mars ska jag ha skrivpaus från bokprojekt. Nu ska jag så tomater, planera min detaljerna av min första kurs, ordna med momsen (som jag tur i oturen fick uppskov med) och tillbringa kvällar med att lyssna på podcasts och städa. Det längtar jag efter!
/Sara Bäckmo

5 svar till “Mitt manus är klart!”

 1. Astrid skriver:

  Ååååååh! Precis vad jag behöver. Är så sjukt pepp på den boken. Och så fyller jag ju år i augusti... 😉

 2. Lina skriver:

  Grattis så himla underbart!

 3. malin skriver:

  GRATTIS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. R-M skriver:

  Grattis till den nya boken! Jättekul! Jag och min man läser det mesta av dig samt plöjer videoklipp. Du inspirerar oss otroligt mycket i vår hobbyodling. Tack för det. Vi skulle vilja sätta lite jordärtskockor nu i vår men hittar inga i trädgårdshandeln. Kan man köpa ekologiska i matbutiken och använda som utsäde? Ha en skön vår?

 5. Anna skriver:

  Ser fram emot boken! 🙂 Har även en fundering. Jag har blivit lätt manisk i vinter efter att jag hittat din blogg och dina videoklipp, nu vill jag kompostera, bygga limpor, odla kål, täckodla, göra rabatter av pinnar, bygga pallkragar, gräva ner bokashi och tvinga mej på folk som möjligtvis skulle kunna ha hästskit hemma. Det jag hittills hunnit med förutom att förså en massa saker alldeles för tidigt (som vanligt) är bokashi-komposten. Du inspirerar SÅÅÅ MYCKET! MEN. Hur gör jag i tex trädgårdslandet nu till våren och sommaren för att på bästa sätt proppa den med så mycket näring som möjligt för att kunna så och plantera DIREKT? Alltså inte de lite längre kurerna som gör att man kanske inte kan stoppa ner vad som helst i jorden förrän nästa säsong? Som det är nu finns bara mager jord som det har odlats i några år, det vill säga inget gödsel el dyl har tillförts de senaste 15 åren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *