Mitt nya hus Berghem - juni 2019 - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Mitt nya hus Berghem - juni 2019

En ny köksträdgård har i en flygande fläng blivit till på Berghem. Visste du hur enkelt det är att komma igång och hur mycket man kan odla på en liten yta?

Titta! En liten köksträdgård har tagit form och fastän jag odlar i sånt som inte ens liknar jord växer det så det knakar. Jag känner mig som en trollkonstnär!

 

I juni känns det som om jag haft mitt nya Berghem i en evighet. Även om jag inte alls haft tid eller ekonomi att ordna invändigt i huset så att det känns till hundra procent som mitt så är ändå den samlade upplevelsen av det här snabba beslutet så himla rätt.

Något jag gläder mig särskilt åt är att huset ligger så väldigt nära vårt hem. Cykelavstånd till jobbet och min lilla oas. I juni njuter jag också av att huset ligger alldeles mitt i byn. När barnen övar i kyrkan till skolavslutningen går de i parad i gula västar några meter utanför dörren och jag går ut och vinkar och småpratar. Det är så himla idylliskt och mina barn är så stolta!

Under sommaren fortsätter jag att spela in nya vloggar och i juni är det äntligen dags att presentera dig för den nya trädgården som vuxit fram under våren.

 

 

Något jag vet att ni uppskattar är att få se ett projekt från början till slut, eller före och efter. Därför har jag gjort en rejäl video för att visa hur den fina paradrabatten vid husets framsida gjordes och hur den såg ut i slutet av sommaren när blomsterprakten var som finast. Här är den!

 

Det är en fröjd att gå igenom bilderna från Berghem sommaren 2019. Det växte oerhört bra väldigt tidigt på säsongen och kronärtskockorna av sorten 'Herrgårds' blev ett bra betyg på mina odlar-förmågor.

 

Jag har misslyckats med 'Herrgårds' hemma på Skillnaden då jag slarvat med vintertäckningen. Hoppas kunna göra det bättre här på Berghem. Redan i juni kunde jag skörda fina kronärtskockor. Min äldsta son älskar dem!

 

Sallat är något av det enklaste att odla. Och dill blir nästan bäst om man inte fjäskar för mycket med den. Med några få grönsaker har jag grönt till alla måltider redan tidigt på sommaren.

 

Det är kul att odla några olika sorters sallat så man får blad som ser ut och smakar på olika sätt. Här är en löst knuten huvudsallat med kraftiga blad som är direktsådd i bädden jag skapat för sådder.

 

Totalt har jag i juni hunnit göra åtta odlingsbäddar på framsidan av tomten, samt göra flisade gångar runt odlingsplatsen. Här är sol nästan hela dagen och så länge jag tillför vatten lär det växa bra.

 

Alla bäddar täckodlas utom en. Här har jag ett tunt lager jord som jag direktsår i. Förutom lite ogräs alldeles vid kanten mot träflisen växer i princip inget ogräs här alls.

 

En stor resurs i min nya trädgård har varit kompostmaterial från trädgårdarna runtomkring. Min granne Ingrid rensar massor i sin trädgård och ställer säckar med kompost vid stenmuren som jag kan hämta.

 

Snygga vattentunnor som inte kostar skjortan - finns det ens? Den här är så ful så den får stå på baksidan och kanske får den inte ens det nästa år. Men jag tog det som fanns för att snabbt kunna testa det solcellsdrivna bevattningssystemet. Får nog uppgradera mig lite till nästa år.

 

Krukorna närmast huset försörjs av det solcellsdrivna bevattningssystemet, samt delar av bädden med kronärtskockorna. I juni vattnar jag övriga bäddar då och då för hand med vattenkanna. Täckodlingen håller materialet under fuktigt och fint.

 

Kronärtskockor är törstiga växter och det här är en torr och utsatt plats på sommaren när solen ligger på. Skockorna har nu anslutits till det solcellsdrivna systemet och mår också bra av att växa i täckodlingen.

 

Sedan några år tillbaka har vi börjat fira nationaldagen tillsammans med familjerna Hector och Grunditz i byn. Alla anledningar att fira är bra! I år fick vi dock fira utan familjen G men det gick bra det med. Känns extra högtidligt att fira med kyrkan som fond här i nya trädgården.

 

I juni fick jag återigen besök av Tommy och Lena Sjöqvist från Alingsås. De har utvecklat komposten Mullnet, som jag förälskat mig i. Det är den jag brukar kalla för min "ovanifrån-kompost". Nu har jag köpt två mullnet till Berghem och Tommy och Lena är så himla hyggliga som kommer och levererar kompost och fikar. Kika på mullnet.se för att se mer om komposten.

 

Lyckan i att kunna skörda sin egen mat, va!!?? En skål med finfina grönsaker och en god dressing, en knäckemacka med ost och lite te. Jag äter galet bra mat och är så glad att jag vet hur bra grönsaker smakar.

 

Så har det hux flux blivit dags för barnens skolavslutning. Dagen innan ska de ha med sig buketter för att smycka kyrkan. Jag får alltid storhetsvansinne och får för mig att jag är superbra på att binda buketter, men ångrar mig när de är klara. Ha ha! Till nästa år hoppas jag att jag har ett något större utbud att ta av för att avancera. Men lite nöjd är jag ändå.

 

I den här trädgården har jag tänkt att odla betydligt mer i kruka än jag gör hemma på Skillnadens. Jag tror det skulle passa den här lilla trädgården, så länge jag kan sköta vattning och gödsling. Ett litet solcellsdrivet bevattningssystem blev min räddning under sommaren och allt som varit anslutet till det har vuxit toppen. Här kan du se hur jag odlat blandad sallat i en upphittad kruka.

 

 

Varje dag till och med den 9 januari kommer du att få se en helt ny video om mitt nya hus på min YouTube-kanal Sara Bäckmo. Glöm inte att prenumerera så du får en notering om när det finns nytt att se. Ny video publiceras klockan 07.00 varje morgon.

 

Prenumerera på min YouTube-kanal

 

Här på bloggen publiceras blogginlägg som jag förberett, med extramaterial till en del av videorna, i form av bilder från månaderna som gått. Själv är jag ju ledig, men kommer som sagt inte kunna hålla mig från att kika bland kommentarerna av ren nyfikenhet. Så skriv jättegärna om du har lust!
/Sara Bäckmo

29. december 2019