Stäng menyn

Mitt nya hus Berghem - maj 2019

Det händer saker i Berghem, både inne och ute. Jag har längtat efter att få visa er hur trädgården ser ut och vad som är speciellt med den.

När jag suttit och skrivit under sommaren har jag hört kyrkans åkgräsklippare dra igång en gång per vecka. Då har jag gjort paus och gått och kånkat lite gräsklipp till mina odlingar. En stor del har jag kört hem förstås, eftersom den här trädgården fortfarande är så liten att den inte kan sluka sådana mängder.

 

Jag har bott i den här byn, Kalvsvik, sedan januari 2004. Det är helt omöjligt att räkna gångerna jag passerat den här lilla stugan på berget under åren. Några gånger har jag faktiskt tänkt tanken att det skulle vara en kul utmaning rent trädgårdsmässigt att ta sig sig an platsen. Tomten har i ärlighetens namn sett ganska tråkig ut, med några månader som undantag; den vårblommande maj och därefter högsommarmånaderna då huset ramas in av en miljard höstanemoner.

I min vlogg från maj månad får du se mer av tomten.

 

 

För att komma igång snabbt med odlingen här i min nya köksträdgård valde jag att börja odla bladgrönsaker som ger tidig skörd. Här finns tips om du vill planera för en tidig odling till våren.

 

 

Ett annat tips för snabb skörd är att alltid ha en laddning ärtskott på gån inomhus. Ärtskott är fantastiska och superenkla att odla i byttor och tråg som finns till hands. Helt vanliga gula kokärter från matbutiken är det jag använder.

 

 

Även om jag inte ville avslöja någonting alls av mitt nya trädgårdsprojekt i vloggen från maj, så är min kamerarulle helt fullproppad med bilder från nya köksträdgården. Här får du en liten förhandstitt. Mer kommer i vloggen från juni snart.

 

Eftersom jag inte planerat att köpa ett hus (jag skulle ju inte starta några nya projekt det här året...!!!) bestämde jag mig för att puttra på i sakta mak. Med mina mått mätt blev ett rimligt mål att göra en bädd per månad. Det råkade jag överstiga med råge och fick pausa redan innan sommaren för att inte "göra klart" trädgården innan jag hann dokumentera mitt jobb.

 

Det finns en del sly på tomten och när grabbarna kapat en gammal sliten schersmin flätade vi en fin "korg" som inramning till en ny bädd.

 

Grannar och vänner tyckte det var kul att passera tomten eftersom det alltid fanns något nytt att titta på. Ramen var kanske inte så snygg bara så här, men blev senare en perfekt pumpaodling.

 

Innanför den flätade ramen tömde jag säckavis med grannarnas kompost, över ett lager tidningar. Jag har verkligen maxat metoden "att odla på skräp" i den här trädgården. Billigt och bra!

 

Den trista gräsmattan runt huset förvandlades snabbt och hela tomten fick karaktär på något sätt. Jag kunde knappt få nog av alla drömmar och planer men lyckades hålla mig i skinnet och vara hyggligt rimlig. Jag hade ju också hela köksträdgården hemma att ta hand om, samt vår gemensamma byaodling.

 

Träflisen som anlände på påskafton täcker nu nästan hela området som tidigare var gräsmatta. Lökväxterna och de vildvuxna höstanemonerna längs södersidan är täckta. I gräsmattan hittade jag en vacker stensatt gång begravd under tio centimeter mylla, det är dessa som krukorna står på.

 

Längs södersidan har jag planterat ett svart mullbär som ska spaljeras, om det klarar växtzonen.

 

Det är extra festligt att äta hembakta kakor i ett litet fint hus. Här har min mamma Ulla bakat nötkakor med mina barn, samma slags kakor hon bakade med mig och mina syskon när vi var små. På Berghem smyckas allt med violer på våren. Vi har döpt delar av tomten till Violbacken eftersom det blommar så intensivt.

 

I det gröna hörnet vid huset växer ett massivt sjok av höstanemoner, som jag ännu inte bestämt om jag ska behålla. I bädden framför breder kronärtskocka av sorten Herrgårds ut sig.

 

Det har bara gått drygt en månad sedan jag tog över huset och jag har otroligt mycket yta som står redo att planteras. Som täckodlare är jag lyckligt lottad att ha ett hus nära byns kyrka, där finns obegränsat med gräsklipp. Vilken resurs!

 

 

Alla bäddar utom en har jag skapat för att kunna plantera. Bädden närmast i bild har jag gjort för att i huvudsak kunna så. De tidiga bladgrönsakerna kunde skördas redan i maj, bara fyra veckor efter att jag tagit över huset.

 

Det är svårt att ta riktigt maffiga miljöbilder av tomten, eftersom vägen ligger så nära tomtgränsen. Men husets historia och läge i byn vinner över just den detaljen. Kyrkan och ekarna blir som accessoarer till huset.

 

Jamen se! Här är en nyklippt hög med gräsklipp. En av trädgårdsmästarna läser Skillnadens och jag har fått lov att ta allt jag behöver. Tack, tack, tack!

 

En sak som jag särskilt uppskattar med Berghem är att jag kan göra en massa experiment som jag inte kan göra hemma, där vi har platsbrist. Och så är resten av familjen inte lika begeistrad i experiment som kan föra med sig diverse odörer, insekter och annat. Här har jag gjort en jordfabrik med fin-mixad bokashi-kompost, bara för att ännu en gång konstatera att jordfabriker av den här typen inte är min grej. Alls.

 

Varje dag till och med den 9 januari kommer du att få se en helt ny video om mitt nya hus på min YouTube-kanal Sara Bäckmo. Glöm inte att prenumerera så du får en notering om när det finns nytt att se. Nya videos publiceras klockan 07.00 varje morgon.

 

Prenumerera på min YouTube-kanal

 

Här på bloggen publiceras blogginlägg som jag förberett, med extramaterial till en del av videorna, i form av bilder från månaderna som gått. Själv är jag ju ledig, men kommer som sagt inte kunna hålla mig från att kika bland kommentarerna av ren nyfikenhet. Så skriv jättegärna om du har lust!
/Sara Bäckmo

 

26. december 2019