04. januari 2020

Mitt nya hus Berghem - september 2019

Skördetakten avtar inte i Berghem - tvärtom! Nu i september får jag äntligen till en riktig jobbardag och fortsätter att ge bort av grönsaksöverflödet.

Det blommar fortfarande friskt i september, men varje dag kan vara den sista för sommarblommorna - i september ligger frosten på lur.

 

Mina månader på Berghem har inte direkt översållats av jobb med hus eller trädgård. Faktum är att jag fram till september inte hade en enda hel eller halv dag helt dedikerad till något slags projekt här. All tid har gått till att förbereda Skillnadens för renovering och färdigställa mitt senaste bokmanus.

I september hade jag så äntligen bestämt mig för att ta ledigt en dag och bara göra kul grejer ute. Välkommen att följa med på en jobbardag!

 

 

En av grönsakerna jag odlat riktigt mycket av på Berhgem hösten 2019 har varit salladskål. Det har varit lite av en plåga att inte kunna avslöja alla tunga huvuden jag burit hem. Istället har jag skickat magnifika bilder till mina kollegor och pyst ut lite lycka. Det har verkligen varit succé för salladskålen här och jag ser fram emot att försöka reprisera den lyckade skörden 2020.

I videon nedan skördar jag salladskål i september, ungefär två månader efter att jag sått fröerna direkt i jorden på växtplatsen. Jag visar också hur jag har byggt bädden.

 

 

Ett av mina mål för året har varit att inte påbörja allt för många projekt som kan se skräpiga och oavslutade ut. En vän beskrev huset så bra: "Det här är lite av ditt showroom!". Ja, så skulle man kunna säga. Men ändå har jag inte helt kunnat hålla den ordning jag önskat. Det är så smart att lagra grejer i byggsäckar och när jag vet vad jag behöver men inte har det själv får jag ju ta lite av det jag har för att uppnå resultat. Typ som i bilden nedan.

 

Det här är dill och salladskål på violbacken. Kålen har vuxit under nät och jag har packat gräsklipp och annat vid sidan av efterhand. Och bokashi-kompost. Nät och lastpall ligger på för att hindra djur att gräva fram komposten. Funkade bra.

 

Jag har gett bort mycket grönsaker under sommaren. Nästan allt som växer här har varit en bonus, vi har ju i princip allt vi behöver i matväg hemma på Skillnadens. Den här skörden är till Ulla och Leif en bit nerför backen. Ullas föräldrar bodde här i huset för tjugo år sedan eller så och vi har till för några veckor sedan också delat vatten. Känns fint att dela med sig grönt till de som uppskattar det.

 

Nu börjar det faktiskt synas spår av hösten. Löven på ekarna börjar att gulna och sommarblommorna förlorar stinget. Vissa solrosor stod dock kvar och blommade till första veckan i oktober. Otroligt!

Med det här huset har jag plötsligt fått många nya möjligheter. I vedboden byggde jag upp en liten studio till mitt föredrag Skillnadens Trädgård 2011-2013. Det är faktiskt jätteroligt att för en gång skull kunna göra grejer till mina kanaler under tak!

 

Läs mer om digitala föredraget 'Så skapade jag min köksträdgård: Skillnadens Trädgård 2011-2013'

 

Jag är så tacksam över att jag lärt mig täckodla! I den här bädden har jag odlat rejält med majs som blivit frodig och fin - fastän jag odlar på gamla fetbladingar från berget täckta med gräsklipp. Majsen såddes dock för sent och gav ingen skörd, men det blev massor med fint täckmaterial som jag tillverkade i min nya kompostkvarn.

 

Varje dag till och med den 9 januari kommer du att få se en helt ny video om mitt nya hus på min YouTube-kanal Sara Bäckmo. Glöm inte att prenumerera så du får en notering om när det finns nytt att se. Ny video publiceras klockan 07.00 varje morgon.

 

Prenumerera på min YouTube-kanal

 

Här på bloggen publiceras blogginlägg som jag förberett, med extramaterial till en del av videorna, i form av bilder från månaderna som gått. Själv är jag ju ledig, men kommer som sagt inte kunna hålla mig från att kika bland kommentarerna av ren nyfikenhet. Så skriv jättegärna om du har lust!

/Sara Bäckmo

4 svar till “Mitt nya hus Berghem - september 2019”

 1. katinka skriver:

  Jag blir nyfiken på din kompostkvarn! Märke, gärna länk. Jag har sökt ett tag på nätet. Varje gång jag hittar en som verkar intressant säger min man att den är alldeles för svag, att det tar för lång tid att mata in en pinne i taget, osv. De kompostkvarnar han förespråkar kostar uppåt 20 lappar. Jag vill ha en där man kan mata in knippen av gamla solrosstjälkar, klematisruggar, hela kålstockar, och busksly. Främst för att få bra finfördelat täckmaterial. Flis till gångarna får jag nog köpa.
  Toppen om du kan dela med dig av dina erfarenheter!

  • Sofia skriver:

   Min funkar fint. Från granngården.kostade ca 1500kr

  • Rädisan skriver:

   @katinka
   Nej, inte behöver en kvarn kosta så mycket. Bestäm dig först om du vill ha en kvarn med valsar eller knivar. Min valskvarn är köpt på Biltema för ett par tusenlappar och kan ta grenar på 30-40 mm. Så länge grenarna är små nog att gå ner i kvarnen så tuggar den igenom allt. Den här typen av kvarn ger ganska stora bitar. Jag har även kört nedvissnade torra perenner med grova stjälkar på våren I kvarnen och det har gått jättebra. Med färska perenner tror jag dock att det skulle bli svårare och allt skulle riskera att bara kleta ihop och inte finfördelas så som man vill. Vill du kunna köra denna typ av material tror jag du ska satsa på en kvarn med knivar istället. Grenar från klippning av häckar funkar bra i denna typ av kvarn också enligt min svärfar. Materialet blir här mycket mer finfördelat jämfört med en valskvarn. Räkna med att behöva slipa knivarna emellanåt eller köpa nya när de slits. inte heller en sån här kvarn behöver kosta mer än några tusenlappar. Oavsett vilken kvarn du köper behöver du hörselkåpor :-).

 2. Carina Lindgren skriver:

  Hej!
  Så roligt att läsa och se dina videos från Berghem. Blir så inspirerad att se allt du odlar. Blev faktiskt en ny morgonrutin här under jullovet, frukost och fikastund med Sara. Bästa rutinen hittills?.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *