21. juli 2021

Moa vann sin bild på mina fröpåsar

På fröpåsen till den läckra kålen 'Scarlet' syns Moa Soneruds fina bild. Hon vann en tävling hos Nelson Garden och vann sin bild på fröpåsen.

En tjej i blå jacka håller ett stort kålhuvud.

Moa Sonerud i sin trädgård, med ett stort huvud av savoykål.

 

När min frökollektion Så året runt hos Nelson Garden släpptes började vi spåna på en idé om en tävling. Vore det inte coolt att lotta ut foto-plats på en fröpåse? Sagt och gjort. När nya fröpåsar skulle tryckas hölls en tävling på Nelsons webb och många intresserade var med och tävlade. Priset var att få sin bild på någon av grönsakerna i sortimentet publicerad på en fröpåse. Visst är det en kul idé?!

På de nya fröpåsarna av grönkål 'Scarlet' finns nu Moa Soneruds färgfyllda bild av den läckra purpurfärgade kålen. Grattis!

Jag skickade Moa några frågor om kålen och hennes odling. Moa odlar en köksträdgård på 250 kvadratmeter i Lövestad, Skåne, zon 1. Hennes mål är skapa ett vackert skafferi där det finns något att skörda varje dag, året runt. Spännande. Jag vet ju att det är möjligt att åstadkomma och håller tummarna för att det går i lås!

 

Köp mina fröer i Så året runt här!

 

Mörkt lila kål med krusiga blad.

Så här såg bilden ut som Moa skickade in till tävlingen som Nelson Garden ordnade.

 

Berätta om kålen du fotat till fröpåsen, hur är den odlad?

Den purpurlila grönkålen 'Scarlet' förkultiverade jag i små krukor i växthuset i april för att i slutet av maj sätta ut plantorna på sin växtplats. Jag har också gjort vintersådd i januari, då fröerna strötts direkt i jorden i växthuset. Med inspiration från Skillnadens började jag täckodla för ungefär 4 år sedan och Scarlet täckodlade jag främst med gräsklipp, senare under säsongen även med löv och halm. Sådden gav skörd under hösten, vintern och en bit in på våren, och i maj när kålen gick i blom använde vi blommorna i sallader eller stekte blomsterstjälkarna.

 

Bild på fröpåse med lila kål med krusiga blad.

Så här ser Moas bild ut på fröpåsen till grönkål 'Scarlet', som också kallas för grönkål.

 

Har du något tips till den som vill prova att odla och skörda sent på säsongen?

Jag tycker mycket om att planera och drömma mig bort i hur jag önskar att mitt odlingsår ska bli, jag ser framför mig hur köksträdgården är ett vackert färgsprakande skafferi året om. För att komma i närheten av den målbilden behöver jag en odlingsplan. Det är även ett av mina tips för den som vill prova att odla och skörda sent på säsongen. Planen kan så klart revideras och inte alls bli så som en tänkt, men för mig finns det något i att tänka efter vad jag skulle vilja odla och skörda, med en plan kommer också en överblick av vad som är möjligt att odla och skörda sent på säsongen. Jag brukar göra min plan mitt i sommaren när trädgården är som grönast, då får jag ideér kring hur jag kan odla annorlunda nästa år. Ytterligare tips (som jag fått genom dina kanaler Sara) är att komma ihåg att så under sensommaren, att förbereda odlingsytor för att lättare kunna så under årets kalla månader, att se till att ha fröer hemma som klarar av kallare temperaturer (exempelvis från sortimentet Så-året-runt). Det är också väldigt bra att följa andra odlarvänner i sociala medier som kan ge tips och påminnelser kring att odla och skörda året om.

 

kvinna i gul stickad tröja räfsar löv.

Moa i sin trädgård i Skåne.

 

Vad är det bästa med din trädgård?

En av de bästa sakerna med vår köksträdgård är att maskarna trivs så väldigt bra i den. Att de trivs betyder ju att vi har en jord som lever och är näringsrik, vilket ger en god skörd på alla plan. Att det växer och frodas gör att trädgården blir en härlig, avslappnande, omfamnade plats att befinna sig i. Och att kunna gå ut och skörda dagens lunch, eller delar av den, året runt är en svårbeskriven känsla, nästan som magi.

 

Kvinna i blå tröja håller en stor avlång rödbeta framför sig.

Läcker cylinderformad rödbeta direkt från landet.

 

Namn: Moa Sonerud

Bostadsort: Bor mitt emellan två små byar i södra Skåne (zon 1)

Favoritväxt i trädgården: Svårt att svara på, jag tycker om många växter på olika vis. Kål har varit en favorit, men i år har tomater, purjo och pumpor seglat upp som favoriter. Oavsett växt fascineras jag av att ett litet, litet frö kan växa och bli en stor planta som sedan ger mat (eller en vacker bukett) på bordet.

Instagram: @moaodlar
Hemsida: www.detstoraperspektivet.se

 

Alla fröer till Så året runt finns att köpa i trädgårdsbutiker IRL och på nätet, om du söker enstaka sorter. I min webbutik (se länk i inledningen av inlägget) finns ett paket med nästan alla sorter att köpa med rabatt. Köp gärna och dela med en vän! Och titta förstås då på Moas bild på grönkål 'Scarlet' - den är läcker!
/Sara Bäckmo

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *