Montera vattenutkastare på stuprör - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Montera vattenutkastare på stuprör

När det regnar är det suveränt att kunna ta tillvara vatten från taket. Här visar jag hur jag monterar utkastare på stuprören för att leda vattnet till tunnor nedanför. Rätt lätt och otroligt tacksamt sedan när det väl börjar regna.

En klaff har fällts ut från stupröret.

En utkastare på stupröret gör det möjligt att samla upp regnvatten från taket som annars skulle rinna rakt ner i marken.

 

I en serie blogginlägg ska jag försöka beskriva hur jag löser uppsamling av vatten hemma vid huset. Det är här är del ett.

Vårt hus har totalt sex stuprör som leder vatten ner från hängrännorna vid taket. Viktigt vatten som samlas upp vid regn och som därefter åker vidare ner i marken till grundvattnet. Bra så. Men som odlare tycker jag förstås att en del av vattnet borde kunna ledas till platser där de gör nytta på annat vis med - till min odling. Uppsamlat vatten gör att jag inte behöver belasta vår brunn, pump och hydrofortank på samma vis som när jag använder trycksatt vatten från vattenslangen.

Steg ett är att samla upp vatten från taket och bunkra. Det kan göras på många olika sätt och det finns olika produkter som kan monteras för att hjälpa till. Jag har valt en mycket enkel variant.

 

Läs mer: 13 tips för gransaksodling i torka

 

Tre utkastare i zinkfärg ligger på träflis.

Vårt hus har totalt sex stuprör som leder vatten från taket. Det är ingen idé att göra det halvdant så jag har köp utkastare till alla stuprör. Så här ser de ut.

 

Köp utkastare

Den här lilla prylen kallas för utkastare och är alltså en utfällbar klaff som monteras direkt på stupröret. Klaffen fälls ut och kan då leda vattnet till en tunna som står vid stupröret.

Utkastare finns i en mängd olika färger som matchar stuprören. Det är inte så ofta det finns utkastare i vanliga byggbutikerna, de har inte såna här specialgrejer i lager utan tar hem vid beställning så att kunden kan hämta i butik. Köp direkt på nätet istället, är mitt råd, där är utbudet av varianter större. Priset varierar, det finns för cirka 250 kr plus frakt på vissa ställen. Sök "utkastare stuprör" så hittar du olika alternativ.

Dra dig inte för att beställa såna här grejer på nätet, liksom andra större grejer du behöver till trädgården. Företagen som säljer har bra system för att skicka och så länge du kan transportera hem från ditt utlämningsställe så funkar det kanon.

Jag har i år beställt utkastare till alla våra stuprör. Jag hade en monterad sedan tidigare och sett hur bra de funkar.

 

Läs mer: Smart fuktslang i odlingen

 

Gör en rimlig plan

Det är enkelt att montera utkastare, men ganska ansträngande att såga. Har du möjlighet att ta hjälp av någon som har en vinkelslip är det kanon. Annars är ett tips att helt enkelt göra en rimlig plan. En orimlig plan är att göra alla utkastare vid ett och samma tillfälle. En rimlig plan är att göra en per dag eller en varannan dag. Särskilt du som gör jobbet i sällskap av barn och med bågfil för hand gör bäst i att välja den rimliga planen.

 

Sara håller utkastaren bredvid det redan monterade stupröret.

Först måttar jag var jag ska såga någonstans. Du ser den övre och undre utbuktningen och inbuktningen i utkastaren som markerar var snitten på stupröret ska vara. Utkastaren sitter bra även om det inte är helt rakt.

 

Sara står i konstig ställning och sågar på stupröret.

Såga, såga i sitt hus, alltid lika spännande. Särskilt innan nattning när alla är lite trötta och dana. Fyra barn står runt mig utanför bild och kommenterar, vill hjälpa till och komma med råd. De får stå en bit bort eftersom jag inte vill att spån ska blåsa i ögonen på dem.

Montera utkastare

Du behöver inte skruva, nita eller trixa med något annat än att såga av stupröret, för att få det på plats.

För att fixa dit den användbara utkastaren behöver du en bågfil, alltså en såg som du kan såga av stupröret med. Det är en smal såg med pyttesmå tänder. Se till att själva bladet till sågen är av bra kvalitet, det gör väldigt stor skillnad när du sågar. Att såga i stuprör är dödens jobbigt också med en rätt okej såg, mest på grund av att vinkeln är jobbig. Jag kan också intyga att det blir knöligare ju fler barn som är inbladade som kommentatorer och förståsigpåare.

Håll utkastaren mot stupröret och rita en markering på de två ställen där du ska såga av, strax under och över den bit av utkastaren som har normal diameter av ett stuprör. Det framgår när du har prylen framför dig. Såga sedan av stupröret. Det är lättast att att kapa den nedre delen av röret först och ta den övre delen därefter, då kan du hålla i röret på ett bättre sätt under tiden du sågar utan att det vinglar fram och tillbaka.

När röret är avsågat på bägge ställen är det dags att trycka dit utkastaren. Innan du börjar är det en bra idé att lossa på den nedre delen av stupröret, då blir det lättare. Det sitter en liten klämma på stupröret som lätt kan knackas uppåt med en hammare, då lossas trycket runt röret och det kan kasas ner en bit. Då är det enkelt att trycka ner den smalare delen längst ner på i utkastaren, i själva stupröret. Glöm inte att vrida utkastaren i rätt position innan du knackar ner klämman runt stupröret för att fästa det i rätt position. Kröken längst ner på stupröret ska vara vinklat så att du får plats med en tunna bredvid röret.

 

Närbild på ett fäste på stupröret.

Den här lilla klämman knackas uppåt med hammare, då lossnar stupröret och kan dras nedåt så att utkastaren kan pillas in på rätt plats.

 

Tips

 • spänn bladet i sågen ordentligt så det inte böjs eller går av när du sågar
 • sätt utkastaren ganska nära tunnan så riskerar inte vatten att blåsa bort på vägen ner i tunnan
 • det går fint att fästa ett litet rör som leder vattnet ner i tunnan från utkastaren
 • sätt ett nät över tunnan om du vill minska böset som rinner ner från hängrännorna

 

Läs mer: Är det okej att vattna med slaskvatten?

 

Sara monterar utkastaren på stupröret.

Kolla, den sitter som en smäck. Jubel och hurra! Några minuters jobb innan nattning och jag är glad som en lärka.

 

Stuprör med en grön tunna under.

Under utkastaren står nu en tunna som rymmer 210 liter vatten. Jag satte utkastaren lite väl högt, med mening. På ett av de andra rören sitter den så högt att de minsta barnen lätt fäller upp klaffen, vilket gjort att jag gått miste om värdefullt vatten. Detta är ett av rören som leder mest vatten och jag hoppas få behålla det i tunnan.

Läs mer: Tips för vattning av stora plantor

 

Vänta på regn

Nu börjar det roliga! Minsta lilla droppe regn gör att man efter monteringen vankar av och an mellan fönstrena för att se när det börjar rinna ner i tunnorna. Det är magiskt. När jag ser hur mycket vatten som går att samla från taken blir jag lyrisk och börjar kalkylera på alla sätt jag kan nyttja vattnet bäst.

Då är förstås frågan sedan vad jag ska göra med vattnet härnäst. Från tunnan till vad? Det ska jag skriva om i nästa del.
/Sara Bäckmo

12. juni 2019

24 svar till “Montera vattenutkastare på stuprör”

 1. Soso skriver:

  Det här är ett så himla bra tips! Vi monterade vår första utkastare för några veckor sedan efter att du nämnt det (kanske i nåt poddavsnitt?). Supernöjd!
  Jag lyssnar tillbaka på gamla poddavsnitt med dig och Johannes där du bl a pratar om dina planer för er byaodling i år. Hade varit kul med ny uppdatering därifrån! 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Toppen! Jag har gjort uppdateringar efter varje träff, sök byaodling här på bloggen eller scrolla ner. Ny träff på lördag för att sätta bönor.

 2. Jenny skriver:

  Om man har tillgång till cirkelsåg med metallklinga så är det super för att kapa stuprör, går på ett kick och utan gnistbildningen från vinkelslipen ? Skyddsglasögon är dock att rekommendera då det kan flyga nån flisa.

 3. katinka skriver:

  Och den som redan har utkastare på stuprännan kan enkelt fixa en förlängare som når över till en extratunna som står bredvid. När den första tunnan är full, sätter man bara på ett litet extra rör med en vinkel på utkastaren, och leder vattnet förbi tunna nr 1, och ner i tunna nr 2. Lätt som en plätt! Allt man behöver veta är diametern på utkastaren. Jag la upp en bild i kommentaren på ditt inlägg på Facebook (eller om det var Instagram).

 4. Sofie skriver:

  Kan man ”ångra sig”? ? Att laga tillbaka stupröret och leda tillbaka till dagvattnet - snyggt? Eller typ ha en temporär lösning för sommaren för att sedan enkelt leda tillbaka vattnet under vintern?

 5. Maria Sundström skriver:

  Problem kan uppstå när tunnan blir full och svämmar över mot husväggen. Är nog inte så bra lösning för dem som inte är hemma mycket och kan passa tunnan. Ett bättre sätt är att leda vattnet bort från huset genom ett dräneringsrör, som mynnar ut i en hink eller stenkista. Dit får man sedan hämta vatten med en hink.
  Min mormor hade regntunnor vid husväggen och fick förstörd vägg (virket förstört)samt sättningar i husgrunden. Hon orkade inte tömma dem, så därför svämmade vattnet över.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jodå. Man måste bara sätta en slang som pytsar ut vattnet när tunnan blir full. Det ska jag visa i nästa inlägg =)

  • Ingegerd kalm skriver:

   Finns 1000 litertankar med tappkran

  • Therese Viklund skriver:

   Finns en annan smartare lösning (som jag har skaffat) som känner av när tunnan är full och då leds vattnet automatiskt tillbaka till stupröret. Men samla vatten är ju ett måste i varje trädgård 🙂

 6. […] Läs mer: Montera utkastare på stuprör […]

 7. Elsa skriver:

  TACK! Nu känns det mycket lättare för mig att ge mig på detta! Bra förklarat.

 8. Tina skriver:

  Tack för tydlig förklaring. Jag köpte två utkastare i höstas men fick inte riktigt grepp på hur jag skulle gå till väga. Men nu vet jag vad jag ska göra i helgen ?

 9. Johan skriver:

  Tips om du inte vill förlänga utkastaren för att nå 2 tunnor...

  Borra hål i båda tunnorna högt upp mot toppen.
  Sätt dit en slang mellan. Bästa är såklart med kopplingar, men budget varianten är gardena slangstump och ett aningens för litet hål som du tvingar i slangen i.

  Nu kommer det fina...
  Du behöver inte bevaka när det är dags att skifta.. när huvudtunnan är full, börjar det rinna över automatiskt till din andra tunna automatiskt.

 10. Marit Brodd Almgren skriver:

  Hej Sara! Dags för utkastare för mig. Vilken tunna har du sen? Någon med tappkran eller bara en tunna utan lock etc...Tar gärna tips på tunna, oxå. Tack!//Marit

 11. Yvonne Andersson skriver:

  Jag har satt en regnvatten pump från Gardena som man kan hänga på kanten på tunnan. Den pumpar då automatiskt vattnet till mina IBC tankar genom vattenslangar som jag dragit dit. Dom är ca 40 m från huset vid mitt tunnelväxthus fungerar perfekt.
  Pumpen ska jag också använda när jag lagt ut micro drip slangar i bäddarna på friland.

 12. Maria skriver:

  Toppentips.
  Jag har kompletterat mina tunnor med överfyllnadsskydd så överskottsvatten går ner i stupröret och leds bort samt med tapp-slang så man lätt kan fylla vattenkannorna utan att behöva ta bort skyddsnätet som skyddar fåglar från att drunkna i tunnan.

 13. Malin skriver:

  Hej!
  Så bra tips, men vart köper jag bäst vattentunnorna. Tycker att de är oförskämt dyra, eller så tittar jag på fel ställe? Vill ju ha några stycken!

 14. Therese Viklund skriver:

  Jag tycker att Flexigarden har en bättre variant. Den är jätteenkel att montera och borr medföljer.

 15. Eva skriver:

  Ett tips till tunnan som jag tycker är bra, är att fästa ett myggnät uppe på tunnan. Dels slipper man få ner skräp som sköljs ner från taket i vattnet och dels kommer inte myggorna åt att lägga ägg.

  • Christer Holmberg skriver:

   Det bör finnas någon form av nät eller galler för att förhindra att fågel eller ekorre drunknar i vattentunnor. I riktiga oväder kan det ske även om det verkar osannolikt. Det är hjärtskärande sorgligt att behöva uppleva en sådan sak tro mig. Det minsta åtgärd man bör ta är att ha en stör eller liknande stående i tunnan som det går att grabba tag i och klättra upp på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *