Mycket saknade grönsaker - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Mycket saknade grönsaker

Efter en hel säsong med läckra grönsaker känns det bedrövligt att säga att jag ändå känner mig svältfödd på en del. Jag har inte fått frossa i...

Det har varit ett miserabelt år för vissa grönsaker. Allt som varit värmekrävande har gått åt fanders. Gör ingen närmare utvärdering av vad som gått fel, jag skyller allt på en taskig start. Kall vår och försommar. Ganska många saker faktiskt har inte blivit som jag tänkt mig men vi har ändå kunnat skörda långt mycket mer än tidigare år. Det är ju ändå ett gott betyg.

Men frågan om saknade grönsaker dök upp efter ett inlägg där jag konstaterade att det bara är tre veckor kvar av vår gröna utmaning, där vi alltså bara äter grönsaker från egen odling under perioden maj-december. Vad kommer jag/vi att stoppa i kundvagnen den första december?

Svaret är:

 

Nyskördade små druvgurkor.

I år har skörden av gurka varit i det närmste obefintlig, därav är bilden från förra året. Endast enstaka gurkor har kunnat skördas i tunnelväxthuset och vi har fått ersätta den uteblivna skörden med små, små squash där det behövts.

 

Mängder av paprikor i olika färger och former.

Det blev svårt med paprikaodling i år eftersom endast ett tunnelväxthus i soligt läge varit i bruk. Plantorna har stått i krukor, lite för små sådana, och gett väldigt lite skörd. Det är en av barnens favoritgrönsaker och det har känts tråkigt att inte kunna se dem hämta det allra godaste och snaska på.

 

Mogna tomater i röda färger.

Tomater har vi visserligen kunnat skörda, men under en allt för begränsad period. Jag har saknat att kunna sätta tänderna i en solvarm bifftomat och strö lite extra salt på innan nästa tugga. Plantorna drabbades av bladmögel och större delen av skörden som togs in för att lagras under hösten fick därför bli tomatsås. Nästa år odlar jag tomaterna på friland, där har jag fått bäst resultat hittills.

 

Egentligen längtar jag inte alls efter butikens tomater, paprikor, aubergine och gurkor. Jag vill ha hemodlade. De smakar bäst och har roligaste former. Men i brist på hemodlade vore det gott med en paprikasallad.

Jag har inte tänkt på avokado på hela sommaren, men efter att frågeställaren själv föreslagit en avokado i kommentarsfältet har jag tänkt på avokado lite för ofta. Senast idag, när vi åt jättegoda tacos till middag, med kinakål, lök, rädisa, rucola och sallat som tillbehör. Tänk en avokado på det!

En bra sak med en säsong där en del gått åt pipan är att jag kommer att anstränga mig väldigt mycket nästa år för att odla just det jag tyckt vi saknat i år. Så nästa år kanske det står kålrot och palsternackor i inlägget över saknade grönsaker.

Har du misslyckats med något i år, eller rent av odlat så lite av något att du nu i efterhand verkligen känner att du saknar det? Vad?
/Sara Bäckmo

08. november 2015