Nu sår jag palsternacka - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Nu sår jag palsternacka

Många undrar över palsternacka. En del tycker den är krånglig. Jag odlar ordentligt med palsternacka att övervintra, det blir en fin skörd nästa vår. 

Palsternackor, nyskördade, i en svart hink.

Nyskördade palsternackor i april 2017.

 

En av vinterns absolut viktigaste rotsaker är palsternackan. Den är suverän eftersom den tålmodigt står kvar i landet genom hela vintern. Den kräver ingen specialbehandling vad gäller lagring. Rätt i jorden blir hur bra som helst. Nu på våren skördar jag det sista från förra årets sådd, samtidigt som jag sår nytt.

 

Vita fina palsternackor i en hink.

Det är mäktigt att plocka upp en stor del av skörden nära på ett år efter att rotsakerna såddes.

 

Många undrar över palsternacka. En del tycker den är krånglig. Här är några tips.

 

Grobarhet

Köpt frö kan ha dålig grobarhet. Därför är rekommendationen att så fröerna i kluster och sedan plocka bort (gallra) de minsta plantorna som grott. Jag sår 3-5 fröer på varje plats i raden, men låter bli att gallra. Varför beskriver jag i punkt tre.

 

Vattna

Det är viktigt att vattna sådden, den ska helst inte torka ut. Om jorden är torr vattnar jag i såfåran innan sådden, då går det inte åt så mycket vatten. Palsternackor tar tid på sig att komma upp, i gengäld är de väldigt underhållsfria när de vuxit sig några centimeter stora.

 

Läs mer: Att använda mycket palsternacka

 

Platta fröer i ljust brunt mot en turkos bakgrund.

Palsternackans frö är platta och flyger lätt iväg. Bäst grobarhet har färska fröer.

 

Kluster

Plantorna får nu växa upp i ett litet kluster, utan att gallras. Då kommer de att konkurrera om näring och fukt. Det håller nere växtligheten något och ger palsternackor i hanterbar storlek. Alltså, lagom. Om rötterna gallras ges varje planta mycket utrymme och kan växa sig fullständigt enorm. Ingen människa har bruk för en monsterstor palsternacka, de blir mycket mer användbara i grupp.

 

Gödsla

Om plantorna inte gödslas förblir de små. Men om de får gott om näring blir bladverket stort och frodigt - ett smycke i trädgården. Enklast är att lägga gräsklipp eller annat näringsrikt täckmaterial mellan raderna av rötter. Det ger utmärkt näring under säsongen och håller jorden ogräsfri och fuktig.

 

En del av köksträdgården med upphöjda bäddar.

Det här är årets rotsakskvarter. I den andra bädden från vänster har palsternackan såtts.

Den som vill så tidigt behöver inte oroa sig för att palsternacks-frö tar skada av att ligga i kall jord. Det är en av de grönsaker som tål att vintersås i kall jord, med grodd först då jorden värmts upp senare på våren.

 

Läs mer om vintersådd: Tio favoriter för vintersådd

 

Att få en del fröer i jord tidigt är ett bra sätt att sprida ut arbetet under säsongen, så passa på att så palsternacka så snart du bara kan.
/Sara Bäckmo

01. april 2017

14 svar till “Nu sår jag palsternacka”

 1. Ingerid skriver:

  Hei! Når sår du vintermorot i dette beddet?

 2. Vendela skriver:

  Sådde i november - ihop med morötter. Väntar spänt, än är det dock bara den "invasiva" Scillan som tittar upp. Vacker blomma men uppenbarligen omöjlig att bli av med 😉

 3. Ida skriver:

  Hej Sara, en nybörjarfråga om täckodling som jag inte lyckats hitta svar på nånstans. Kanske är svaret för självklart... Vattnar man ovanpå täcket när man vattnar under sommaren? Tycks vara så mycket vatten som stannar i täcket då..? Eller puttar man undan täcket där man vattnar och sen lägger på det igen?

  Stort tack för all inspiration du delar med dig av!

 4. Lena - lageshus skriver:

  Ida: jag är nästan nybörjare jag också, men förra årets torka med sinad brunn blev jag tvingad att vattna snålt, vilket jag tack vare täckodlingen kunde göra. För det första märkte jag att jag inte behövde vattna på långa vägar lika mycket,fukten stannade i jorden under täcket. Och när jag vattnade, punktbevattnade jag. Dvs i hålen/rännorna i täcket där växterna fanns. Det fungerade utmärkt!

 5. Kitty skriver:

  Jag sådde palsternackan i mitten av mars (fick smälta bort tjock is med gasbrännare för att få fram odlingslådorna). Nu ska vi hoppas att den trivs där mellan persiljerot och olika spenatsorter! 😀
  /Kitty

 6. Ida skriver:

  Tack Lena!!

 7. Anna skriver:

  OBS!!! PALSTERNACKAN BRÄNNS!!
  Palsternackans blad utsöndrar ett ämne som i kombination med solljus kan ge enorma brännskador på huden. Eftersom såren (oftast) blir stora (T-shirt och shorts ökar andelen exponerad hud)är det penicillin mot infektioner i såren och flera veckors gräsligt ont som kommer efteråt när såren sakta läker.
  Försiktighet rekommenderas alltså med direktkontakt och särskilt i kombination med solljus.
  Jag har sett de såren på nära håll - inte vackert och INTE nån skön sommar där inte!!
  Handskar och heltäckande kläder på alltså vid hantering! Ät sen upp dem med GOTT samvete ?

 8. Gud skriver:

  Nej. Palsternackans växtsaft från sin stam reagerar med starkt solljus som brännande vätska.

 9. Alex skriver:

  Nybörjare och undrar om man kan plantera en ekologisk palsternacka som har börjat skjuta upp gröna blad i hopp om att den bildar nya palsternackor?

 10. Ann Rodmar skriver:

  Hej ?
  Ett år fick en palsternacka gå upp i blomm, vilken skönhet. Fröerna jag tog av den hade en mycket bra grodbarhet. Förra årets torka gjorde att jag inte odlade något. Fantastisk fin dill och ringblommor i massor som skälvsådde sig. Nu undrar jag om jag kan sätta ner övre delen av en gammal palsternacka som börjat växa i jorden, för jag vill att den ska blomma. Kan jag det med morot också? ?
  Tack på förhand Mvh Ann

 11. Hej Sara! Jag undrar vilken sorts palsternacka som du brukar så? Jag vill själv gärna ha lite knubbiga rötter, utan alltför lång, smal rot.

 12. Eva skriver:

  När tar man fröna av palsternacka? Direkt efter blomningen eller när de torkat lite

 13. Matilda skriver:

  Har odlat White gem några gånger, men får inte till det, trots gödsling med hönsgödsel och guldvatten. De ser ganska lovande ut vid halsen, men är sedan jättekorta stumpar. Skördade i mitten av oktober. Några tips om hur jag kan göra för att få större rötter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *