Ny 2 i serien om kål: Äntligen utplantering - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Ny 2 i serien om kål: Äntligen utplantering

Kålskörd i april? Jovars, snart ska de yttersta foderbladen åka ner i pannan. Men först ska plantorna få boa in sig i jorden några veckor. Se senaste delen om kålen här.

Krukor med stora plantor spetskål i tunnelväxthuset.

Så här stora fina kålplantor är en fröjd att plantera i odlingsbäddar. 'Early Jersey Wakefield' är en superfin spetskål.

 

Snacka om växtkraft! Den här tiden på året är mäktig. Det är som om all jordens energi släpps lös och transporteras ut i alla små celler som vill utvidgas och växa, växa, växa. Mina kålplantor är inga undantag. Du minns säkert att de såddes en snöig dag i februari, har vårdats inomhus i tvättstugan, skolats om två gånger och gödslats flitigt med kiss utspätt med vatten. Sedan en tid står de nu utplanterade i tunnelväxthuset.

 

Målet med de här plantorna är att få en tidig skörd av små huvuden. Det är fjärde våren jag odlar kål på det här viset och resultatet har varit otroligt fint tidigare år. Hoppas på toppenresultat förstås! Här är den fjärde delen i serien där vi följer spetskål från sådd till skörd.

 
På Instagram kom tidigare en fråga om gulnande blad på kålplantor som står inomhus. Ofta tappar kålen stinget om de inte får riktigt vad de behöver i form av plats, näring, ljus och vatten. Gula blad brukar vara ett tecken på att de behöver mer näring och att det kanske är lite trångt i krukan.

I videon pratar jag om hur jag gödslat plantorna med kissvatten medan de stått inomhus i sina krukor. I det här inlägget berättar jag mer om hur jag använder kiss som näring i inomhusodlingen. Det är en supermetod! Genom att vattna med näringsvatten ofta undviker jag klena plantor. Våga testa!

Här är de första tre delarna i serien om kål från sådd till skörd:

 
 
 
 

Vill du läsa mer om kål har jag skrivit en lång artikel om det - Odla underbar kål. Artikeln kan läsas av alla som är medlemmar på sajten eller köpas för bara 15 kronor. Klicka på artikelrubriken ovan för att köpa eller bli medlem!
/Sara Bäckmo

 

26. april 2018