Ny del i serien om sparris: Omplantering - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Ny del i serien om sparris: Omplantering

När är det egentligen dag att plantera om frösådd sparris? I del två av min serie om sparris ger jag svar på den frågan och visar hur jag gör när de små plantorna flyttas över till större krukor.

Idag kan du sätta tänderna i dina sparrisplantor - det är dags att plantera om! Många av er har frågat om när det är dags och jag har envist väntat. För jag planterar inte om min sparris förrän... ja, just det. Det berättar jag om i del två av sparris-serien som jag startat den här våren.

 

 

Den här sådden har gått riktigt bra och jag är väldigt nöjd med hur den utvecklats. Jag har ännu inte räknat alla plantorna vid omplanteringen, men hela fröpåsen innehöll alltså 100 fröer. Det blir många fina plantor.

 

På en bänk mitt i den idylliska landsbygden står tråg fyllda med jord och ett pluggbrätte sprängfyllt med små sparrisplantor.

Det lilla tråget är perfekt att driva upp sparris i - det blir många plantor på liten yta.

 

 

Närbild av sparrisplantor med bara, jordiga rotklumpar liggande på jordfyllda tråg.

I varje plugg växer en-två sparrisplantor, där varje planta utvecklat två-fyra tunna stänglar.

 

Mer om sparris:
Så sparris från frö
Samplantera sparris med blommor
Frågor och svar om sparris

 

Extramaterial för dig som är medlem på sajten:
Artikel: Sparris - den läckraste vårprimören
Recept: Kalljäst bröd med sparris och speltsikt
Recept: Stekt sparris med färsk dill

 

 

Det är ännu inte för sent att så sparris, om du inte hunnit med tidigare under våren. Sparris gror och växer snabbt och du hinner få fina plantor innan hösten. Prenumerera gärna gratis på min YouTube-kanal så får du fler tips om sparris och andra grönsaker löpande. Tack!
/Sara Bäckmo

18. maj 2018

4 svar till “Ny del i serien om sparris: Omplantering”

 1. lena vall skriver:

  Kan vi ha sparrisen ute nu. eller behöver den stå i växthus.

 2. Helena skriver:

  Som nybörjare är det här precis vad man behöver, dock mitt väntande på att de ska skjuta upp fler stänglar från samma planta har de ist börja gulna och dö. Några tankar om varför?? Tacksam för svar

 3. whipwolf skriver:

  När är sparris redo att komma ut på friland? Mina är ganska kraftiga och stora. Tacksam för svar /Barbara

 4. Patrik skriver:

  När kommer nästa del

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *