Höst i täckodlingen

Du som nån gång känt dig tveksam till om jorden verkligen blir sådär lucker och fin med täckodling att grävningen kan skippas ska absolut kika på veckans klipp. 

Yes! Nu börjar det likna något. Bit för bit packas köksträdgården in, som en förberedelse inför nästa säsong. Du som nån gång känt dig tveksam till om jorden verkligen blir sådär lucker och fin med täckodling att grävningen kan skippas ska absolut kika på veckans klipp.  [YouPlaySinglePlayer video="104,495,52786" yod yot ]

Det finns många fantastiska fördelar med att täckodla, alltså att täcka en odlingsbädd. Jag brukar säga att gödsling, vattning och ogräsrensning är tre följder av täckodling, men katten vet om inte just det minskade behovet av grävning ändå är det som gör att mest tid sparas.

Här är klippen jag pratar om ovan, om att så och plantera i en täckodling. Hör gärna av dig om du har frågor.
/Sara Bäckmo

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46414" yod yot ]

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46412" yod yot ]

11. november 2015

6 svar till “Höst i täckodlingen”

 1. Tina skriver:

  Tack Sara för alla fina klipp och all kunskap du delar med dig av. Jag har en ganska stor "gammal" trädgård som jag skulle vilja odla i, problemet är att den inte är använd på minst 10 år och därför igenväxt med högt och kraftigt gräs mm. Min önskan är att kunna odla grönsaker här men vet inte hur jag ska komma igång, måste marken grävas upp för att jag ska få bort allt ogräs och sedan kan börja med täckodling. Tacksam om du har några tips om hur jag kan göra nu i höst eller vinter för att lättare komma igång i trädgården till våren.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Tina. Och tack!
   Jag lägger på tjocka lager med tidningar och kartong och över det organiskt material. Det går också bra att till exempel ställa ut odlingsramar/pallkragar som du täcker botten och under/runt själva ramen på med just tidningar och kartong. Sedan fyller du ramarna med löv, halm, gräsklipp, kompost och annat och toppar med jord. Efter en eller flera säsonger kan du lyfta bort ramarna och flytta de till nästa ställe där du vill ha bäddar. På så sätt skapar du ny odlingsyta utan att gräva, kväver ogräset och får jättefin näringsrik jord att odla snabbt.

   Jag har skrivit mycket om det här på bloggen. Kolla under kategorin Täckodling.
   Det finns också en artikel på land.se där jag beskriver hur jag täcker rakt på gräsmattan för att göra nya land: http://land.se/tradgard/sa-far-du-nya-odlingsbaddar-utan-att-grava/
   Lycka till!

 2. non skriver:

  Toppen tack för all inspiration och engagemang som du skapar hos mig och massa andra. Kämpa på i hösten =)

 3. Linda-Marie skriver:

  Ja jag undrar också om att börja från gräsyta! Är det dumt att en gång plöja en åker nu innan vintern för att sedan odla utan grävning inflera år?

  Och tack Sara för dina urmysiga klipp..kan inte få nog av dem!

 4. Therese Lind skriver:

  Hej! Jag lyckades bli prenumerant på din kanal på youtube, hurra? Lyckades inte klura ut hur jag kunde kommentera klippen från min mobil... Så jag skriver här ist?
  "Höst i täckodlingen" är definitivt ett av mina favoritklipp! Fick en aha-upplevelse när jag insåg hur jag själv kunde vara med och skapa ett kretslopp i min trädgård. Även om jag har haft intresse att odla och avsatt en stor yta för detta, har jag inte riktigt kommit igång så bra. Det har liksom känts lite krångligt. Funderingar kring allt jävla släpande på både jord, gödsel och avfall. Och att det kostar både tid, kraft och pengar med dessa inköp! Dyra bevattningssystem som ska anläggas! Allt detta har avskräck mig lite. Men nu finns det inga ursäkter kvar och jag älskar det! I år ska odlingen froda! Tack för en väldigt, väldigt bra blogg.
  Hälsningar Therese Lind (mitt namn är mitt alias på youtube)

 5. miaganting skriver:

  Så härligt att ha fått livat i trädgården efter att ha fått bli medlem. Läser, tittar och lär!
  Jag undrar vad alla gör med sina färdigskördade tomatplantor samt med den jord tomaterna vuxit i. Vi har hitintills sluppit smittor och sjukdomar i odlingarna och önskar fortsätta så. Men dessa mängder av övermaterial - vad göra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *