Odla bladgrönsaker tätt

Varför odlar du så tätt? Jag vill gärna maxa ytan och tänker noga på hur jag ska odla grönsaker för att få tidigaste och bäst skörden. Läs mer om avstånd här.

Närbild på bladgrönsaker i olika färger

Röd trädgårdsmålla, grön plocksallat och lila pak choi växer tätt tillsammans i tunnelväxthuset.

 

I mitt tunnelväxthus finns just nu en stor del av de bladgrönsaker vi äter på våren. Precis som jag önskat! Vintersådder av sallat, spenat, pak choi och rucola kan skördas varje dag. Och någon gång då och då kniper jag blad av salladskål med. I vanlig ordning önskar jag alltid att jag hade mer, men så länge det räcker till grönt tillbehör till frukost, lunch och middag är jag nöjd.

Som komplement till tunnelväxthusets skörd har jag också varmbänken, som levererar massor av grönt att använda både färskt och i tillagning.

Någon av er som följer kommenterade att jag odlar så tätt och jag vill gärna passa på att säga något om det.

 

Årets första skörd

Tidigt på året finns förvånande mycket att skörda i trädgården, om jag planerat för det och sått rätt grönsaker. Snabbast skörd ger grönsaker som utvecklas fort och kan skördas som mycket små grönsaker. Exempel på det kan du se i videon ovan, där jag visar grönsaker som kan skördas redan i mars.

Samma grönsaker som skördas små i mars-april, kan odlas för att skördas som större och mer välvuxna exemplar senare under våren, sommaren och hösten. Sallat, spenat, olika kålväxter, dill, persilja, lökväxter och många fler, kan växa länge i landen och bilda växter som ser ut som de gör i matbutiken. Men dessa ger skörd senare.

 

Se mer: Tidiga bladgrönsaker i trädgården

 

Tidigt på året skördar vi dessa grönsaker då de fortfarande är pyttesmå - primörer. De är oerhört värdefulla! En del tycker det är slöseri att skörda så små grönsaker. Men, visst är det otroligt värdefullt att ha ett batteri av grönsaker för skörd redan väldigt tidigt på året?! Det är inte möjligt på våra breddgrader att odla fram fullstora sallatshuvuden för skörd så här tidigt, utan extra tillförsel av värme och ljus.

Att lära sig vilka grönsaker som ger den första skörden av späda, välsmakande blad är guld värt.

 

Översiktsbild över en odlingsbädd med många bladgrönsaker.

I mitt stora tunnelväxthus finns bladgrönsaker i tre rejäla bäddar. Detta är bädden som såddes först, där grönsakerna kommit längst.

 

Närbild på blad i olika färg.

Bladgrönsakerna skördas redan då de är små, utan hänsyn till att plantorna behöver växa sig större. Deras viktigaste funktion är att ge mat nu.

 

Smått och mycket

En gyllene regel i trädgårdslandet är att små grönsaker kräver lite plats - stora grönsaker kräver mer. Alltså. Om du odlar sallat för att skörda pyttesmå blad, så behöver växten inget stort avstånd till nästa rad i landet. Växterna kommer ändå inte tillåtas att breda ut sig, eftersom du ämnar skörda när bladen fortfarande är små.

Om du odlar växter som ska bli större, då ger du dem mer plats.

I mitt vintersådda land (det betyder att fröerna såddes i kall jord redan under vintern) i växthuset har jag rader med cirka 10 cm mellanrum för de flesta grönsaker. Kålplantorna ges mer utrymme och har ca 20 cm till nästa rad.

Samma tänk kan du praktisera när du sår på våren, både utomhus, i växthus och i pallkragar. Om du vill skörda stora sallatsplantor ska de ges mer utrymme; odla glesare i raden och längre avstånd till nästa rad. Vill du skörda små blad kan plantorna stå tätt i raden och dessutom ha kort avstånd till nästa rad.

 

Läs mer: Tips för bredsådda blad i april

 

Närbild på tre gröna kålplantor.

Salladskål 'Natsuki' ger kålhuvuden som kan skördas ganska små, men plantorna är förstås betydligt större än rädisor (som växer till vänster) och blåklint (som växer till höger). Därför är radavstånden till grannarna något större.

 

Raden längst bak (gröna blad) är spenat, som redan skördats genom att bladmassa klippts av. Bladen kan skördas ett och ett eller klippas.

 

På våren passar det att odla dessa grönsaker tätt, för skörd av små blad eller grönsaker:

 • spenat
 • sallat
 • rucola
 • dill
 • rädisor
 • målla
 • pak choi
 • grönkål/svartkål (miniblad)

 

Bladgrönsakerna som odlas i tunnelväxthuset är som allra finast nu i april och början av maj. Redan nu börjar vissa att gå i blom på grund av värmen, de blir stressade. Det är därför jag har samma slags grönsaker som växer upp på friland. De ger skörd när bladgrönsakerna i tunnelväxthuset har gjort sitt. Och då är det förstås dags att fylla platsen med annat mumsigt!

 

Bli medlem på sarabackmo.se!

 

Glöm inte att bli medlem på sarabackmo.se för att följa min odling i vardagen. Som medlem får du tillgång till livesändningar jag gör nästan varje dag i vår "hemliga" facebook-grupp, frågestunder, podcast, långa tema-artiklar och erbjudanden. Läs mer om medlemskapet i länken ovan. Varmt välkommen!
/Sara Bäckmo

27. april 2021

2 svar till “Odla bladgrönsaker tätt”

 1. Birgitta skriver:

  Så intressant att få alla dessa tipps fantastiskt, tack

 2. Tack för tips 🙂 Corona har fått mig att bli lite mer grön om fingrarna 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *