Odla fikon i växthus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla fikon i växthus

Går det att odla fikon i Sverige? Ja, det finns sorters om klarar vårt svenska klimat. Jag har några små träd som växer i tunnelväxthuset och som står kvar på sin växtplats också på vintern. Här skriver jag mer.

Ett fikon skuret mitt itu, med rosarött innanmäte.

Mitt första fikon från ett av träden i tunnelväxthuset. Ljuvlig smak och så häftigt utseende!

 

I mitt tunnelväxthus odlar jag tre fikonträd. De har inte stått så länge på växtplatsen att de hunnit ge någon större skörd. Än. Men förra sommaren fick jag några mycket efterlängtade fikon och njöt stort av skörden. Många av er undrar om fikonträden, så här kommer en liten uppdatering om vilka sorter jag odlar, hur de växer och hur jag sköter dem.

 

Ett fikonträd, litet, med massor av blad.

Så här såg ett av fikonträden ut i juli 2018, ungefär ett år efter att det planterades. Sorten kallas Bornholms-fikon.

 

Två av mina tre träd är av sorten 'Bornholm' ('Bornholms Diamant') och det tredje är 'Desert King'. 'Bornholm' är sticklingar av plantor jag odlat tidigare i krukor och 'Desert King' är köpt i butik. 'Bornholm' är en vanlig sort på våra breddgrader och sägs kunna funka på friland i zon 1. 'Desert King' fick jag tips om av Ulrik på Styragårdens trädgårdsbutik, där ett stort exemplar växer i en enorm kruka i ett av växthusen. Sorten lär ge stora och mycket goda fikon, men de ser ut att ha lite sämre härdighet än de andra träden.

 

Permanent växtplats

Jag odlar i zon 3 och har planterat mina fikon rakt i backen genom att putta bort träflisen och klippa hål i markduken under. Jorden under träflisen är fuktig och fin för jämnan och förvånande lätt att gräva.

Fikon kan ha svårt att utveckla mycket frukt om den får växa helt fritt, genom att begränsa rötterna kan fruktsättningen bli bättre. Men jag har helt enkelt tänkt att jag får åtgärda det senare om det skulle behövas. Anledningen till att jag vill ha buskarna/träden rakt i marken är för att det är lättare så, än att behöva gräva upp riktigt stora hål för stora krukor eller liknande som ska ner i jorden.

Mina träd står i tunnelväxthuset permanent. Jag har ingen plats att förvara stora träd inomhus i rätt temperatur under vintern och därför är den permanenta växtplatsen enda alternativet. Det är också det allra enklaste, eftersom jag inte behöver hålla på och kånka stora plantor fram och tillbaka mellan huset och tunnelväxthuset.

 

 

Närbild på grenar med bladverk och ett grönt fikon emellan bladen.

Trädet bär frukterna under en stor del av året och de utvecklas ganska långsamt.

Beskärning

Fikon behöver inte beskäras för att ge frukt, men de flesta av oss har ju inte plats för ett stort och väldigt yvigt fikonträd - oavsett om det växer i kruka eller i växthus. Jag har beskurit mitt finaste fikonträd ('Bornholm') så att det spaljeras mellan två sektioner i tunnelväxthuset. Från huvudstammen låter jag huvudgrenar växa upp likt en solfjäder och från dessa klipper jag bort det som spretar för mycket ut i sidled likt en krona. Bäst är att göra detta på sommaren så att inte växten blöder på vintern.

Fikon sätter frukt på de kvistar/grenar som växte fram föregående år, så det gäller att inte klippa in just de grenarna för kort. Tänk på att alla små kvistar som klipps av kan användas till sticklingar och bilda nya plantor.

 

Läs mer: Ta sticklingar av fikon

 

Första skörden

Träden planterades här 2017 och är alltså nu inne på sin andra vinter. 'Bornholm' klarar vintrarna fint, också vintern 2017-2018 som var mycket kall. 'Desert King' har klarat de två vintrarna något sämre och haft en del grenar som skadats av köld. Rotsystemet har dock överlevt fint och plantan har återhämtat sig under sommaren, men ännu inte gett skörd.

'Bornholm' däremot har satt en hel del frukter. De kan börja bildas redan på hösten-vintern. Frukterna tar god tid på sig att utvecklas och ska skördas när de är mjuka, börjar se tunga ut på grenen och få lite skrynklor i skalet.

Läsare har frågat om varför de inte fått några fikon på sina träd. Själv känner jag mig inte stressad över utebliven skörd de första åren. Många träd och buskar behöver ju etablera sig ordentligt på platsen innan de börjar sätta frukt, som blåbär som kan behöva några år på sig till exempel. Jag tänker att det är samma med fikon. Jag gissar också att köpta krukodlade exemplar kanske behöver någon säsong extra för att acklimatisera sig i det nya klimatet och känna in hur säsongerna löper innan de kan avgöra hur de kan anpassa sig bäst. Läs fler tips om fikon i Allt om Trädgårds artikel här.

Mitt första fikon skördades på sensommaren 2018 och det smakade precis alldeles underbart! När jag var 18 år tågluffade jag genom Europa och bodde några nätter på en camping utanför Rom - under ett fikonträd. Jag kommer särskilt ihåg de tunga frukterna som dråsade ner kring tältet och hur jag nyfiket undersökte dessa. Och provsmakade. Nu har jag mina egna nyskördade fikon. Vackrare frukt får man banne mig leta efter!

 

Ett fikonträd spaljerat längs ett kompostgaller i ett tunnelväxthus.

I oktober börjar fikonträdet tappa sina blad. Frukterna ramlar av när det blir riktigt vinterkallt.

 

Vill ha fler

Det finns många olika sorters fikon att odla och jag skulle gärna vilja hitta fler sorter att experimentera med. Jag läser att det finns ett helt gäng fikon som sägs var rätt härdiga och skulle kunna funka i vårt klimat, men om jag ska börja utforska detta lär jag behöva ett nytt växthus. Till dess förökar jag plantorna jag har med sticklingar och ska försöka skapa några mindre träd/buskar i hanterbar storlek som jag kan odla på uteplats eller ge bort till vänner.

 

Tips

Vill du läsa mer om fikon så finns det en jättefin bok om de här läckra frukterna. Fikon - en historisk växt att odla och njuta av, av Kerstin Park. Här berättar Kerstin historiskt om fikon, hur hon odlar, beskär, förökar och inte minst tillagar fikon. En jättefin bok med massor av inspiration!

Inspiration om andra mer exotiska bär och frukter som jag odlar kan du hitta här:

Fyra sorters persikor
Vita persikan 'Ice Peach'
Plantera kiwi i trädgården
Kapkrusbär till barnen

 

/Sara Bäckmo

11. februari 2019