11. september 2014

Odla nakenfröpumpa

Nyskördad nakenfröpumpa i Skillnadens Trädgård.

Idag har jag kunnat glädja barnen med ett nytt begrepp. PUMPAPUNKA. Succé. Skottkärrans ena däck blev platt under tyngden av alla nakenfröpumpor vi skördade. Ett tjugotal klumpar blev det, i varierande storlekar. 

Förutom enstaka plantor av andra pumpasorter är det just nakenfröpumpan jag odlar. Vi är nämligen inga pumpaätare, dessvärre. Jag använder endast pumpa i brödbak och gör det både mycket och gärna. Men inte så mycket att jag odlar galet många bara för att baka bröd på. Det som blir, blir. 

Istället odlar jag nakenfröpumpa. För det äter vi mycket av. I huvudsak inte själva pumpan, det är nämligen det som är grejen med nakenfröpumpor. De innehåller pumpafrön utan skal. Såna som går att köpa på påse i affären. De skördas ur pumpan och äts färska, rostade eller torkade utan att behöva skalas. 

I vår familj är det ett populärt fika tillsammans med frukt, eller tillbehör till måltiderna rostade med grönsakssalt på. 

Jag skördar pumporna nu och låter dem ligga och mogna inomhus i rumstemperatur. Ofta hamnar de på golvet där det finns plats i någorlunda skyddat läge från barn, katter och hund. 

Snart har de blivit vackert orangea. Då skär jag dem mitt itu och låter barnen hjälpa till att gröpa ur fröna. Jag sköljer dessa i ett durkslag så det inte är kvar fruktkött runt fröna och lägger sedan på en kökshandduk att torka en stund.

Färska pumpafrön är en riktig delikatess, som mig veterligen inte går att köpa i butik. 
Ska du odla en enda pumpasort nästa år röstar jag för någon nakenfröpumpa! 
/Sara Bäckmo

10 svar till “Odla nakenfröpumpa”

 1. Matilda Svahn skriver:

  Hej härliga du! Tack för all inspiration och all kunskap och erfarenhet du delar med dig! Jag har en fråga om nakenfröpumpan. Driver du upp plantor från egna frö? Bör man isf hantera fröna på något speciellt sätt före? Har sparat en pumpa för att ha eget utsäde av sorten Lady Godiva, och funderar nu på om jag bör torka fröna först innan jag senare sår eller om jag bör spara pumpan och så färska frön... Tacksam för råd!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag tar inga egna fröer från gurkväxter. Gurkväxter korsar sig gärna med varandra och det går aldrig att lista ut vad man får i slutändan. Har odlat från egna fröer en gång och fick inte en enda pumpa med skalfria frön. Katastrof. Ät fröna och köp nya till utsäde är mitt råd. Hälsningar Sara

 2. Matilda Svahn skriver:

  Oj då! Tack för svar!

 3. Gitte Ekdahl skriver:

  Vad är sortnamnet på nakenfröpumpan och vart köper du dom. Är köttet gott?Tusinde tack för alla tips, du är fantastisk inspirerande.

 4. Lars Davidsson skriver:

  Hej
  Jag delade just eb nakenfröpumpa. Måste man skörda och vänta?
  Fröna i min gröna pumpa är gula och en del grön.
  Ska jag vänta med nästa tills den är gul?
  Mvh lasse d

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Lasse,
   Fröna mognar först när pumpan mognat. Vänta tills pumpan är orange, då brukar fröna vara fina. Hälsningar Sara

 5. Ida skriver:

  Tack för all kunskap och inspiration du förmedlar!! Hur mycket frön kan man räkna med att få från en pumpa?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack själv! Jag har skrivit mängden någonstans men kommer inte ihåg var, förutom i nya boken. Kanske 160 gram eller så, om det är en bra och välmatad pumpa. /Sara

 6. Tove Granqvist skriver:

  Hej Sara! Hur förvarar du fröerna om du inte äter allt på en gång? Måste de torka? Ska de in i kylen? Ja du ser, jag är helt ovetande 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *