Odla på komposten

Samla ihop trädgårdsskräpet och bygg mini-komposter snabbt och lätt. Här berättar jag varför det är så bra att kompostera smått och visar hur jag gör.

En blå tunna är fylld med mörk mylla och små melonplantor.

En av mina små komposter är gjord i en blå tunna och står i tunnelväxthuset med gurka och melon som växer i.

 

Att kompostera är magiskt. Gammalt skräp från trädgården får nytt liv med maskar och pyttesmå insekters liv. Vilket skådespel! Det händer i naturen av sig själv - hela tiden, men i trädgården kan vi skynda på processen och dessutom koncentrera den till specifika platser. Det är våra komposter!

Jag komposterar flitigt i min täckodling, som ju är en slags kompost direkt i landen. (Läs gärna mer i min guide Täckodling - min bästa hjälp) Dessutom har jag två stora "ovanifrån-komposter" (komposten heter Mullnet, läs mer här), som jag aldrig behöver vända. De används i huvudsak för trädgårdsskräp från stora tunnelväxthuset och jag ska skriva mer om dessa en annan dag. Utöver detta har jag sedan mängder med mindre komposter i pallkragar, tunnor och stora krukor där jag komposterar både köksavfall och trädgårdsskräp.

 

 

Fördelen med att skippa de stora krångliga komposthögarna är många. De mindre komposterna är snabba att både göra och ta hand om då jorden ska användas. Dessutom kan de placeras lite där jag för tillfället tycker att de passar bäst och alltså välja läge efter växt. Jag behöver inte heller avsätta flera dagar till att vända komposten, sålla stora mängder jord och transportera hit och dit. De små komposterna är mer hanterbara.

 

Läs mer
Blogginlägg: Snabb kompost i frigolitlåda
Blogginlägg: Komposten - En resurs att högakta
Youtube: En hel videoserie om bokashi
Podcast Två odlare emellan - Ett jordigt avsnitt

 

 

Kom igång

För att komma igång med en liten kompost är det bra att ordna ett slags uppsamlingsställe för trädgårdsskräpet innan det ska användas. Använd en stor sopsäck med hål i botten, en särskild tunna eller lägg helt enkelt skräpet under några buskar eller mitt i odlingen på en plat där den lilla högen inte stör. Bäst tycker jag är att ha det någonstans där mikrolivet kan börja bearbeta meterialet på en gång. Om processen redan startat och materialet blivit lite kleggigt redan innan mini-komposten byggs, ja då går nedbrytningen ännu snabbare. Perfekt!

Gör sedan som jag visar i klippen ovan - sen är det klart!

 

Vad kan du odla på komposten?

Egentligen kan du odla vad som helst. Jag försöker dock att undvika potatis. Den växer fint på komposten men jag tycker det är slöseri att använda en så fin växtplats till en så kravlös växt. Jag odlar inte heller rotsaker med långa rötter, som morot och palsternacka, här. Och utomhus odlar jag inte majs i en hög tunna, helt enkelt för att den lätt blåser omkull om det växer riktigt höga saker i den.

Däremot odlar jag gärna gurkväxter, tomater, paprika, bladgrönsaker, kålväxter och annat som älskar mycket näring. Kombinera komposten med täckodling på toppen så blir det ännu bättre, då dunstar nämligen minimalt med fukt från komposten.

 

Starta en kompost när som helst

Den här typen av mini-komposter kan göras vilken tid på året som helst, så snart du har material att använda. Se bara till att det är hål i botten på kärlet du använder eller låt komposten på annat sätt ha direktkontakt med marken. Lägg alltså ingen stor plastduk i botten eller andvänd kärl utan hål i botten. Med direktkontakt med marken på något vis kan mikrolivet flytta in och ut som det vill och börja jobba när temperaturer och andra förutsättningar är de bästa, fastän komposten kanske byggs när det är kallt. Nu på sommaren är det perfekt att fylla krukor och tunnor på det här viset, som en förberedelse till bladgrönsaker som odlas för vinterskörd.

Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

29. juni 2018

4 svar till “Odla på komposten”

 1. Rita Jarl skriver:

  Hej Sara!
  Jag funderar mycket på det här med att använda urin i odlingen. Förstår m hjärnan hur bra det är, men har en bit kvar med det icke logiska. Jag tänker plantera ovanpå vår förhöjda filtrering (avloppets lakvatten tas om hand där). Först tänkte jag ha icke ätbara saker som prydnadspumpor, men samtidigt är ytan på 2,5*15 m, så där får ju plats med squash o andra ätbara slingerväxter. Hur kan/ska jag tänka? Gör jag inget så blir det en härlig nässelodling!

 2. Gunilla skriver:

  Hej
  Jag har en infiltreringsbädd med.
  Det rätt många lager under och över ”utsläpp rören” innan jorden börjar.
  Ser ingen möjlighet hur ämnen skulle kunna stiga upp, naturliga vägen är ju neråt. Viktigt att inte gödsla odlingen så att infiltreringens funktion och att välja växter som inte rotar sig för djupt. Därför har jag valt bort växtföljden med kål.
  Men odlar tidig potatis vitlök, vintersallad, lök, mangold, bladgrönsaker, persilja, sommarblommar och jordgubb på den.
  Sen är det ju helt utanför en guldvatten diskussion då infiltrationsvatten även innehåller bajs, så absolut inte vattna med det ?

 3. Maria Jansson skriver:

  Älskar min kompost😀
  Köksavfall och trädgårdsrens allt tillsammans. Blir jättebra. Men tex tomatfröerna går rakt igenom och spirar till sommaren överallt där jag lagt kompost.
  Hur tänker du kring ogräs? Blir tveksam att lägga ogräs med blommor, frön och allt i komposten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *