10. mars 2016

Odla potatis i trädgården

Nu gick tiden sådär vansinnigt fort igen. Dags att tänka på potatis! Jag rotar all min potatis innan den åker ut i landet och här visar jag hur jag gör.

Det verkar finnas många skolor om hur det är bäst att odla potatis innan den sätts eller planteras i jorden. En del sätter knölarna som de är, andra låter de få groddar innan de åker i jorden och vissa går all in och ser till att potatisen har både rötter och blast innan de planteras. Jag väljer det sista alternativet. I det här klippet berättar jag varför och visar hur jag går till väga.

 
Inomhus - ljust och svalt

Tidigt på året ställs potatisen vid fönstren i ett ouppvärmt rum på övervåningen. Ljust och svalt. Under 4-5 veckor bildas både rötter och lite blast, som blir knubbig och fin just för att potatisen står svalt men ljust. Jag har tidigare år skrivit flera inlägg om hur jag odlar potatisen i jord i köksträdgården, genom täckodling till exempel. Läs gärna mer under taggen Potatis här på bloggen.

Och du som är intresserad av att odla potatis i år får gärna kika på månadens medlemserbjudande. Rabatt på sättpotatis via fina Larsvikens. Erbjudandet gäller hela februari.

 

Medlemsrabatt på Larsvikens sättpotatis

 

I en rad videos kan du följa min potatis under säsongen, från plantering, uppväxt, bladmögel och skörd.

 
 

 

 

År 2016 när jag spelade in videoserien om potatis odlade jag följande sorter:

Timo - tidig potatis
Dunluce - tidig potatis
Red Emmalie - sommarpotatis
Amandine - sommarpotatis
Cerisa - sommarpotatis
Sparrispotatis - höst- vinterpotatis
Mandelpotatis - höst- vinterpotatis
Amour - höst- vinterpotatis

Den tidigaste potatisen planterades i ett av tunnelväxthusen. Resten planterades i de täckodlade bäddarna jag förberett under sensommar och höst.
/Sara Bäckmo

 

16 svar till “Odla potatis i trädgården”

 1. Björn skriver:

  Fiffig bevattningsflaska - hur får man tag på / gör en sådan?

 2. Alexandra skriver:

  Hur många grader är det i rummet där du förgror potatisen? Vi har ett par rum på övervåningen som vi inte använder så ofta, men jag tvivlar på att det är så mycket svalare där än nån annanstans i huset eftersom vi bara värmer upp rummen på undervåningen och sen stödvärmer vårt sovrum och klädkammaren :P.

 3. Annika skriver:

  Förra året körde jag med bricka och jord men potatisarna fick så mycket rötter så det blev typ en potatisfilt som var ganska svår att få i sär. Rötterna satt inte fast så bra i potatisarna heller så några blev utan rötter ändå. Särskilt som jag blev arg och lite våldsam.
  Tänkte köra med krukor av tidningspapper till varje potatis i år, men det tar ju lite tid att göra dem. Tror du krukan hindrar potatisrötterna eller att man kan sätta dem med kruka och allt?
  Apropå förra inlägget om att lära känna sin plätt: mina ärtskott gav väldigt dålig utdelning, typ var tionde ärta grodde. Nästa omgång täckte jag ärterna och då gick det. Tror inte du täcker ärterna men jag hade använt sandjord från landet, gissar ganska dålig kapillärkraft. 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag trycker ner ärterna i jorden ordentligt med handflatan men täcker dem inte med jord. Det funkar fint här.

   Om potatisarna får stå varmt växer de i raketfart och då bildas gärna den där mattan du beskriver. Det är därför jag ser till att ha dem svalt och hellre en lite längre tid. Om det saknas svala utrymmen är det bättre att låta dem ligga på jord kortare tid tycker jag. Med många potatisar är det tidsödande att plantera var och en i kruka, i alla fall när man har tre ungar som ska vara med =) /Sara

 4. Chelli skriver:

  På min kolonilott har jag förärats med ogräset kvickrot..hur funkar det om man odlar potatis med täckodling tro, har du någon erfarenhet av just kvickrot? Tänker om man blir av med det ifall det rensas först eller om det ligger under täcket och frodas... och hur funkar det att täckodla bondbönor med gräsklipp? Är väl mest gräsklipp, kvickrot och kirskål jag har att tillgå som täckmaterial på kolonin i brist på trädgård och är lite rädd för att använda kvickrot då den sprider sig som sjutton ändå... även kål tänkte jag odla och är lite osäker på vilket täckmaterial som kan vara lämpligt. Upptäckte din blogg härom veckan och har blivit så full av odlingsglädje sen dess! 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Kvickrot är besvärligt och tar sig igenom lager med tidningspapper och kartong, om man inte lägger många lager. Prova det! Jag använder allt mitt ogräs till täckmaterial, men just kvickrot och rötter från andra ogräs som ängsfräken och kirskål, låter jag torka upp på en stor sten i trädgården innan jag lägger det på odlingen. När det torkar försvinner ju förmågan att rota sig. Blanda gärna olika material under säsongen, det mår både jord och plantor bra av. Om täckmaterialet är näringsfattigt, som löv, kan du göda extra med kissvatten eller nässelvatten. Lycka till! /Sara

 5. Hanna skriver:

  Hej!
  Kör du avhärdning på potatisplantorna innan du planterar dem? Och en annan fråga. Tittade häromdagen på ett klipp där du återanvände jord från odlingslådor och sparade i säckar till kommande behov. Hur går det då med växtföljden? Håller du koll på vad de olika jordpåsarna kan användas till? Eller är det inte så noga?

 6. Hanna skriver:

  Hej! Avhärdas du potatisplantorna innan du planterar ut dem?
  Och en annan undran. Tittade på ett klipp där du återanvänder jord från odlingslådor i säckar för att använda vid behov. Hur går det då med växtföljden? Märker du säckarna för att hålla koll på var de kan användas? Eller har det ingen betydelse?

  Tack för alla ideeroch all inspiration!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, jag brukar aldrig avhärda potatisarna. De klarar sig fint där under täcket.
   Jorden. Nej, jag har inget system för att märka jorden. Oftast används den som topplager i nya kompost-/skräpbäddar där jag ändå inte odlar morötter och kål, som ju drar till sig en del smittor och ohyra. Min trädgård är stor, med mängder av odlingsytor så risken för att det ska stå något i jorden som redan odlats där är mycket liten. Dessutom späs jorden ut hela tiden genom kompost och täckodling. /Sara

 7. Benni fra Norge skriver:

  Jeg så et dansk hageprogram der man førgrodde poteter i kaffefilterposer med jord. Alle kaffefilter med jord og potet ble deretter satt i en kasse.
  Det har jeg tenkt å prøve i år i stedet for å legge de på jord i et brett. Kanskje røttene ikke blir så sammenvevd da.
  I alle fall verdt et forsøk.

 8. Louise skriver:

  Jag undrar varför du väljer att klippa ned blasten på potatisplantorna? Blir den nya blasten bättre/stadigare/kortare? Min blast hann bli ganska lång innan utplanteringenmen jag lät den sitta kvar. Det blev rekordsen plantering här i Norrtälje i år, det var alldeles för kallt.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag klipper bara ner den om jag tror att det blir frostnätter efter utplanteringen. Frosten fryser sönder blasten och det tar tid att återhämta sig. Tycker det blir bättre om jag klipper ner de rangliga plantorna innan utplanteringen. /Sara

 9. Pia Liljebladh skriver:

  Hej Sara,
  I somras blev jag inspirerad av dig och påbörjade en täckodling (ca 6-8kvm). Jag lade blöta tidningar på gräsmattan och täckte med typ 20 cm gräsklipp, samt lite ogräs och styva stjälkar.
  I år tänkte jag odla potatis där. Har för mig att jag läst att potatis är en bra första gröda eftersom den luckrar jorden?
  Nu till mitt problem. Jag har inget svalt (varken ljust eller mörkt) utrymme. Vi bor i lägenhet och de enda alternativen jag har är inomhus i typ 23 grader (söder- eller norr-fönster), eller utomhus (Linköping, växtzon 2). Jag har inget växthus, garage eller frostfritt förråd.
  Hur kan jag rota potatis?
  /Pia Lilejbladh

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det går bra att rota potatis inomhus också. Men tänk då på att det går snabbare och att det är risk att groddarna blir lite längre och ömtåligare. Prova att sätta dem på jord kanske 2-3 veckor innan utplantering? Jag låter dem ligga på jord 4-5 veckor. Ställ dem så svalt du kan inomhus men det måste vara ljust. Lycka till! /Sara

 10. Therese skriver:

  Hej Sara!
  Sätter du potatis i samma bädd varje år eller roterar du växtplats?
  Mvh Therese

 11. Eric Hedenland skriver:

  Hej!
  Kan jag rota mina sättpotatisar i s.k. P-jord? Jag tänkte använda en engångslåda för plantor, gjord av pressad tunn kartong. Kan jag sätta ut bordet med potatisarna på vår mycket svala veranda under dagen och ta in den under den kalla (minus 5 C) natten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *