Odla tomater i hinkar utan botten - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla tomater i hinkar utan botten

Tunnelväxthus

Det nya tunnelväxthuset får långsamt inredning i form av odlingsbäddar.

 

OBS inlägg från 2015

Förutsättningarna jag startar min tomatodling med i år är ungefär desamma som förra året. Nytt tunnelväxthus, nya möjligheter, ny yta att fylla. Med vad? Jag har stora bäddar i tunneln men inga planer på att beställa ett lass jord för att fylla. Det kostar pengar och arbete. Istället satsar jag på ett sätt att odla där jag tillverkar jord på plats. Redan till nästa år har jag odlingsbar mylla i bäddarna. Jag gillar tanken på att använda det material jag har och istället för att jäkta låta processen ta lite längre tid. Slow gardening...

Bäddarna i nya tunneln är 1 meter breda, det känns ändå lite i bredaste laget för att kunna nå längst in när jag arbetar i tunneln. Men smalare bäddar hade varit att använda ytan oekonomiskt. Enkla ramar snickras av virke som är 50 mm tjockt och 200 mm brett. Jag köpte andrasortering av virke som är betydligt billigare än förstasorteringen.

 

Läs mer: Gör nya grönsaksland

 

Odlingsbäddar med markduk

Markduken i bäddarna har klippts upp och dragits åt sidorna.

 

Markduk över ogräs

Markduken i bäddarna har klippts upp och vikts in något under kanten. På den ram som ligger mot gången har jag istället dragit upp duken på insidan av ramen och häftat fast den där för att inte material och jord ska rinna ut i gången. Marken under ramen är mycket ojämn och det glipar  mellan ram och mark på sina ställen. Gången ska för övrigt fyllas med täckbark från vår lokala såg. En säck kostar 10 kronor.

Noga har jag sedan täckt all bar mark i bädden med ett tjockt lager tidningar. De är inputtade under både ram och markduk för att hindra gräs att växa in. På tidningslagret ställer jag sedan de hinkar jag ska odla mina tomater i. De har ingen botten.

 

Läs mer: Så har jag kvävt bort kvickroten

 

Odlingsbädd

Tidningar täcker nu botten av bädden och hinkarna är utplacerade där tomaterna ska växa.

 

För att hinkarna ska stå lite stadigare har jag fyllt upp bädden med ett litet lager ensilage. Inget vidare att behöva använda så fint material till just det här, men det fanns inget annat som låg och väntade. Efterhand som säsongen passerar fyller jag upp mellan hinkarna med kompostmaterial, lövmull, hästskit eller annat som jag kommer över. Till hösten, då bädden ska användas till vinterodling, täcker jag allt organiskt material med jord från varmbänkarna eller annan bädd som grävs ur. Det blir som att odla på en stor kompost.

 

Läs mer om tomater här

Tomater från sådd till skörd
Ta sticklingar av tomater
Frysa färska tomater

 

 

Odlingsbädd

Bädden är redo att planteras med tomater, direkt ner i hinkarna.

 

Hink att odla i.

Hinken utan botten står stadigt omgärdad av ett lager av ensilage.

 

Sätter tomater i hinkarna

Tomaterna sätts i vanlig planteringsjord i hinkarna och står där under hela säsongen. Det fina med att odla tomaterna i en hink som inte har botten är att plantans rötter kommer att leta sig ur hinken allt eftersom den behöver mer plats. Den tränger sig igenom tidningspappret, perforerar marken under och får på så sätt tillgång till den plats och fukt den behöver. Näring tillför jag rakt ner i hinken under säsongen. Rotsystemet blir stort och fint och plantan ska förhoppningsvis trivas i sitt nya hus. Plantorna. Jag får plats med många.

Det är inte så snyggt, men det kan jag leva med ett år. Den praktiska aspekten samt möjligheten att spara några kronor på att inte köpa jord går i det här fallet före estetiken. Och nej, jag är inte orolig för att odla mina tomater i hinkar av plast.

Du kan se när jag planterar i videon nedan.

 

 

På detta sätt odlade jag tomaterna i min tunnel förra året. Anledningen var då att jag hade mängder med alldeles för färsk gödsel att fylla upp bädden med. Om jag planterade tomaterna direkt i skiten skulle det bli för stark gödning för plantorna. Jag valde att sätta tomaterna i hinkar och fylla upp runt dessa med färsk gödsel. Efter sommaren hade gödseln komposterats jättefint och jag har nu underbar jord att odla. På samma sätt kommer det att bli i den här tunneln.

/Sara Bäckmo

 

 

26. april 2015