19. augusti 2014

Gödsla pallkragar underifrån

När grönsakerna skördas passar jag på att gödsla innan jag sår eller planterar nytt. Efter flera månaders produktion behöver jorden näring för att orka.

 

 

När grönsakerna skördas ur pallkragar och odlingslådor passar jag på att gödsla dem innan jag sår eller planterar nytt. Efter flera månaders produktion behöver jorden näring för att orka.

Odlingslådorna tappar stinget under hösten. Under säsongen har här vuxit läckra grönsaker från tidig vår och framåt. För att ge jorden en kick som varar under senhösten och kommande vår fjäskar jag lite extra.

I så stor utsträckning jag kan täckodlar jag min köksträdgård. Men i lådorna vill jag inte ha täckmaterial då jag sår, det blir plåttrigt att pyssla det fram och tillbaka under kommande veckor. Därför krattar jag undan det och flyttar till andra platser då jag behöver jordförbättra i just lådorna.

Min quickfix för lådorna går till så här:

 

 

 • Jag börjar med att ta bort täckmaterialet och de växtrester som står kvar.
 • Sedan gräver jag bort översta lagret, ca 15 cm, jord och lägger i hinkar och baljor bredvid.
 

 • Gräsklipp eller brunnen kompost/gödsel puttas ner i lådan och jämnas till.
 • Sist lägger jag tillbaka den bortlyfta jorden.

Vips har jordytan höjts avsevärt, gamla rötter är avlägsnade och myllan är fin och lucker. Nu sår jag!

Under hösten kommer högen sjunka ihop något och lämna plats för grönsakerna att sträcka lite på sig innan jag täcker med fiber eller lock.

Vill du se ett klipp om hur jag gör kan du kika nedan.
/Sara Bäckmo

 
9 svar till “Gödsla pallkragar underifrån”

 1. Johanna skriver:

  Jag suger åt mej tipset som en svamp. Jag har några pallkragar att fixa till, kanske kan det bli höst- och vinterodling däri.

 2. ingerharjerud skriver:

  Låter ju så självklart när du beskriver det. Nu är det bara att pröva!

 3. Vania skriver:

  Förutom gräsklipp, skulle man kunna slänga in t.ex. potatis blast eller rester från andra växter man redan skördat/grönsaker från köket? Undrar bara om dem går att använda eller inte. Annars går dem i sopporna, har ingen egen kompost tyvvär.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej! Självklart är det toppen att använda allt slags organiskt material som finns. Så gör jag här också. Men jag aktar mig för att använda potatisblast. Ofta är den angripen av till exempel bladmögel och det vill jag inte ska sprida sig vidare i jorden. Allt annat gräver jag med glädje ner. Låter som ett perfekt användningsområde för dig! Hälsningar Sara

 4. Karin skriver:

  Var gör ni av potatisböasten

 5. Ulla Toll skriver:

  Jag är försiktig med potatisblast. Ibland förnyar jag jorden och häller på de plantor som redan finns och som tycks behöva lite mer näring. Mina zucchini ville inte, men med ny jord uppå ser de ut att förnyas och kommer åter.

 6. Martina Tellner skriver:

  Hej! Tack för alla fina tips och toppenvideor du delar med dig av! Har lärt mig så otroligt mycket på kort tid! Nu ska ja börja gödsla mina pallkragar och har köpt kogödsel i påse och undrar om det räcker med en halv påse till varje pallkrage och sedan ekologisk planteringsjord över eller bör man ha mer gödsel? Är nybörjare och känner att jag är osäker och gärna vill fråga så jag inte gör något dumt. Ha det bäst! Mvh Martina

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är nog mer en fråga vad du tycker att du har råd med. Jag skulle nog tagit en hel påse till varje pallkrage, då komposterad kogödsel på påse är väldigt mild. Eller så tar du en halv påse och satsar på att gödsla med nässelvatten eller kissvatten som extragödning under sommaren. Tänk på att den typen av gödsel inte innehåller något som maskarna kan äta av. Den är liksom redan "färdig". Tillför gärna löv eller trädgårdskräp också.

 7. Helena Cederwall skriver:

  Hej! Tack för alla tips! Jag är nyinflyttad i hus med tillhörande pallkragar. Jag planerar att börja odla i mina pallkragar först till våren men har nu rensat upp de förra ägarnas kaos:) Min fråga gäller nu huruvida jag ska boosta jorden nu eller i vår? Jag har grävt ur gammal jord och ska köpa gödsel men kom på att näringen kanske minskar allt för mycket under vinter så det är bättre att gödsla först till våren? Stort tack för hjälpen! Mvh Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *