Gödsla pallkragar | Skillnadens trädgård | Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gödsla pallkragar underifrån

När grönsakerna skördas passar jag på att gödsla innan jag sår eller planterar nytt. Efter flera månaders produktion behöver jorden näring för att orka.

 

När grönsakerna skördas ur pallkragar och odlingslådor passar jag på att gödsla dem innan jag sår eller planterar nytt. Efter flera månaders produktion behöver jorden näring för att orka.

Odlingslådorna tappar stinget under hösten. Under säsongen har här vuxit läckra grönsaker från tidig vår och framåt. För att ge jorden en kick som varar under senhösten och kommande vår fjäskar jag lite extra.

I så stor utsträckning jag kan täckodlar jag min köksträdgård. Men i lådorna vill jag inte ha täckmaterial då jag sår, det blir plåttrigt att pyssla det fram och tillbaka under kommande veckor. Därför krattar jag undan det och flyttar till andra platser då jag behöver jordförbättra i just lådorna.

Min quickfix för lådorna går till så här:

 

 

  • Jag börjar med att ta bort täckmaterialet och de växtrester som står kvar.
  • Sedan gräver jag bort översta lagret, ca 15 cm, jord och lägger i hinkar och baljor bredvid.
  • Gräsklipp eller brunnen kompost/gödsel puttas ner i lådan och jämnas till.
  • Sist lägger jag tillbaka den bortlyfta jorden.

Vips har jordytan höjts avsevärt, gamla rötter är avlägsnade och myllan är fin och lucker. Nu sår jag!

Under hösten kommer högen sjunka ihop något och lämna plats för grönsakerna att sträcka lite på sig innan jag täcker med fiber eller lock.

Vill du se ett klipp om hur jag gör kan du kika nedan.
/Sara Bäckmo

 
19. augusti 2014