Övervintrat ger tidigast skörd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Övervintrat ger tidigast skörd

En stor grön sallad! Vilken belöning för vinterns pyssel med att övervintra plantor. Allt har gått precis enligt planen och jag är stolt som en tupp över resultatet.

Det känns absolut fantastiskt att kunna bära in en hel back med nyskördat grönt i mitten av mars. Från och med nu är vi i princip självförsörjande på gröna blad. Det vi behöver till måltider och smörgåsar finns att skörda från späda plantor i tunnelväxthuset.

Ofta pratar vi om varmbänken som den absolut tidigaste växtplatsen. Men för mig är det de övervintrade plantorna som ger den allra tidigaste skörden. Såna här skördebilder blir en bra påminnelse när jag så småningom börjar förbereda årets vinterodling under hösten.

 

Gröna bladgrönsaker i en back.

De små bulliga bladen i vänstra hörnet är vinterportulak. En fantastisk god och tålig grönsak som övervintrar utan problem.

 

Våren är främst de gröna bladens tid. Vi har längtat efter dem eftersom vintern inte gett så stora mängder. Nu kan vi äta hemodlat grönt till varje måltid. Och en sak som jag längtat särskilt efter är smörgåsar med berg av grönt. Så himla gott! Glöm den traditionella gurkskivan på ostmackan och langa på en näve nyskördade blad istället.

 

Den första sådden av rädisa i varmbänken har växt urdåligt, de såddes för tidigt och blev rangligare än någonsin. Jag ryckte upp rubbet och använder i sallader och på smörgåsar.

Den första sådden av rädisa i varmbänken har växt urdåligt, de såddes för tidigt och blev rangligare än någonsin. Jag ryckte upp rubbet och använder i sallader och på smörgåsar.

 

Läs gärna Så får du krispig sallat på ett kick.

Med bebis i familjen är det fortfarande svårt att komma ut och skörda innan varje måltid. Jag skördar en stor skål vid varje tillfälle, sköljer och förvarar bladen i tillsluten och luftig plastpåse i kylen tills jag ätit upp.
/Sara Bäckmo

20. mars 2017

2 svar till “Övervintrat ger tidigast skörd”

  1. Margaretha skriver:

    Har du provat guldlök små lökar sätts på hösten. Vackra gula blommor luktar och smakar mild vitlök. Allt kan ätas löken god i stället för vitlök bladen hackas i sallader blommorna är goda och vacckra i sallad. Lär hålla sork borta.Tackar för en jättebra blogg

  2. […] betyder vinterodling? Självförsörjande på grönsaker Såkalender månad för månad Övervintrat ger tidigast skörd Så grönsaker på snö Vinterså kål i pluggbrätte De tidiga växtplatserna i april Så […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *