25. juni 2018

Plantera kiwi i trädgården

Det känns riktigt lockande med olika sorters kiwi i trädgården. Jag bättrar på chanserna genom att plantera ännu en sort. Vitakola sägs vara extremt härdig och bära frukt tidigt. Så här har jag planterat min kiwi.

En övergripande bild på köksträdården där Sara planterar vid en enkel spalje av träpinnar.

Kiwi-väggen blir en avskiljare mellan kvarteret vid stenmuren och mittenkvarteret. Jag ska prova ta sticklingar av honplantan och förlänga kiwi-väggen något om det lyckas.

 

Jag har planterat ännu en sort kiwi i trädgården. Det känns alltid spännande att hitta exotiska frukter och bär i sorter som är bra att odla i vårt Nordiska klimat. Så snart jag trillar över något jag blir nyfiken på slår jag till. Jag har redan fyra olika sorters kiwi i trädgården, plus flera plantor av en okänd sort som jag fått. På Nordiska trädgårdar i Stockholm snubblade jag över Vitakola, samt hanplantan Adam, och slog till.

Det kan ta flera år efter plantering innan kiwin sätter frukt, förutsatt att man gjort allt rätt. Mina buskar har inte gett skörd än och kanske blir det just Vitakola som blir först. Det här är nämligen en sort som kan ge skörd bara 2-3 år efter plantering. Hurra!

 

Närbild på de två plantorna i olikfärgade krukor, en hanplanta och en honplanta, med rödtonade blad.

De två plantorna köptes i mars och har sedan dess stått mest i tunnelväxthuset med ständigt tillgång till fukt.

 

Hur ska kiwin växa?

En viktig sak jag hunnit lära mig om kiwi (ja, trots att mina plantor inte gett skörd än) är att det gäller att ha en plan för kiwiplantorna redan innan planteringen. Kiwi växer oerhört kraftigt och kräver samma beskärning som vindruvor för att bli hanterbara. Själv har jag till exempel funderat igenom noga vilken form jag vill att kiwin ska växa i. Ska den vara uppstammad, växa i olika etager ut från huvudstammen eller som en solfjäder? Växtplatsen och växtsättet måste stämma överens och om man bara låter kiwin växa som den vill blir det kaos. Och ingen frukt.

Min Vitakola ska få växa i en solfjäder längs en enkel spaljén och bilda en liten vägg mellan två av kvarteren i köksträdgården. I tunnelväxthuset har jag tre sorter som är uppstammade och som sedan ska få breda ut sig i taket.

 

En närbild på hur plantan satts ner i en grop i marken.

Jag har satt min kiwi på samma djup som i krukan. Ett hot mot kiwin är visst att den ruttnar av för blöt jord, men här kommer det antagligen att vara ganska lagom. Dessutom kan rötterna breda ut sig både i bädden intill och under gången bredvid.

 

Herr och fru kiwi

Utöver växtsättet är det viktigt att se till att du införskaffar två kiwiplantor, en honplanta och en hanplanta. Det finns självpollinerande sorter, men vad jag kunnat se är det mindre härdiga sorter som passar bäst att odla i låga odlingszoner i till exempel växthus. Honplanta och hanplanta ska stå nära varandra så att insekter enkelt kan flyga emellan och fördela pollen mellan blommorna. Jag sätter en hanplanta och en honplanta längs den här spaljén.

Planteringen är enkel. Gräv ett hår, vattna, sätt ner plantan, lägg tillbaka jorden och tryck till. Färdigt. Se till att sätta upp några stöd till de slingriga skotten.

 

Noga att beskära kiwi

Under första säsongen ska kiwin växa uppåt och bilda de kraftiga huvudgrenarna. Ta bort de mjuka och långa skotten som växer ut under sommaren, utom de du vill ska bli nya huvudgrenar, till exempel horisontella. Vill du ha inspiration är det en bra idé att googla på beskärning av vindruvor, då kan du se olika former som passar. Klipp inte i de vedartade, hårda grenarna nu på sommaren, då kan plantan blöda och dö. De mer grenliknande delarna klipps på vintern när plantan vilar, på sommaren trimmas de örtartade delarna.

 

Planteringen är färdig och jorden runt kiwin är täckt av stora stenar.

Min plan är att plantan ska få växa som en solfjäder för att kunna täcka en stor del av spaljén. Vill jag ändå ta bort förvedade grenar så är det på vintern det ska göras, då plantan vilar.

 

Många kiwisorter för vårt klimat

Vitakola är en tjeckisk sort av kiwi som bildar gröna avlånga och "hårlösa" frukter med tydlig smak av kiwi. Plantan är mycket härdig och lär tåla minus trettio grader utan problem. Visst låter det spännande!

Övriga kiwisorter jag har är Anna, Paula, Vitakola, Ken's Red och Jenny (självfertil, vilket betyder att den inte behöver någon hanplanta för att ge frukt) plus ett gäng herrar som pollinatörer.

Det finns gott om videos på YouTube om beskärning av kiwi och tips för odling. En regnig dag kan du hämta massor av inspiration för att skapa ditt eget kiwiparadis. Mums! Jag återkommer om två år med min smakrapport.

Odlar du kiwi? Om du vill dela något tips så är jag idel öra. Vad jag förstår är kiwi än så länge en såpass ny växt hos oss att det inte finns så mycket erfarenhet. Fint om vi kan tipsa varandra som sånt som funkar och inte.
/Sara Bäckmo

16 svar till “Plantera kiwi i trädgården”

 1. Händigakvinnan skriver:

  Nu blev jag tvungen att gå ut och inspektera mina buskar innan jag svarade. Har en Jenny sedan två år tillbaka. Konstaterar att den växer lite bättre i år än förra och fortsatt ingen frukt. Sedan har jag en Paula (2 år sedan plantering) och en Oscar som hane till henne. Han är betydligt äldre och sattes som prydnadsbuske, kameleontbuske. Hon gav frukt redan först året och nu är det fullt med frukter över den lilla busken. Växer långsamt och knyckigt. Men de små hårlösa frukterna smakar verkligen kiwi! Man får gå och klämma lite på dem för att veta när de är klara. De ser likadana ut hela tiden men rätt vad det är så är de mjuka och då är det dax.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh vad roligt att läsa! Buskarna som står i tunnelväxthuset har en kameloeontbuske som kiwi-pappa med. Håll tummarna!

 2. Gustaf skriver:

  Jag har en Kiwi Issai, som ar sjalvpollinerande, bor i en stor kruka, och vaxer upp for en gammal stege. Det ar tredje aret i ar, och det ser ut som att vi kommer fa en hel massa Kiwis (for forsta gangen i sa fall) - den har just blommat klart, och det ar kart precis overallt. Jag bor i Edinburgh, sa inte helt svenskt klimat, men den har inte haft nagra problem med nagra minusgrader.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh! Den sorten har jag hört ska vara väldigt bra. Så spännande! Posta gärna en bild på Skillnadens Facebook när du har frukt så jag får se =)

 3. […] sorters persikor Vita persikan 'Ice Peach' Plantera kiwi i trädgården Kapkrusbär till […]

 4. Liberty Johnsson skriver:

  Hej,
  Jag har 2 olika kiwi som behöver hjälp med! De är actinidia arguta Bayern och actinidia arguta Kens red. Min fråga är behöver jag hanplanta kiwi till dem? Eftersom det står at dem honor. Snälla jag behöver hjälp om detta. Jag har inte något erfaren om den här.
  Med vänlig hälsning,
  Liberty Johnsson

 5. evalena eriksson skriver:

  Hej Sara!
  Jag har satt själv gul kiwi av frön och fått 2 fina plantor som än är ganska små.Bör man ha värmelampa till de?Är det nån speciellt jordsort som passar till de?
  mvh Evalena Eriksson

 6. Vivi Dobrila skriver:

  Hej Sara undrar om du har Jenny kiwi i marken?

 7. Inger Levin skriver:

  Hej!
  Vet du hur kiwins rötter blir - ytliga eller på djupet som vinrankor?

 8. Sara Korhonen skriver:

  Hej!
  Jag har svårt att hitta kiwiplantor på nätet? Var har ni hittat? TAck för all tips!

 9. Karin skriver:

  Jag har sått frö från grön köpt kivi. Har fått två plantor. Hur vet man om det är han eller honplanta?

 10. Ulrica skriver:

  Zetas hade för några veckor sedan, Anna, Paula och Oskar som alla är härdiga till zon 5 😊

 11. Carina skriver:

  Jag är inne på min tredje Anna i år.
  Köpte två stadiga plantor första året, en Anna och en Oskar. Efter vintern konstaterade jag att Anna dött. Köpte då en Jenny och en till Anna. Jenny överlevde vintern men Anna dog - igen. Nu fick jag tag i en rätt pluttig planta i slutet av April, som jag skyddat från frost och vårdat ömsint. Lite näring och mycket vatten har hon fått. Oskar sköt blad tidigt i år och frös när frosten kom men det kom faktiskt nya blad på alla grenar utom en.
  Tack för tipset om beskärningen. Min Oskar har bara fått växa och ja Jenny är bara en 30 cm hög pinne med några blad på än så länge. Anna är ännu mindre. Bor i zon 3 och de står riktigt soligt alla tre.

 12. Maria Kriivel skriver:

  Ska även hanplantan beskäras på samma vis? Min honplanta har jag en tydlig plan för men hanplantan ser ut som en förvuxen klematis just nu.

 13. Diana Sewerin skriver:

  Hej!
  Skulle ni säga att ett fullvuxet kiwipar duger som insynsskydd om den får klättra upp för en pergola? Jag har en kolonilott med mycket insyn och får lov att sätta upp en max 180 cm hög spaljé om den är luftig.
  Mvh Diana
  Växtzon 2

 14. Elna Andersson skriver:

  Hej, jag planterade actinida kolomikta, Paula och kameleontisken Oskar 1999. Zon 1, Blekinge.
  Den har gett rikligt med bär de allra flesta år utom de två senaste. I år frös blad och blommor av den kraftiga frosten i maj, i fjol var Oskar bara en liten planta utan blommor för vi hade behövt ta bort den första då den växte alltför vidlyftigt för att passa på den platsen.
  Jag minns inte var, men läst att Paula inte kan bli så gammal, kanske bara drygt 20 år. Kan det vara så?
  Senare har jag satt andra sorter t ex actinida arguta, Scarlett September, men har så svårt att hitta hanplanta. Vilken/vilka sorter ska jag leta efter och var finns de? Var hittade du Adam? Kan den fungera till alla argurta sorterna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *