24. maj 2019

Plantera purjolök i täckodling

Äntligen dags att plantera ut växterna jag vårdat så ömt hela vintern och våren. Purjolöken ser riktigt fin ut och har satts rakt ner i täckodlingen.

en vårlig köksträdgård med mycket material över bäddarna.

Min köksträdgård täckodlas och i år är i princip varje bädd täckt med gräsklipp, löv, halm och ensilage redan tidigt på våren.

 

I år har jag verkligen lyckats med min purjolök. Vilken revansch från föregående skitsommar, då jag dels hade klen lök att sätta ut och sedan inte klarade av att vattna så mycket som löken behövde. Det var bedrövligt. Hela den katastrofpurjon kan du följa i serien Purjolök - från sådd till skörd.

Det enda jag gjort annorlunda med årets purjolök är att jag planterat om den en gång. Det vet jag sedan andra år gör stor skillnad, men det är inte alla gånger jag har möjlighet att lägga tid på det. I år har jag i alla fall satt löken i små kluster om 3-4 lökar i ett lite större tråg med jord, där de fått växa i några veckor i tunnelväxthuset. Jag har regelbundet gödslat med kissvatten (cirka 1 del kiss och 20 delar vatten).

 

Spänstig och mörkt grön purjolök i en bytta med jord.

De fina klustren av kraftig purjolök har toppats innan utplantering, då blir löken lättare att hantera tycker jag och dessutom blir löken kraftig och fin.

 

En bunt lök ligger på ljus halm.

Inför utplanteringen delas löken och hanteras en och en.

 

Förra året odlade jag purjolök på en plats i trädgården, vilket är att utmana ödet. Om det går dåligt på en plats har man inte några reserver. I år har jag planterat purjolök på tre platser för att sprida ut riskerna. En av platserna är en täckodlad bädd vid mitt cykelstaket. Här växer purjolöken mellan tomat (alla är sorter från Åke Truedsson - tomatkungen) och rotselleri i en täckodling.

 

Grön purjolök med purpurfärgad kålstam bakom.

Innan jag planterar brukar jag lägga ut löken på ett ungefär där den ska ner i jorden. Här hamnade ett litet kluster alldeles bredvid en lila kålstam - jag tyckte det såg fint ut!

 

Täckodlad bädd med spretig liten lök planterad.

Istället för att sätta löken i en fåra har jag planterat den en och en. Det är snabbt gjort i jord som är så lucker.

 

Täckodlad - ej grävd

Den här bädden har jag täckodlat i flera år och den har aldrig blivit grävd på sånt där vanligt trädgårdssätt. Då och då har jag grävt ner en hink bokashi-kompost, senast var december 2017 tror jag. Istället för att gräva eller mylla ner gödsel täcker jag jorden med organiska material - täckodling. Det är helt overkligt att känna, se och dofta på jorden här. När jag gör det känner jag mig otroligt stolt över att jag skapat den här jorden, att jag skapar den i detta nu. Den är som smör! Ta det som en stor dos pepp - det går att skapa fantastisk jord utan att köpa en massa produkter.

Täckmaterialet som ligger på jorden just nu är löv, gräsklipp och ensilage. Plus en hel del gamla kålrester från förra året. Under täckmaterialet har jag pillat ner två slingor av en fuktslang. Hela kvarteret täcks av tre långa fuktslangar och var och en vattnas exakt tio minuter per vecka. Täckmaterialet håller jorden otroligt fuktig och fin och det är ett myller av mikroliv under täcket som tack vare fukten jobbar flitigt.

 

Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp

 

En stående bild som visar bäddar med mycket täckmaterial .

I förgrunden syns kinesisk gräslök vid den täckodlade bädden där purjolöken planterats.

 

Utan fåra

Oftast när jag planterar purjolök drar jag upp en ganska djup fåra som jag planterar purjolöken i. Men här har jag så himla fin jord att jag helt enkelt bara skuffat täckmaterialet lite åt sidan och petat ett rejält hål med en planteringsspade där löken satts ner. Rotsystemet hamnar 10-15 cm djupt. Efter planteringen har jag vattnat med ännu en dos kissvatten och lämnar nu löken att växa till sig. Därefter är det dags att täcka med gräsklipp närmare plantorna. Purjolök behöver mycket näring för att bli stor och kraftig och ha bra förutsättningar för att ge mat under lång tid.

 

Läs mer: Plantera purjolök på friland

 

Det är lite hisnande att tänka att den här löken ska jag äta nästa vår. Över ett års framförhållning. Det känns mäktigt.
/Sara Bäckmo

6 svar till “Plantera purjolök i täckodling”

 1. Helen Andersson skriver:

  Wow vilka plantor!

 2. Sara Ekman skriver:

  Hur ska du förvara purjolöken till våren 2020?

 3. Maria skriver:

  Har du redan planterat ut tomater på friland? Modigt!

 4. Dasha Nikiforova skriver:

  Hej!

  Jag provar för första gången att odla purjolök, men den vill bara inte tjockna. Har gjort enligt dina instruktioner med att så många i en plastbytta var säkert 50 frön från början. Göslat med bokashivatten 1 ggr per vecka, purjolöken såddes i feb och den är fortfarande lika klen som när den kom upp första gången (som ett tunt tunt grässtrå) jag har klippt den 4-5 ggr men inget händer mer än att lika tunna strån växer upp på nytt. Den har stått under 100 w växtlampa. Värme på ca 20 grade har varit på sedan feb men stängde av element för ett par veckor sedan. Vad gör jag för fel? Varför vill purjolöken inte bli större?

 5. Ulla Lundgren skriver:

  Hej !
  Samma sak har hänt med mina purjisar, kan vi göra något för att de skall ta sig lite till eller helt enkelt peta ner dem i jorden som de är?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.