Plantornas fina rötter - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Plantornas fina rötter

Det ser läckert ut när jag lyfter upp en liten planta ur krukan och möts av ett vackert rotsystem. Bra rötter är liksom grunden till plantans välmående.

En närbild på en plantas rotsystem.

Rotsystemet till en kinesisk salladskål ser fint ut när plantan lyfts ur sin kruka.

 

Jag fick en kommentar om rötter. En iakttagelse som var kul att läsa och som jag gärna vill skriva ett ordentligt inlägg om.

 

Elin: "Jag ser att när du planterar om så har dina plantor så fint rotsystem (till exempel kål, sallat och sticklingar). Mina plantor ser friska ut men de har få rötter, som dessutom går sönder, när jag planterar om. Hur gör du för att plantorna ska få så fina rötter?"

 

Det här har jag faktiskt aldrig tänkt på förut, att mina plantor skulle ha särskilt fina rötter. Men så tittar jag lite på klipp och bilder jag delar och... ja, de har rätt fina rötter faktiskt. Jag kan inte förklara rent vetenskapligt hur det här med rötternas välmående fungerar, men kan gärna dela med mig av några tankar.

Viktigast tycker jag verkar vara att välja rätt tid för sådd, alternativt att se till att på konstgjord väg ge växten det den behöver för att den åtminstone ska tro att det är rätt tid. Med rätt mängd ljus, näring, fukt och värme växer plantan fint. Grunden är enkel men det är inte alltid så lätt att göra rätt.

 

Perfekta rötter i jorden.

Ett perfekt rotsystem som sträckt sig ut mot krukan. Det är drygt en vecka bara sedan plantan skolades om till den här lilla krukan.

 

Luftig jord

Först av allt tycker jag att jorden är superviktig. Jag har ingen favoritjord som jag använder när jag sår eller skolar om plantor, men jag känner gärna på jorden och kan avgöra ganska snabbt om strukturen är bra. Ibland använder jag egen jord från tidigare varmbänkar, eller så använder jag köpejord på påse.

Jag brukar tänka att rötterna till en början är väldigt små och ömtåliga. För att de ska kunna sträcka ut sig ordentligt vill de ha jord som lätt kan perforeras. Den ska vara luftig. Inte hårt packad och tätt sluten om växten.

Ju mer jord runt en liten plantas rötter, desto större risk att de kvävs när jorden blir för tung och fuktig. Därför är jag jättenoga med att använda precis bara så mycket jord som behövs till sådden, inte mer i tron att det spar mig arbete i ett senare skede. Jag sår alltså i tråg med bara några centimeter jord, eller i pluggbrätten som är lagom stora för respektive grönsak.  När jag senare planterar om växten har rötterna med lätthet kunnat trycka undan jorden och breda ut sig.

 

En liten planta ligger på mörk jord.

En fin planta av kinesisk salladskål som nu växer i barnens gamla lego-adventskalender.

 

Litet eller stort tråg?

Kål, lök, sallat, rädisor och betor är exempel på växter som passar fint att så i små krukor eller pluggbrätten som inte innehåller så mycket jord. Om du inte har små pluggbrätten eller pluggboxar funkar det fint att så många fröer i en kruka eller ett litet tråg med lagom mycket jord, en så kallad bredsådd.

Gurkväxter, majs och bönor är exempel på växter som gror och växer jättefort. De bildar snabbt stora rötter och trivs med lite större krukor. Där sår jag dem en och en i var kruka. Och jag menar inte krukor som är 20 cm i diameter utan kanske 7-10 cm i diameter.

 
 

Ljus och värme

För att plantan ska kunna växa ordentligt behöver en mängd saker klaffa. Ljuset ska vara tillräckligt, det ska vara lagom varmt eller lagom kallt, rätt mängd näring och fuktig i jorden. Det är inte alltid jag lyckas pricka in allt för plantans välmående, men om jag anstränger mig bara lite så brukar det gå vägen.

Om jag vill så växter vid en tid på året när det är både mörkt och kallt ser jag till att ha extraljus och gärna ha sådden någonstans där det är lite varmt. I vår tvättstuga värms luften av diverse vitvaror och där växer det fint under vinter och tidig vår. Utan extraljus under vintern blir plantorna rangliga och viker sig lätt i jorden. Då hjälper det inte att den eventuellt startar sitt korta liv med fina rötter.

 
 

Näring till växten

På våren sår jag det mesta ute i tunnelväxthusen och där får sådder och småplantor stå på tillväxt. De blir härdiga och anpassar sig till temperaturerna, även om det är kyligt på nätterna.
Det är också viktigt att se till att jorden som används innehåller lagom mycket näring. Det brukar synas ganska tydligt om det saknas näring. Bladen kan bli gula, växten står och stampar och det händer inte så mycket. Att gödsla med något slags gödselvatten (av kiss, nässlor eller kompost) är en bra quick-fix som gör att plantan växer till sig snabbt både ovan och under jord.

Det är alltid en avvägning när det är rätt tid att plantera om en växt, det avgör förstås också hur mycket rötterna har hunnit att utvecklas. I precis rätt tid har rötterna fyllt ut krukan lagom och ser sådär härligt proffsiga ut. Ibland är det svårt att se ovan jord när det är dags. Ett knep är att försiktigt lirka upp en planta ur krukan eller brättet för att se om det börjar bli tid för omplantering. Eller helt enkelt kika undertill om lagom mycket rötter tittar fram ur dräneringshålen.

 

En liten kålplanta i jord.

Det dröjer inte länge förrän den här lilla kålplantan, nyss omplanterad, har fyllt ut sin 7,5 cm-kruka.

 

Minskat bladverk

Det här är ett bra knep att ta till för flera växter vid omplantering - toppa dem! Ju mer blad växten har att försörja, desto mer måste den anstränga sig. Frösådd lök brukar jag klippa ner några gånger innan de ska sättas ut i landet, se klipp nedan. Sticklingar av till exempel bärbuskar, tomat och gurka, klipper jag ner bladverket på genom att helt enkelt klippa bort halva bladet. Och så ser jag förstås till att ha lagom långa sticklingar, kanske bara 15-20 cm i en djup kruka, istället för att satsa på en som är 50 cm lång.

 

Sammanfattning

  • Satsa på lucker jord till sådden och senare plantan.
  • Välj en liten kruka eller tråg så att den lilla grodden inte kvävs av för mycket jord.
  • Så vid en tidpunkt när plantan kan få det ljus och den värme den behöver, eller ge den extrabelysning och extravärme om det är vinter och kyligt inomhus.
  • Plantera om till bara en något större kruka, istället för att ta den största direkt.
  • Gödsla och vattna regelbundet så att plantan kan växa i jämn takt.

 

Det gäller att prova sig fram för att hitta både bra odlingstråg, jord och plats att förvara plantor på. Min erfarenhet när det gäller sådder nu på våren är att i princip allt utom det allra mest värmekrävande (tomat, gurkväxter, paprika, chili, äggplantor) växer mycket bättre i växthus eller liknande miljö, än inomhus i rumstemperatur under extraljus. Växter är tåligare än vi tror i många avseenden!
Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

 

27. april 2017