Tora och Marie Mandelmann om att odla tillsammans
Stäng menyn

Podcast: Marie och Tora Mandelmann om att odla tillsammans

Hur ger man sina barn lust att odla? Enligt Tora Mandelmann var det föräldrarnas fria tyglar som gav henne möjlighet att upptäcka och utforska. Odlingen var en lek, som blev en passion. Nu är trädgården på Djupadal hennes arbetsplats. Hör ett samtal med Marie och Tora Mandelmann om att odla med barn - stora och små.

Ett bildmontage med två kvinnor som sitter på en bänk, samt en vårlik trädgård i motljus

 

Äntligen är det dags att publicera det här poddavsnittet! Jag vet att många har väntat på att få höra om mitt besök hos Mandelmanns i våras. Hoppas att ni tycker om det ni ska få höra. Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar och berättar om dina tankar på temat eller säger något om vad du tycker om podden.

Jag fick ett samtal i våras från Marie Mandelmann, där hon så fint gav mig lite tips på hur jag kunde tänka när jag beskär persikor i tunnelväxthuset (länk till inlägget längre ner). Hon föreslog också att vi skulle göra ett poddavsnitt tillsammans, på temat att odla med barn. I våras kom ju min bok Odla med barn och just det är något Marie gjort i alla år på Djupadal. Och då inte bara med små barn i sällskap. Just nu odlar hon tillsammans med flera av sina vuxna barn. Om jag fick önska något av allt fint här i världen så skulle ju det vara att mina barn får behålla en del av sitt intresse för trädgården också i vuxen ålder. Men hur kan man tänka redan nu, för att det ska bli så sedan?

Det här avsnittet sponsras av Impecta Fröhandel.

 

 

Tusen tack Marie och Tora Mandelmann för att att ni tog er tid att möta mig och generöst dela med er av era tankar!

Kålen som Tora Mandelmann tipsar om i inslaget heter fodermärgkål (fodermarvkål på danska) och finns bland annat hos Impecta. Och boken jag nämner heter Mandelmanns söta - Recept & baktankar från Djupadal.

 

Följ Marie och Tora

Marie Mandelmann på Instagram
Tora Mandelmann på Instagram
Mandelmanns Trädgårdar hemsida
Mandelmanns på Facebook

 

Läs mer

Mandelmanns inspirerande träd-gård
Marie Mandelmann: Beskär persika som du vill

 

En köksträdgård i motljus.

Även i april kan en grönsaksodling se fantastisk ut. Sen eftermiddag i Djupadal den 2 april 2019.

 

Upphöjda bäddar med jord.

Bäddar i köksträdgården som skördats och väntar på att tas om hand.

 

Två kvinnor, Marie och Tora, sitter i trädgården omgiven av hög kål.

Här är fodermärgkålen som både Marie och Tora uppskattar och som tydligen är lätt att föröka med sticklingar. Vi glömde dock att ta en stickling till mig, om du undrar hur det gick.

 

En vacker vårlig köksträdgård.

Övervintrade grönsaker kan skördas hela våren, innan nya grönsaker för säsongen planteras ut.

 

Två kvinnor sitter på en bänk med en damm i bakgrunden.

På platsen där Tora hade sin trädgård som liten, i nedre delen av innerträdgården, finns flera träd kvar och numera också en bänk.

 

Massor av backar och tråg i ett växthus.

Tidigt på våren fylls växthusen på Djupadal av mängder med sådder och plantor. Det här är lite av Toras domäner, särskilt när Marie spelar in för TV4.

 

Selfie med Marie, Tora och Sara.

Och sist men inte minst en obligatorisk selfie med tjejorna.

 

Här hittar du Skillnadens podd

Glöm inte att lämna en kommentar och/eller ett betyg på podden i din app, då blir jag superglad!

Min podd heter alltså Skillnadens av Sara Bäckmo. Du kan höra den via appar för poddar, som i iTunes och Acast till exempel. Du kan också lyssna här:

 

 

Om du vill ha lite extra så har jag också en engelsk podd, som en liten utmaning till mig själv. Den hittar du på iTunes och här:

 

 

Poddarna har inga egna hemsidor eller undersidor här på bloggen, men du når dem genom blogginlägg för varje nytt avsnitt. Välkommen att höra av dig om du har frågor eller kommentarer. Tack för att du lyssnar!
/Sara Bäckmo

31. juli 2019