Podcast: Torka och vägen framåt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Podcast: Torka och vägen framåt

Det börjar trist med torka och vattenbrist, men slutar i glädje över det som vuxit bra och lust att odla järnet i höst. Lyssna på senaste avsnittet av Två odlare emellan.

Svartvit bild på Sara och Johannes.

 

Torkan, torkan, torkan. Det är fasen inte roligt att prata om. Men för att ta nya tag och planera framåt behöver vi snacka om det, dela idéer och ta fram strategier. Och ännu roligare, vi pratar om vinterodlingen. Jippie! Hoppas du som läser också har energi och lust kvar till sensommar, höst och vinter.

 

 

I videon här nedför visar jag min smarta sommarodling i pallkrage som jag pratar om i podden. Här vattnar jag med slaskvatten så effektivt jag kan. Det fungerar superbra! Inspirationen är Keyhole garden, en speciell variant av upphöjd bädd kombinerad med kompost som är vanlig inom permakulturodling. Googla på det så har du en hel del intressant läsning framför dig.

 

 

Läs mer om torka och vattensnål odling på bloggen:
Odla smart när det är torrt
Är det okej att vattna grönsaker med slaskvatten?
Årets bästa bladgrönsaker - i skugga

För medlemmar:
Video: Min torra trädgård
Nybörjarodling: Odla sent på året

 

Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck är vår podcast som från och med nu och under hösten kommer med nya avsnitt varannan vecka. Två odlare emellan görs av Sara Bäckmo, Johannes Wätterbäck och Therese Lundén. Hör alla tidigare avsnitt på SpotifyLibsyn eller andra appar för podcasts.

Vill du komma i kontakt med mig angående annonsering i podden skickas förfrågningar till marknad@sarabackmo.se.

Läs mer om Sara Bäckmo – Skillnadens Trädgård
Läs mer om Johannes Wätterbäck – Farbror Grön
Läs mer om Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck

 

/Sara Bäckmo

16. augusti 2018

Ett svar till “Podcast: Torka och vägen framåt”

 1. Maria Klein Holmberg skriver:

  Lyckad sådd med blötlagda fröer

  Att blötlägga fröer med hårt skal för att få snabbare grodd är en metod jag länge använt mig av när jag t.ex. sått bondbönor. I årets värme och torka har jag med mycket gott resultat blötlagt alla fröer för direktsådd i 12-24 timmar. De fuktsprängda fröerna har silats av och lagts på ett hushållspapper eller en diskhandduk och fått torka till så pass på ytan att de inte längre klibbat ihop. Därefter sådd i fuktig ränna. Fiberduk och vattning varje kväll

  En överraskning var ruccolafröerena som bildade en gelé som blev som ett klister mot papperet. Hur jag fumlade med det där för att sära på fröerna ska jag inte beskriva här! En noggrann sköljning i en finmaskig sil hade nog funkat bättre!

  I blöt och kall jord kanske blötläggning av fröer är en risk, men i extremt torrt och varmt väder tror jag att det är en fördel! Dessutom gror det jättesnabbt.

  Maria Klein Holmberg Odlingszon 7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *