Stäng menyn

Enkel saltgurka

Under säsongen gör jag mängder med inlagd gurka. Jag föredrar saltgurka eftersom den lagen innehåller minimalt med socker - men smakar minst lika gott.

Fina glasburkar med gurka står på ett bord med massor av andra ingredienser. En kvinnas förkläde och händer syns i bild.
Ingredienser
  • 1 kg gurka, ca 15 st 10 cm långa
  • 1 dl salt
  • ett knippe dillstjälkar
  • 20 blad av svarta vinbär
  • ca 100 g pepparrot
  • Lag:
  • 1 liter vatten
  • 2 dl ättiksprit 12%
  • 1 dl salt
  • 2 tsk socker

Till mina inläggnignar av gurka använder jag olika slags druvgurkor eller gurkor där det uttryckligen står på fröpåsen att de lämpar sig för inläggning. Jag har provat att lägga in små slanggurkor också men de blir sladdriga i konsistensen och inte alls lika goda. Jag föredrar det här receptet med minimalt med socker som ger en salt gurka, inte alls lik vanlig ättiksgurka. En saltgurka helt enkelt.

Gör så här:
Rensa, skölj och borsta gurkorna.
Lägg dem i en bunke med knappt 1 dl salt över natten (det drar ut en del vätska ur gurkorna som blir krispiga och fina då).
Koka ihop ingredienserna i lagen en god stund innan du fixar till gurkorna och låt svalna.
Skölj gurkorna och skär i skivor, om du inte vill lägga in dem hela. Skivas gurkorna får det plats mycket mer i en burk.
Lägg bladen från svarta vinbär i botten på en burk och fyll på med gurkor.
Toppa med dill och pepparrot.
Häll på lagen så att det täcker.

Jag ställer burkarna upp och ned på svalt och mörkt ställe tills de ska ätas. Den salta smaken lyfter många måltider eller läggs på smörgåsen. Mums!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth