Gräddstuvad spenat

Ibland drunknar den glada odlaren i färsk spenat. Ett supertips är att göra gräddstuvad spenat, ett gott tillbehör som passar till mycket.

Läcker gräddstuvad spenat bredvid ett par ägg.
Ingredienser
 • spenat, hela blad
 • grädde
 • salt
 • peppar
 • eventuellt mald muskotnöt
 

Det gäller att ha många kreativa förslag på att tillaga spenat när den står som finast i landen på våren. Stuvad spenat är bland det enklaste att göra och otroligt användbart till många maträtter. Frys gärna hel förvälld spenat i mindre mängd som du snabbt kan ta fram och stuva till lunch eller snabb middag.

Gör så här:
Skölj spenaten och lägg den i kokande vatten i några minuter, det kallas för att förvälla spenaten.
Häll av vattnet efter cirka 2 minuter.
Hetta upp en stekpanna och fräs spenaten kort i smör.
Häll på grädde så att det täcker spenaten och låt puttra tillsammans i några minuter. Rör om då och då.
Smaka av med kryddor.

Gräddstuvad spenat är mycket gott till fisk, kyckling eller äggröra.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Läcker gräddstuvad spenat bredvid ett par ägg

7 svar till “Gräddstuvad spenat”

 1. Ulla Karlsson skriver:

  Ni äter mycket spenat. Sedan jag var liten har jag alltid hört att man inte ska äta mycket spenat och framför allt inte barn, pga att det bildas nitrit vid matsmältningen. Lite försvinner vid tillagning, men blir fortfarande förmycket för kroppen vid stort intag. Hur ser du på det?
  Jag älskar spenat, men är total nybörjare på odling av ätbart. Men nu ska det bli ändring på det. Jättespännande! Stort tack för en otroligt inspirerande blogg. Du ger tro på en god odlingslycka även för en novis.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja vi äter mycket spenat och det stämmer att barn under ett år inte ska äta bladgrönsaker av orsaken du nämner. För att bli förgiftad måste du äta ohyggligt stora mängder spenat. En läkarvän kollade lite på detta och fann inte något dokumenterat fall av spenatförgiftning (med reservation för att det ändå kan förekomma förstås). Hade det funnits uppenbara risker är jag säker på att det inte talats så väl om spenat i så många instanser. Vi varierar vårt intag och förväller i princip all spenat vi tillagar, dock inte till sallad och smörgås förstås.

 2. Karin skriver:

  Denna spenatstuvning är verkligen ljuvligt god. Vi åt den till fisk och kokt potatis! Uppskattades av både stora och små!

 3. Birgitta Jagell skriver:

  Vad gör äggen på bilden av gräddstuvad spenat?

  • Sara Bäckmo skriver:

   I receptet står det "Gräddstuvad spenat är mycket gott till fisk, kyckling eller äggröra." Ett tillbehör med andra ord.

 4. Nina Arela skriver:

  Har du provat med att tillsätta citron och en gnutta socker eller honung? Syran och sötman höjer upp smakerna till ytterligare en nivå!

 5. Gunvor skriver:

  Jag. Brukar lägga hårdkokta ägghalvor till spenatstuvningen + höjer proteinhalten och smakar jätte gott Det behövs bara lite gott knäckebröd (med ost ) så är det en jättegod måltid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *