15. juli 2021

Grönkålspesto

Egen grönkålspesto med pumpakärnor. En riktigt god röra att njuta av året om. Därtill klimatsmart - flera av ingredienserna kan vi odla själva i våra egna trädgårdar.

Pesto av grönkål i en svart bytta. Bredvid syns kålblad, citron och vitlöksklyftor.
Ingredienser
  • ca 1 dl pumpakärnor
  • olivolja (eller olivolja blandat med rapsolja)
  • ett rejält fång av grönkål
  • 2 dl riven smakrik ost
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 ekologisk citron
  • örtsalt

Gör din egen pesto på färsk, nyskördad grönkål från det egna kökslandet. Passa på att gör en extra portion, det går nämligen utmärkt att frysa pesto. Med pasta blir det här en snabb och god vardagsrätt året om!

Gör så här:
Rosta pumpakärnorna i en stekpanna och låt svalna.
Fyll på olivolja så att det täcker pumpakärnorna.
Repa grönkålen och använd bara bladen (ta bort den hårda stjälken i mitten).
Häll pumpakärnor och olja i en mixer och mixa med grönkål, ost och vitlöksklyftor.
Smaka av med örtsalt och pressad citron.
Späd eventuellt med vatten till önskad konsistens.

Servera till nykokt pasta, gärna med färska grönsaker såsom tomater, sockerärter eller annat som du har i din köksträdgård.

Tips! Variera grönkål med annan bladkål eller gröna blad som spenat och/eller rucola.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

Pesto av grönkål i en svart bytta. Bredvid syns kålblad, citron och vitlöksklyftor.

Foto: Maria Fors Östberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *