Stäng menyn

Kräm på bär och frukt

Kräm är ett underbart mellanmål som kan lagas av i stort sett alla frukter och bär som finns i trädgården. Använd färsk skörd eller fryst.

en tallrik kräm på ett träbord
Ingredienser
  • 600 g bär eller frukt i bitar (drygt 0,5 liter)
  • 2 dl vatten
  • 2-3 msk potatismjöl
  • 0,5 dl vatten
  • några msk socker
  • smaksättning, t.ex kanel, kanelstång, vanilj, citrusskal

Doften av nykokt kräm låter tankarna virvla iväg till farmors kök. Vi plockade vinbär och jordgubbar i trädgården som farmor sedan kokte kräm av. Det var standard att äta någon typ av efterrätt till maten och allt som oftast hade krämen inte hunnit kallna helt. Då var den som godast, med mjölk och krossat knäckebröd på toppen.

Krämen går också fint att göra andra årstider än sommar. Använd bär direkt från frysen.

Gör så här:
Skala och dela frukt eller bär, om det behövs, och lägg i en kastrull med vatten och socker efter smak.
Koka så att frukten/bären blivit mjuka och mosats.
Smaka av och sockra eventuellt mer.
Blanda ut potatismjöl i lite vatten och rör ner i fruktblandningen.
Låt koka upp och häll sedan i en skål som sköljts med varmt vatten.
Sockra på ytan.

Servera med krossat knäckebröd, flingor eller nötter. Bilden ovan är en jordgubbskräm, serverad med mjölk och flagad mandel.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth