Stäng menyn

Pasta med lax och gräslök

Gräslök har finfin smak som passar bra i olika pastasåser. Den förtjänar mer än att klippas över gräddfil till sillen! Här är en rätt som vår familj älskar.

På en fin keramiktallrik på ett gråaktigt träbord serveras laxpasta. Färgerna är gula, gröna och rosa.
Ingredienser
  • vitlök
  • smör
  • 2 msk mjöl
  • 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • vatten
  • grädde
  • eventuellt fiskfond
  • svartpeppar
  • salt
  • gräslök
  • 10 cm laxbit (gravad eller rökt blir godast)
  • pasta

Enkla pastarätter går det inte att få nog av. Tips: Klipp gräslöken i omgångar från tidig vår och framåt, frys in och du har hemodlad gräslök året om.

Gör så här:
Fräs skivad vitlök i smör.
Vispa i mjöl och späd med vin till en bas utan klumpar.
Ha också i lite vatten och sedan grädde till önskad tjocklek och mängd.
Låt puttra i några minuter.
Smaka av med lite fiskfond om du tycker att det behövs.
Skär laxen i munsbitar.
Krydda såsen med svartpeppar och salt innan du rör i laxen och hackad gräslök.
Lägg den kokta pastan i en vacker skål och häll över laxsåsen.
Strö lite mer färsk gräslök på toppen.

Underbart att ställa fram rykande varm på bordet!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth