Rabarberdricka
Mer försommar än att dricka söt rabarbersaft på trappen varma dagar blir det knappast. Passa på att göra en stor sats nu och frys in till resten av året.

Ingredienser
- rabarber
- socker, ca 1 dl per kilo rabarber
Inget slår rabarberdricka en varm försommardag! Gör en stor omgång om du har mycket rabarber och förvara i frysen.
Gör så här:
Skölj och dela rabarber i mindre bitar.
Lägg i en stor kastrull och fyll på vatten så det täcker.
Lägg i någon deciliter socker per uppskattat kilo (jag brukar inte vara så noga utan söta efterhand om jag tycker det behövs).
Koka rabarbern tills den blivit mjuk.
Häll i en saftsil och sila av saften. Häll sedan på flaskor eller burkar.
Ett tips är att förvara saften i burkar i frysen. Det är mycket lättare att diska vanliga frysburkar än att diska flaskor som saft förvarats i.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth
Ett tips är att frysa rabarbern först innan man kokar saften, den "släpper" saften bättre då tycker jag.
Jag fryser alltid in saft/lösare sylt i beg mjölkpaket, återbruk!
Ska saften spädas med vatten när den ska drickas? Och hur mycket isåfall?
Ja den behöver spädas. Späd lite för att få mer av saftkänsla och mer om du vill ha den som till exempel måltidsdryck. Svårt att säga exakta proportioner dock.
Hej Om jag förstår det rätt så behöver man inte skala rabarbern när man gör saft. Skalar du när du gör paj eller kräm?
Jag brukar ha i en skvätt pressad citron när jag tagit av saften från spisen (ca 1 dl/l). Det blir alldeles ljuvligt lemonadigt!
Låter gott!
Vad tror du om att använda resterna att göra rabarberremmar? Dvs torka på plåt och skära remmar av? Eller är smaken förlorad? Konsistensen fel?
Låter så gott! Hur länge håller sig saften i kylskåpet?