21. december 2021

Rosmaringravad strömming

Den här rosmaringravade strömmingen, som mer smakar som inlagd sill, är en spännande smak att ställa på julbordet.

En glasburk med hemmagjord rosmaringgravad strömming. Ett juligt tema med granbarr, kottar, julsnöre, nötter och snapsglas. står
Ingredienser
  • 500 g strömmingsfilé
  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättikssprit 12%
  • 1 msk salt
  • 1 dl svensk senap
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk krossad peppar
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk vinäger
  • 1 tsk färsk rosmarin
  • 1 dl neutral olja
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl hackad dill

Min mamma Ullas rosmaringravade strömming har blivit en klassiker även hos oss på Bökebacken. I källaren i vårt hus hemma på Styrsö drev hon tillsammans med sin vän Gunilla en fiskaffär under flera år när jag var liten. Hon är en fena på att lägga in sill och grava fisk på alla möjliga olika sätt och självklart har fisk alltid en given plats på vårt julbord.

Den här strömmingen kallas för gravad, men den är mer likt en inlagd sill. Både rosmarin och dill kommer från vår egen trädgård.

Gör så här:
Dag 1:
Blanda ihop en lag av vatten, ättikssprit och salt.
Dra av skinnet på strömmingsfiléerna och lägg dem i lagen över natten, ca 8 timmar.

Dag 2:
Blanda senap, kryddor, socker och vinäger.
Tillsätt oljan i en fin stråle under kraftig omrörning.
Späd med vatten.
Rör ner dillen.
Varva sill och sås och låt stå kallt i minst ett dygn.

Håller sig i ca 1 vecka i kylskåpet.
Lycka till & smaklig spis!

 

Recept: Ulla Herlitz
Foto: Maria Fors Östberg

En glasburk med hemmagjord rosmaringgravad strömming. Ett juligt tema med granbarr, kottar, julsnöre, nötter och snapsglas. står

Foto: Maria Fors Östberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *