Slottsbröd med frukt
Mustig, fruktig limpa som är enkel att variera och passar särskilt fint till en god ost. Gör testunden till något att längta efter!

Ingredienser
- 2 dl solrosfrö
- 1,5 dl torkad frukt eller bär
- 1,5 dl rågkross eller liknande
- 4 dl grahamsmjöl
- 8 dl vetemjöl
- 1 msk salt
- 1 msk bikarbonat
- 8 dl filmjölk
- 2 dl sirap
Det här brödet serverades på Teleborgs slott en lunch och jag bad om receptet. Jag fick ett storköksrecept till 20 limpor och har arbetat om det till att passa för två limpor. Det är ett sött bröd fullt av frukt och bär från trädgården. Mycket gott till ost en eftermiddag med te, eller till en lyxig helgfrukost.
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke eller hushållsassistent.
Häll i filmjölk och sirap och blanda till en röra. Den blir mycket lös och inte alls likt en bröddeg.
Klicka ut smeten i två smorda brödformar.
Grädda i 175 grader i 50 minuter.
Brödet är godast då det fått vila en stund, inlindat i bakduk.
Receptet går att variera stort beroende på vilka ingredienser som finns hemma. Andra fröer eller kärnor kan användas och mängderna kan justeras efter behov. Det är gott att använda torkade äppelbitar, torkade vinbär, russin och annat i smeten, men det går lika bra att göra utan. Använd då lite linfrön, pumpakärnor eller annat som ersättning.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth
Låter fantastiskt gott, måste testas! Tack. ?
Låter jättegott men jag undrar om man kan dra ner på sirapen då det for sötma från torkade frukter
Jag tycker också att filmjölkslimpa (så heter den i Vår kokbok från 60-talet och användes på hushållsskolan) är mycket gott. Vi fick dock lära oss att man inte skulle äta den för ofta, för bikarbonaten hindrar tydligen B-12 upptaget. Det får vi ju från grova mjölet.
Det går absolut att minska på sirapen tom ta bort den helt om man vill.