Stäng menyn

Stekt mangold med färsk vitlök

Byt ut pasta, ris och potatis till måltiderna och använd grönsaker i säsong istället. Mangold passar otroligt till all slags mat.

Ett bord med massor av gott; fisk, fräst mangold och andra tillbehör.
Ingredienser
  • röding
  • salladslök
  • smör
  • kryddor
  • hela mangoldblad
  • färsk strimlad vitlök + blast
  • olivolja
  • salt
  • citron

Mangold passar fantastiskt bra att steka till det mesta. Perfekt för en bladgrönsak som kan bli ordentligt stor. Skörda den och stek sedan direkt! Här har vi gjort en ugnsbakad röding till.

Tänk på att mangold, liksom andra gröna blad, minskar i volym vid tillagning. Du behöver alltså skörda betydligt mer än du tror dig äta upp.

Gör så här:
Börja med fisken.
Värm ugnen till 200 grader.
Rensa eventuellt fisken, fjälla den och skölj den.
Lägg fisken på en smord plåt eller ugnsform och fyll fisken med hackad salladslök.
Salta och peppra.
Ugnsbaka fisken i cirka 20 minuter.

Skär med en vass kniv mangoldstjälken och bladet på längden i strimlor som är 0,5-1 cm breda.
Värm en stekpanna och häll i rikligt med olivolja.
Lägg i bladen och stek, utan att bladen blir bruna, i omgångar.
Stjälkarna ska bli mjuka men fortfarande vara krispiga.
Lägg i vitlöken efter att stjälkarna stekt en stund och ringla över ytterligare lite olivolja.
Salta.

Skär blast från salladslöken i mindre bitar.
Stek mjuka i smör och använd som tillbehör till fisken.

Gott till är också en örtolja av färska örter som mixats med olja, salt och citron.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth