Så något och var glad! - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så något och var glad!

Med tanke på alla gamla fröer som ligger i drivor hos och tappar grobarhet - herregud, ut och så! Gör en vintersådd och se vad som händer, sluta oroa dig och våga prova.

En rad med gröna små plantor under ett plastlock.

Den här sådden av gröna bladgrönsaker (närmast i bild spenat) gjorde i november-december i tunnelväxthuset och har klarat de fåtal kyliga nätter vi haft galant. Nu håller vi tummarna för resten av våren.

 

Vilken typ av odlare är du? Hen som drabbas av panik i den milda vintern - eller hen som kastar sig ut i odlingen för att utforska vilka möjligheter du har nu? När vintern inte visar några tecken på klassisk vinter kan det vara svårt att veta vad vi ska ta oss för och inte. Visst är det läskigt att vintern inte är det minsta kall i delar av landet, men tänk så spännande också!

Människan har överlevt årtusenden genom att lära sig nya saker och anpassa sig till situationer, så jag tänker att det bästa är väl att fortsätta så. Hos mig finns ingen panik rent odlingsmässigt över den milda vintern. Jag tar jag mig an odlingarna med stor nyfikenhet; sår, vattnar, planterar och skördar. Ute, inne och i tunnelväxthuset. Jag funderar mycket på hur jag ska förfina de kunskaper jag har, vad jag kan göra annorlunda och vad jag behöver lära mig mer om. Om nästa vinter blir likadan vill jag vara rustad. För då kan jag skörda ännu mer!

 

Läs mer: Vintersådd för rookies (om vad vintersådd är)

 

Hur gör jag?

Jag vet inte hur många gånger den här vintern som jag hört odlare förfasa sig över utebliven kyla. Några säger i samma sammanhang att det här med vintersådder och att övervintra grönsaker inte funkar och att det dömt att misslyckas när vintern är så oberäknelig. Att det bara funkar för de som bor i söder och att det inte funkar för de som bor i söder. Att det bara funkar för de som odlar i norr och att det inte funkar för de som bor i norr. Det är ju snurrigt. Vad gäller? Hur gör jag?

Helt ärligt finns det inget som "gäller", det finns inga regler. Ja, det är oberäkneligt. Och ja, du behöver chansa om du ska odla ens det minsta lilla utomhus under vintern. Själv struntar jag i att det är en mild vintern och gör det mesta som vanligt. Jag odlar söder om Växjö, odlingszon 3 i Småland och har till exempel sått alla mina grönsaker och blommor som vanligt i vintersådd, jag började så i december. Precis som vanligt. Resultatet är än så länge att bladgrönsaker som pak choi och sallat grott på friland, det är det enda som är ovanligt om vi jämför med de senaste vintrarna. I tunnelväxthuset har spenat och kål grott redan i januari de senaste åren, så det är inte direkt någon sensation.

Det som jag gjort annorlunda i år är att jag inte täckt en endaste bädd i växthuset med fiberdukar och plastlock. Det har varit för varmt, knappt minusgrader en enda natt. Om jag skulle packat in bäddarna är det stor risk att spenat och sallat dör av gråmögel istället för av kyla. En balansgång.

Nedan kan du se en video på ett jättefint sätt att så grönsaker på vintern, om du saknar växthus eller inte vill så utomhus för att det är blött och slaskigt. Så i plastbackar som förvaras utomhus! När det är dags att skola om gör du en liten plantkuvös i en pallkrage med lock utomhus, om du behöver ha plantorna någonstans innan det är dags att plantera ut.

 

Klimatet ändras

En sån här vinter tänker jag särskilt på något jag skriver om i min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt. När jag växte upp hade vi på åttiotalet det som kallades för is-vintrar. Då var det så kallt att havet utanför Göteborg frös och vi som bodde på öarna utanför staden kunde åka bil på isgator till och från ön. För oss barn var det häftigt! I viss mån har vi fortfarande kvar bilden av hela Sverige som ett magnifikt vinterland, men den bilden stämmer inte alls. Trots att vintrarna blivit mildare och mer ostadiga  pratar vi konstigt nog fortfarande om odling som något omöjligt att bedriva under våra kalla vintrar. Nu ska vi bara sitta inne och bläddra i frökataloger och planera.

Det behöver vi inte alls.

Den här vintern har riktigt många av oss kunnat både rensa, plantera, så, täckodla och påbörja projekt i trädgården fastän det är vinter. Det är klart att det är vettigt att vila för den som vill det, men den milda årstiden ger oss också andra möjligheter. I boken Vinterodling nämner jag vintern som "min fjärde odlingssäsong". Det är ju jättekul! En helt ny säsong att erövra.

För några år sedan hade jag möjlighet att ta fram en egen frökollektion med sorter särskilt utvalda för att passa odling i kallt klimat; fröer som kan sås på vintern och sorter som kan skördas på vintern. Det är också jättekul och ett kreativt sätt för mig att jobba med att möta utmaningarna istället för att bara dissa dem. Fröerna finns förresten i de flesta trädgårdsbutiker och heter Så året runt.

 

Läs min bok: Vinterodling - Skörda när det är kallt 

 

Så något och var glad

Stora delar av vårt fantastiska land har inte några supervintrar att stoltsera med. Vi måste tänka om. Vi måste ut och upptäcka möjligheterna och forma nya sätt att ta oss an verkligheten. Vi måste vara mer flexibla. Och framförallt måste vi sluta fokusera på det vi inte tycker går. Tänk så mycket bättre det kan bli om vi intresserar oss för det som går.

Med tanke på alla gamla fröer som ligger i drivor hos och tappar grobarhet - herregud, ut och så! Gör en vintersådd och se vad som händer, sluta oroa dig och våga prova. Tänk om vi inte ens får någon vinter i år, det kanske är mestadels mildväder i månader framöver. Så brukar jag tänka och jag har fått så himla mycket fina grönsaker att skörda på det viset. Broccoli mitt i vintern från sommarsådder som är aaaaaaaalldeles för sena enligt regelboken och kilovis med spenat till frysen i april-maj från vintersådder som aaaaaaaaaabsolut inte funkar. Det skadar inte att prova. Så något och var glad!

 

Frågor

Avslutningsvis svarar jag på några frågor som dagens tankar kanske för med sig:

 

Ska jag vänta med att vinterså nu när det är så milt?

Det gör du som du vill. Men varför inte prova? Om du lyckas är det ju jättekul och om det inte lyckats kommer du garanterat att vilja prova igen nästa år och göra något annorlunda. De flesta har fröer så det räcker och blir över och att peta ner några i jorden är roligt. Prova och se vad som händer! Om du är osäker på om det lyckas kan du spara de flesta fröerna till senare.

 

Vad gör jag om det gror?

Ingenting. Låt det växa. Utomhus får vi lita på att växterna klarar sig själva och om de fryser ihjäl sår vi nytt. Om det blir kyligt kan du skydda med en fiberduk eller ett lock av plast, eller båda. Det kan du göra i ett växthus med. Om det är mildväder och saker gror i ett växthus är det bäst att vattna försiktigt då och då, annars torkar sådden ut.

 

Går det att vinterså i norr?

Ja, det är toppen! Massor av odlare sår utomhus (i växthus, plastbackar och snöfria pallkragar till exempel) när det är vinter och får tidigare skörd, kan odla fler sorter (eftersom det inte tar så stor plats inomhus) och hinner göra en del av vårarbetet med sådderna redan innan det är vår.

 

Måste man vattna?

Utomhus behöver du inte vattna vintersådden förrän den gror och börjar växa. I växthus kan du vattna lite nu i februari om du inte redan gjort det. Vintersådder brukar gro i januari-mars, beroende på hur varmt det är. När växterna börjat växa måste de ha fukt i jorden, annars skadas de.

 

Fryser de inte sönder?

De flesta fröer som kan vintersås har en väldigt bra inbygd klocka för sin livscykel. De gror när de tycker läget är okej och är då tämligen köldtåliga. Om det kommer en köldnäpp är det ganska få grönsaker som stryker med på en gång av de jag betecknar som bra grönsaker att vinterså. Rädisor fryser till exempel bort mycket lätt, men det kan man ju så nytt och få snabb skörd om det skulle vara så. En lyckad vintersådd ger för det mesta en oerhört värdefull och god skörd!

 

Om du har frågor om vintersådd, vinterodling eller något annat får du gärna ställa din fråga i Frågelådan. Jag försöker att svara på alla frågor en gång per vecka. Sök gärna efter temat för din fråga för att se om den ställts tidigare.
/Sara Bäckmo

 

17. februari 2020