18. februari 2014

Så rödbetor i pluggar

Rödbetor och andra betor går fint att så i pluggar eller små krukor för att senare sättas ut i landet. De blir fina plantor att sätta ut på skördade ytor i trädgården.

Små rödbetsplantor i pluggbrätte.

Så här ser små plantor av rödbetor ut som odlats i pluggar.

 

Att förgro rödbetor i pluggar eller småkrukor går alldeles utmärkt. Faktiskt är det så att jag ofta föredrar det framför direktsådd. Anledningen är att det är lättare att hålla efter sådden när den görs i en liten bytta, än att vattna, rensa och gallra långa rader på friland.

Rödbetsfröna består av många fröer. Ett frö kan ge fyra småplantor. Vid sådd på friland gallras extraplantorna bort och kan till exempel används som sallad. Men oftast kanske de hamnar på komposten. När jag sätter ut plantor som jag förgrott använder jag alla smålantorna och behöver därför inte sätta så många frön, det blir mer ekonomiskt. Jag behöver inte gallra.

 

Rödbetor växer i tunnelväxthus.

Små plantor av betor kan sättas ut i tunnelväxthus eller växthus i slutet på sommaren/början på hösten och hinna ge en fin skörd av blad till sallad.

 

Rödbetor i en odlingsram.

Också på friland ger sommarsådda betor fin skörd av blast. Dessa plantor fotograferades utomhus i september.

 

En annan fördel med att så betor för att plantera ut är att raderna ofta blir jämnare, utan hål där fröer inte grott. Jag utnyttjar helt enkelt platsen bättre om jag planterar ut. Dessutom tycker jag ofta att rödbetor av den långa sort jag gärna odlar, 'Forono', gärna trycks upp ur jorden under säsongen om de direktsåtts. Men när jag förodlat dem och planterat ut har jag möjlighet att sätta dem något djupare i bädden, varpå plantorna står stadigare.

 

 

Inte för tidig sådd

Tänk bara på att inte så betor för tidigt, då kan de nämligen lockas att gå i blom - de bildar en stor blomstängel. Likt morötter och en del andra grönsaker sker blomningen på bekostnad av roten. Om du bara tänkt odla för blastens skull spelar det mindre roll. Rödbetorna passar fint att så och sätta ut efter spenat, bönor, sallat eller egentligen varhelst det blivit plats ledigt. Med en direktsådd och flera försådder för utplantering finns betor att skörda under lång tid. Det går att så rödbetor under sommaren och få en fin höstskörd, även om betor som sås hos mig i juli sällan ger stora rötter. Men de små betorna är delikata.

 

En hög med nyskördade rödbetor i olika former.

När jag skördat en större mängd betor tar jag inte vara på blasten, den återgår till täckodlingen eller blir mat till hönsen. De långa rödbetorna som skymtas i högen är av sorten 'Forono', den är fin att odla för inläggning eftersom den ger stora och långa rötter.

 

Igen. Underskatta inte blasten - den är rasande god och gör sig fint i sallader med sin lila bladnerv. Både sent och tidigt odlar jag gärna betor, tätt, tätt i till exempel varmbänk eller tunnelväxthus enkom för att kunna skörda läcker blast. Småplantorna tål mycket kyla under hösten.
/Sara Bäckmo

9 svar till “Så rödbetor i pluggar”

 1. Fröken Dill skriver:

  Så smart! Jag har testat palsternackor som plugg förr om åren, men de tålde inte hanteringen. Roten blev för störd och utvecklades inte vettigt. Efter det tänkte jag ge upp alla rotsaker, men när jag ser detta + lyssnar på Alys Fowlers program blir jag sugen på att testa rödbetor. Min odlingsyta är så liten att jag helst inte vill riskera att det inte gror.

 2. […] pajen ovan har jag haft spenat, kajplök, vitlök, rödbeta och dill från en rensning i frysen. Fler av mina recept på god och lätt vardagsmat baserad på […]

 3. Lena skriver:

  Hur många veckor innan utplantering gör du dina försådder av rödbetor ungefär?

 4. TOVE skriver:

  Hur fungerar plugg sätter man ner hela i marken och sår man ett frö i varje liksom?

 5. Jag undrar hur långt i förväg det är rimligt att så dem, kan ju givetvis bero på storleken på kärlet jag sår i. Men jag flyttar tillbaks till huset sista juni, och tänkte ha fina plantor att sätta ut. Undrar om det går bra med diverse rotfrukter att flytta efter de kommit igång : morötter, kålrot, palsternacka, majrova.

 6. Monica skriver:

  Använder du bara blast från späda plantor eller även från de stora som är färdiga för själva skörden av betorna?
  Är det skillnad på ätbar blast från rödbetor och polkabetor?
  Sått betor för första gången iår. Visste inte att blasten kunde ätas. Nu blev användningsområdet för den sådden plötsligt större. TACK för den infon! ??

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, jag använder bladen också från de stora betorna. Du kan äta från både gulbetor, vitbetor, rödbetor och polkabetor. Det är fantastiska grönsaker! /Sara

 7. […] dig odla betor Så rödbetor i pluggar Att frysa […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *