Samodla lök och jordgubbar

Jag spar plats i köksträdgården genom att samodla lök och jordgubbar. De trivs tillsammans och ger odlingen ett muntert grönt uttryck.

Köksträdgården blir spännande och effektivt odlad när grönsaker växer tillsammans. Dessutom ser det fint ut när bäddarna fylls av växter med olika utseende. Några breder ut sig längs marken, andra skjuter i höjden. Några har rödådriga blad, andra lansettliknande gröna dito.

Nu är det snart dags att plantera nästa års vitlök och det är ett gyllene tillfälle för just samplantering. Det kräver förstås lite planering. Framförhållning. Men man kan också göra det ganska enkelt för sig.

 

En täckodlad bädd där gröna blad sticker upp ur täckmaterialet.

Jordgubbar, purjolök och atlasblomma i en täckodlad bädd, juli 2015.

 

Vita blommor mellan rader av flera decimeter hög purjolök.

Samma bädd nästan exakt en månad senare, när atlasblomman precis börjat blomma.

 

Lök, purjolök och vitlök trivs fint tillsammans med jordgubbar. Eftersom lök har blast som växer rakt upp passar den fint att odla bland gubbarna, de behöver inte konkurrera om utrymmet. Däremot är det lite knepigt med gödsling. Jordgubbar ska ju helst inge gödslas tidigt på säsongen eftersom bladen växer ordentligt då, på bekostnad av bären. Vitlök och purjo gillar mängder av näring under hela säsongen, så här får jag välja ett mellanting när det gäller hur mycket täckmaterial jag lassar på under säsongen. Jag försöker också att boosta jorden nu under hösten och langa på gott om maskmat nu. Det har jordgubbarna inget emot.

Jag har också provat att odla vitlök i blomsterrabatterna. Det är ett smart sätt att spara plats i köksträdgården på. För mig blir resultatet dock inte så bra, jag är nämligen inte lika bra på att hålla efter perennrabatterna som jag är med ytorna i köksträdgården. Vattningen är mer än sparsam och nån gång ibland kommer jag på att jag kanske borde gödselvattna lite. Med den nästan obefintliga omvårdnaden blir vitlöken så liten att den nästan är omöjlig att använda till något vettigt. Därför odlar jag inte vitlöken så utan satsar på att ge den lyxiga ytor i köksträdgården.

 

Två rader jordgubbsplantor vid sidorna av en odlingsbädd.

Här har jag börjat rama in odlingsbäddar med jordgubbsplantor längs sidorna. I mitten finns plats för grönsaker.

 

Ett knep för att samodla till exempel vitlök och jordgubbar är att rama in en odlingsbädd med jordgubbsplantor och lämna gott om utrymme i mitten av bädden till lök. Jordgubbarna är perfekta som kantväxter, särskilt för oss som odlar tillsammans med barn. Här är bären lätta att plocka och barnen lockas inte att kliva in i bädden när bären växer i ytterkant. I mitten finns det då plats för flera rader av vitlök.

Just nu håller jag på att rama in flera bäddar med just jordgubbar. Jag har mer yta än jag kan ta hand om nu, eftersom jag utökar odlingen på norrsidan av tomten, och därför fyller gärna ut med jordgubbar. De sköter sig i princip själva under säsongen men ger efterlängtad skörd och begränsar odlingsytan något. I klippet nedan kan du se hur jag beskär mina jordgubbsplantor efter skörd för att minska risk för angrepp och få hanterbara plantor.

 

/Sara Bäckmo

 

05. oktober 2015

9 svar till “Samodla lök och jordgubbar”

 1. Helena skriver:

  Får jag fråga vad just den vita Atlasblomman heter? Lyckas inte hitta den på någon av de större frösidorna och vill gärna ha en vit sort! 🙂

 2. Josefine skriver:

  Hej! det är lika roligt och inspirerande varje gång jag tittar in här, stort tack för det! Jag tänkte höra om du har skrivit något om tiden då du börjande detta odlingsprojekt första året? det hade varit roligt att läsa och se hur allt började med planering till förberedelser, första sådd osv.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej! Och stort tack! Jag startade min FB-sida 2012 och det var ju år nummer två i själva självförsörjningsexperimentet. Innan dess delade jag bara i mitt privata flöde. Har skrivit om det första året men jag kan bara inte hitta tillbaka till det. Jag skriver med andra ord upp det på listan över framtida inlägg och ska skriva det snart. Tack för input =) Hälsningar Sara

 3. Terese skriver:

  Hej, ååå vad inspirerad jag blir av dig.
  Har en liten fråga om jordgubbar, jag har rensat och tagit bort revor och planterat på de ett nytt ställe (pallkragar) för en vecka sen, men ska jag klippa ner plantorna nu, både dom nya och dom gamla eller bara dom gamla? Och sen täcka dom med halm? Jag la idag lite gammalt gräsklipp på de nysatta plantorna.
  Planterade även vitlök, inte tillsammans med jordgubbarna men ändå, täckte även dom med gammalt gräsklipp, är det rätt sätt?
  Detta är en av min ny favorit blogg, och sen dessa små film snuttar, för mej som är lite "trög" är ju det suveränt!
  Hälsningar Terese

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tusen tack Terese! Blir glad av att du hittar inspiration!
   Jag har också planterat om en massa jordgubbar nu, men mina plantor är ganska små så de har jag inte klippt ner något. Större plantor klippte ena barnet av bara farten men jag tror de ska klara sig ändå. De etablerar sig ganska snabbt. För säkerhets skulle tycker jag du ska vänta med att klippa, det är ändå ganska sent på säsongen.

   Vitlöken brukar jag också ge lite organiskt material nu på hösten, det hinner omvandlas till lite välbehövlig näring inför våren. Själv har jag inte satt min vitlök än. Hoppas på fint väder i helgen! Hälsningar Sara

 4. Karin Norén Andersson skriver:

  När du ramar in bädden med jordgubbar och samplanterar, hur täcker du då med nät för att fåglarna inte ska äta jordgubbarna? Eller har du någon fiffig idé?
  Tack för att få ta del av din fina blogg. Den ger mycket inspiration och goda tips.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, jag har inget nät. Vi har haft problem med orm som fastnat i näten och eftersom barnen leker så mycket (och framförallt dras till bären) vill jag inte ha ursinniga ormar som ligger och väntar på dem där. När jag är i hamn med min större jordgubbsodling ska jag göra nån bra anordning men jag är inte riktigt där än. Treåringen hinner förresten äta upp alla bären innan de blivit så röda att fåglarna hittar dem... /Sara

 5. Elin Svanström skriver:

  Hej Sara! Tack för en superinspirerande blogg! Tror du att det skulle fungera att samplantera jordgubbar med sparris? De borde ju gilla samma typ av jord och gödsel samt att de inte konkurrerar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *