05. augusti 2017

Saras trädgårdsdagar GRATIS

Nä, det funkar inte. Och nu ger jag upp. Tekniskt sett är YouTubes betallösningar inte tillräckligt bra. Nu gör jag serien Saras trädgårdsdagar tillgänglig för alla.

Under våren har jag låtit nya delar av serien Saras trädgårdsdagar ligga bakom betalvägg. Avsnitten har kostat 9 kronor att köpa. Det har varit ett försök för att utforska de sätt som finns för att helt enkelt få betalt för den del av mitt arbete som tar mest tid - videos.

Det har inte varit helt friktionsfritt att ta betalt för material på plattformar där det mesta är gratis. Många har haft åsikter. Men jag är väldigt nöjd med det hela. Inte för att jag har tjänat några pengar egentligen, det är inte så många som väljer att betala. Däremot har det varit otroligt lärorikt att se hur systemet funkar och kunna jämföra med sånt jag läst kring det här med att ta betalt för material på sociala medier. Framöver kommer det definitivt att vara något jag vill utforska mer.

 

Funkar inte
Men YouTubes betallösningar håller inte måttet. Det är så synd! Till en början har det varit problem att köpa klippen via iPhones och iPads. Jag har haft kontakt med supporten som efter en del bollande fram och tillbaka kommit med snorkiga svar som berättar att mitt problem inte är prioriterat.  Det senast uppladdade avsnittet kraschade för flera som ville titta, vilket också har hänt tidigare. Osäkerheten det för med sig gör att jag väljer att plocka bort betalväggen, jag tycker bara det känns trist när det inte funkar. Dessutom ger det tråkiga kommentarer som får mig ur balans.

Därför, se nya avsnittet. Gratis.

 

 

Till dig som betalat för en video
Alla betalvideos ligger kvar och du kan kika på dem när som helst. Jag skickar ett stort och innerligt tack för att du trott på mig och stöttat mitt arbete genom att köpa avsnitten! Så småningom hoppas jag kunna ge dig något i gengäld.

Så småningom kommer alla avsnitt att laddas upp igen, utan betalvägg, men när det blir vet jag inte just nu.

 

Vad tänker du om det här? Vi har bollat saken är hemma och tycker det känns rimligt att skrota ett system som inte fungerar optimalt. Samtidigt känns kanske det surt för er som tidigare betalat några kronor. Gör jag rätt?

 

Hoppas nu att alla som ser avsnitten tycker om dem! Ge mig gärna en prenumeration och tumme upp.
/Sara Bäckmo

22 svar till “Saras trädgårdsdagar GRATIS”

 1. Margaretha skriver:

  Jag har försökt många ggr att köpa men det har inte fungerat så jag blir glad du är fantastisk du har lärt min jättemycket.

 2. Carolina skriver:

  En fundering... Kan du inte i blogginlägget för en ny video be om ett frivilligt bidrag på typ 9 kr som kan Swishas till dig? Även om det då är gratis att se videon så blir det samtidigt lätt att bidra till ditt fantastiska arbete!

 3. Marita skriver:

  Jag har också försökt att köpa men inte lyckats tyvärr. Jag hade annars gärna betalar för att se dina klipp, utan problem. Istället har jag fått nöja mig med att kolla gamla klipp och läst din blogg på Facebook och Instagram. Vi får hoppas att det kommer att kunna fungera längre från, men tack för att du ändå fortsätter och låter oss få fortsätta följa Dig! ??

 4. Gizella skriver:

  Håller med Carolina ovan ang idén m Swish. Jag betalar gärna en liten slant för dina klipp som jag tycker är lärande och inspirerande!

 5. Crowdfunda! När du har fått ihop X kr gör du ett eller ett antal avsnitt. Det är säkert många som gärna bidrar till en utökad kunskapsbank online på det sättet. Kolla in Kickstarter, och se Permakulturboken för inspiration till ett sådant upplägg (kommer upp om du söker på permakultur).

 6. Jenny skriver:

  Hej Sara! Något helt annat..

  Jag hittade att du flyttade/planterade ner dina sparrisar på slutplats förra hösten, hur gick det för dem???

  Jag funderar på om jag ska flytta flytta mina frösådda 1,5-åringar till sin slutplats i höst eller vänta till våren (som man eg ska enligt alla andra råd)

 7. Marie skriver:

  Hej Sara! Jag ville bara säga att jag har betalat för de tidigare avsnitten och de (och dina andra videos) är helt klart värda att betala för. Synd att det inte har fungerat så bra med betalfunktionen men jag är glad att du inte tänker sluta med dem utan istället gör dem tillgängliga för alla. Tack för all inspiration!

 8. Anne fra Norge skriver:

  Egentlig er det jo helt fantastisk at du vil gjøre alt dette gratisarbeidet. Tusen takk! Jeg lærer noe nytt hele tiden. Og ja, det har vært vanskelig å få betalingen til å fungere. Håper for deg at du opplever å få god lønn for alt ditt arbeid.

 9. Therese skriver:

  Jag betalar mer än gärna för att få ta del av din kunskap. Idén här ovan om swish är inte alls dum.

 10. Anette skriver:

  Jag har sett dina betalvideos. Det har funkat utan problem. Håller med de andra om att jag gärna betalar för dina tjänster. Om swisch funkar för dig som företagare så är det väl det enklaste både för dig och oss. Hoppas verkligen att du orkar fortsätta dela med dig till oss andra odlare. Du är en stor inspiratör!

 11. Cecilia Lejon skriver:

  Lägg över hela betalsystemet på swish, du har såååå många bra odlingstips för hemmaodlarna o är inte rädd för att berätta när det inte går så bra! eller när du misslyckas! vilket vi alla gör från o till. För mej har det gått utmärkt att betala via Youtube, men tydligen inte för alla.
  Märk de klipp du vill ha betalt för, med ett swishnr, vet inte om det funkar m swish från utlandet. Kör ex, 10 avsnitt o gör en utvärdering. Lycka till! Kram Cecilia

 12. Lena (lageshus) skriver:

  Trist att det inte fungerade. Trist också med alla negativa kommentarer du fick angående betalning. Jag har glatt betalat för och sett en del avsnitt, men under sommaren har jag både haft dåligt internet och ont om tid och tänkte titta ikapp senare... Hur som helst, någon form av frivilligbetalning tror jag också skulle vara idé att testa. Även om det är videoklippen som kostar mest arbete för dig, så är det för mig som mottagare faktiskt bloggen som varit värd mest. Så jag skulle mycket väl kunna tänka mig att slänga in en peng då och då, för hela paketet liksom. Tack för allt du gör!

 13. Diana skriver:

  Jag kan ju erkänna direkt att jag inte varit inne och tittat på dom avgiftsbelagda inläggen, helt enkelt för att jag tyckte det hela verkade lite krångligt. Höjden på lathet men sån är jag tydligen.. Dock är jag starkt av den åsikten att ni som bloggar och delar med er och generöst bjuder oss läsare och tittare på både det ena och andra matnyttiga, ni bör kunna ta betalt utan dåligt samvete! Har märkt att det väcker stor irritation hos många om duktiga bloggare börjar dra in lite pengar på sin blogg på ett eller annat sätt, men med tanke på den tid och det engagemang ni ofta lägger ner i bloggen så känns den inställningen lite tokig för mig. Tror dock betalsystemet behöver vara enkelt och smidigt, här behöver jag bara titta i spegeln som sagt. Tänker mig löpande prenumeration eller dylikt, ngt betalsätt man sällan behöver tänka på. Hoppas du hittar något en dag som fungerar både för dig och oss som följer dig! Tusen tack för allt du delar med dig av! / Diana

 14. Kristina W skriver:

  Hej, tror att man gör en tankevurpa med att betala för blogginlägg, vilka jag likställer med klipp på facebook. Bloggar ses ofta som ett sätt att marknadsföra sig själv och inkomsten får man på något annat sätt. Att själv ta betalt för sitt arbete är så himla svårt för det är så personligt. Mycket modigt!
  Det är så roligt, inspirerande och informativt att följa din blogg! Och jag hade aldrig ens en gång vågat överväga en ny livsstil utan den. Tycker att jag får enormt mycket mer odlarfakta av dig än många andra. Jag skulle gärna swisha pengar. Kanske någon företagsmänniska som du skulle kunna bolla idéer med. Jag är övertygad om att något finns där, som det går att ta betalt för mer frekvent, men det kan vara svårt att se det när man är så nära och mitt i det. Skulle vara jättetråkigt om du inte kan fortsätta, för så mycket pengar kan jag inte tänka mig att man får av artiklar, bloggar, böcker och föredrag.

 15. Gunvor skriver:

  Tycker det är bra att man tar bort något som inte fungerar. Har inga problem att betala för nåt som funkar. Det är ju som du skriver att det tar tid och energi som annars görs gratis till förmån för oss som odlar och får ut så otroligt mycket av dina videos. Tack för att du delar med dej av din kunskap.

 16. Kerstin skriver:

  Jag tycker det är fullt rimligt att ta betalt för så välproducerade youtube-filmer som du gör, med superbra tips, rekommendationer och en massa av dina erfarenheter.
  Själv lyckades jag inte med att betala, trots att jag var ytterst villig att göra det. Men det måste som du säger, bli enklare och mer robust.
  Om det finns andra - enkla - sätt, t ex swisch som nämnt bland övriga kommentarer, tycker jag du kan prova dem. Det måste vara enkelt, både för dig och för oss tittare.

 17. Steffi Berger skriver:

  Jag swishar mer än gärna bidrag för dina klipp. Du inspirerar!

 18. Nina Sixtensmatte skriver:

  Vad trist att det tekniska inte fungerar. Men ge inte upp. Någonstans måste det finnas teknisk service som kan vara dig till hjälp. Jag tror folk är mer villiga att betala om det är enkelt och hyffsat friktionsfritt. Du har inte tänkt på detta med Patreons till podcasten? Kunde vara nåt. Så kan medlemmar swisha.

 19. Caroline skriver:

  Hej Sara.
  Jag är en av de som betalade för avsnitten men jag ångrar inte det alls. För mig funkade det alltid. Det var aldrig några problem för mig att dels betala men att oxå därefter kunna se programmen/klippen. Funkade varje gång. Jag har dock en Sonymobil (android) men det var aldrig några problem på datorn heller. Synd när det inte funkar för jag hade lätt fortsatt betala 9 kr per klipp då jag tycker att du ger så mkt samt att man lär sig så oerhört mkt genom dina klipp och din blogg.

  Vill tacka för allt jobb och all tid du lägger ner för att upplysa och informera oss trädgårdsrumpenissar om allt möjligt som gör trädgårdslivet både enklare och roligare.

  /Caroline, Skåne

 20. Hanna skriver:

  Så svårt att knappa in allt för att få betalningen igenom! Är otroligt glad över att avsnitten kommer ut gratis fast jag mer än gärna skulle ha betalat för dom.
  Du är en enorm förebild. DU ÄR FANTASTISK SARA!!

  /Hanna, Stockholm

 21. Catharina Nilsson skriver:

  Hej. Först och främst så vill jag säga att det är självklart att du ska ha betalt för ditt arbete. Jag har försökt att köpa flera gånger under semestern utan att lyckas. Jag har god datavana så det har varit jätteirriterande att inte kunna köpa avsnitten och få se dina fina videos. Kan vi inte swisha pengarna till dig istället. Jag förstår att då inträder frivillighet i betalningen men jag tror att vi är många som vill göra rätt för oss när du nu lägger ner så mycket arbete. Testa swishande eller lägg upp ett separat bankkonto för enbart donerade bidrag på försök, det kostar inget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *