Sätt lock på vattentunnorna!

Nu ska jag dela min värsta upplevelse som förälder. När jag tänker på det här får jag så fruktansvärt ont i magen. Lär av mitt misstag och var mer försiktig än du tror dig behöva!

För några år sedan hade vi en glad ettåring som älskade vatten. Och en trädgård som frodades och också älskade vatten. Jag samlade regnvatten i tunnor och där hämtade de tre barnen vatten till sina projekt.

En sommardag lekte barnen vid vattentunnan, en oanvänd svart latrintunna som var fylld till brädden och stod stadigt på marken. Jag var med och höll ett öga på dem. Men så behövde jag gå in och fixa något. Det skulle bara ta en kort stund och jag var i köket några meter från tunnan. Skulle kunna hålla koll ändå. De större barnen var kvar ute.

Efter att jag gått in hörde jag ett illvrål från sovrummet bredvid köket, varpå min man kom utrusandes ur rummet och vidare ut. Han hade sovit middag, vaknat och satt sig upp i sängen just för att titta ut och se hur ettåringen med huvudet före välte ner i den uppfyllda tunnan. Han fick upp henne raskt och ingen skada skedde.

Jag blev helt svimfärdig och jag tror inte att vi tillsammans pratat om händelsen sedan dess. Ingenting mer behöver sägas.

 

Vattentunnor vid en stupränna.

Här har jag hunnit tömma ur vattnet ur de flesta tunnorna och vattnat ut i växthusen.

 

Ovanstående är det absolut värsta jag upplevt som förälder. Jag börjar gråta varenda gång jag tänker på det och kan inte banna mig nog för att ha varit så korkad. Du vet hur lätt det är att tänka sådär; det är bara en kort liten stund, jag hör om hon trillar, de stora barnen är ju där, tunnan välter om det händer nåt och så vidare. Men olyckan sker på en tiondels sekund och det är mitt ansvar att se till att så många som möjligt av fallgroparna är undanröjda. Den gången kunde ha varit den sista och det är så jävla hemskt att tänka på det!

Nu har vi en ny ettåring i familjen - som älskar vatten. Och mina tunnor är förseglade med lock! Sätt lock på dina tunnor med! Vattenkannorna står fyllda utan att vara skyddade, men jag har lock både på vattenfyllda dasstunnorna och större vattentunnor. Jag har en liten badbalja ståendes under ett lågt utkast och där är jag noga med att skopa ur vattnet så det bara finns precis så mycket som Loa kan leka med.

 

En badbalja under ett stuprör.

Badbaljan har fått bli vattenuppsamling. När det regnat tömmer jag den ner i en tunna så att inte farligt mycket vatten blir ståendes där.

 

Annars är jag väldigt generös med vatten, som ju är det roligaste som finns. Jag häller gärna upp vattenskål efter vattenskål som han kan lägga flisbitar i eller äppelskruttar. Eller sätta sig i eller hälla över sig. Allt är lika roligt och jag har inget emot att torka kläder för glatta livet. Jag gör hellre det än att plocka upp ett barn som tippat i en vattentunna.

Sätt lock på tunnorna! Och lock på alla större byttor du samlar vatten i!
/Sara Bäckmo

11. juni 2017

23 svar till “Sätt lock på vattentunnorna!”

 1. Christina skriver:

  Risken finns även för fåglar ekorrar mm så om inte lock finns fäst ett finmaskigt nät över tunnan. Brukar även lägga i en "räddningsplanka " för småkryp att kravla upp på.

 2. Jasmine skriver:

  Vilken jättetur du hade! Tänk på att det slutade lyckligt istället för att gräma dig, man lär så länge man lever och tack för att du delar med dig. Ditt tips om lock hjälper nog många sndra att slippa vara med om samma läskiga upplevelse. ?

  Lock och nån droppe såpa i vattnet är också bra för att slippa mygglarver. Bara positivt med lock! ?

 3. Erika Roos skriver:

  Usch så hemskt! Jag känner med dig. Tur att allt gick bra.

 4. Lisa skriver:

  Exakt samma sak hände oss och vår ettåring.

 5. Maria Andersson skriver:

  Bra varning och litet tillägg till alla trädgårsintresserade att även kolla barnsäkerheten på trädgårsdammar. Jag vet tyvärr två små barn som dött drunkningsdöd i just trädgårsdammar. Det är lätt att tänka att jag har inga barn så jag behöver inte barnsäkra men det är fastighetsägare ansvar om ett barn drunknar i ens damm. Små barn är förvånansvärt snabba och kan på ett ögonblick försvinna in i grannens trädgård.

 6. Linn skriver:

  Följdfråga. Vart kan man köpa bra stora tunnor med lock?

 7. Jessica skriver:

  Usch och fy. Jag har både vattentunnor o trädgårdsdamm. Hela min trädgård är inhägnad så små barn kan inte ta sig i hos mig utan att en vuxen öppnar de barnsäkra grindarna. Mina egna är stora nu.Skönt så långt. Men för en månad sen hittade jag en stackars fladdermus som ramlat? i en regntunna. Stackaren. Jag tror jag hann rädda den precis i tid. Tack för påminnelsen igen Sara. Nu ska nät och lock på mina tunnor.

 8. Elin Holmberg skriver:

  Jag har köpt de tunnor du har på bilden och skurit ut mittrundeln på locket. På det viset kan inga barn ramla ner och jag kan ha tunnorna vid mina stuprännor och låta dem fyllas av regnvatten. Det var väldigt litet utbud på tunnor med "låsbart" lock

 9. Annelie skriver:

  Grangården och Jula vet jag har tunnor med lock, Jessica

 10. Gina van Dam skriver:

  Svår sak att dela med sig av...tur att det gick bra...
  På bilden ser jag ngn elektronisk pryl...ville bara säga ...i all välmening...att vatten och el inte är några goda kompisar...
  Kram o ha en fin söndag

 11. Agneta Andersson skriver:

  När jag och min lillebror var liten så höll min lillebror på att drunkna i ett obevakat ögonblick i ett tillfälligt vattenfyllt dike i trädgården efter några dagars regn. Min mamma hade också bara gått in för att göra något snabbt och tittade ut genom fönstret och såg att han just försvann under vattenytan. Hon sprang ut och lyckligtvis hann hon få upp honom snabbt så ingen skada skedde. Efter den händelsen dränerade pappa ut diket så det aldrig mer blev vattenfyllt hur många dagar det än regnade i sträck. Bra att du tar upp detta i dessa tider när vattningsförbud råder i många kommuner och folk kanske samlar mer vatten än vanligt.

 12. Cecilia, Lund skriver:

  Tack för att du berättar om detta hemska! Jag har i flera år slagits för lock på vattentunnan utanför min kolonilott, alternativt att den tas bort eftersom det står under en kran som ska vara stängd, med just detta argument. Till följd av detta har jag blivit uppmanad att istället hålla bättre på koll på mina barn och sluta vara hysterisk, tunnorna har ju stått så i många år och det var inget problem förrän vi kom. Några kolonister har slutat hälsa på mig. Tack för att du berättar att detta faktiskt kan hända fast en bara skulle fixa nåt lite, och att det är farligt på riktigt. Vilken tur att det gick bra! ?

 13. Sylvia skriver:

  Tack för att du berättar så vi kan förebygga.

 14. Chatrin skriver:

  Fy alltså... Jag jobbar på en förskola och skaffade en regntunna nu under våren för att minska hur mycket vatten vi kranar upp till barnen och försöker nu lära dem att vi får leka med vatten när det regnat och finns vatten i regntunnan. Hade lämnat locket av förra helgen för att samla vatten och när min kollega kom i måndags låg det en död skata och en ekorre i tunnan ? Så nu har jag och barnen gjort ett nät som vi tejpat fast med silvertejp! Men efter den här varningen ska jag knyta fast tunnan i stupröret också!

 15. Starkt av dig att dela ett så pass smärtsamt minne i syfte att varna andra. Det är den här typen av genomskinlighet vi medmänniskor behöver ha för att hjälpas åt ❤️. Tack och lov för änglavakt i stunden genom ett uppvaknande och extremt snabba reaktioner. Det enda som krävs är ju en millisekund. Kram

 16. Svea Zaff skriver:

  För mycket längesen hände en sak som kunde bli en drunkning. Vi var en flock statarungar som badade vid en å, jag var runt 12-13 år. en systerdotter till mig hon var 4-5 satt bredvid mig påkanten. PLÖTSLIGT säger hon nu dyker vi, jag såg att hon hade kastat sig och jag såg hennes fötter precis passera mig. Jag kan knappast fatta att jag hade sinnesnärvaro att hugga tog i dom. Så tack o lov slapp hon att drunkna.

 17. Evy skriver:

  Så skönt att det gick bra! Starkt att du delade detta svåra.
  Det behövs tyvärr inte många cm vatten för att ett litet barn som ramlat med ansiktet ner i vattnet och inte kan ta sig upp fort nog .. några andetag bara...och det kan drunkna.
  Kram!

 18. Emma skriver:

  Jag köpte tunna på harald nyborg, det var med ett lock man vrider så det låser sig också.

 19. Samanta skriver:

  Förra sommaren dog en liten ett-och-ett-halft-årig flicka här i Italien just så. Det var en liten soptunna som ingen tänkte på och som hade fyllts med regnvatten under natten. Det var bar 20-30 cm vatten i den, det tog bara få sekunder.

 20. ILP skriver:

  Glöm inte bort att man kan drunkna på 2-3 cm vattenhöjd. Behövs bara så det täcker mun och näsa. Ett litet barn kan falla framåt och inte lyckas resa sig. Då kan tragedien vara ett faktum.

 21. Susanne skriver:

  Jag hittade en bra hopfällbar regnvattentunna på Jula gjord av gummiduk (typ) med plastben, tappkran upptill och nedtill och "lock" med dragkedja. Tror att den skulle pajja om någon liten hängde på kanten. Den är även lite högre.
  Nu har även bauhaus kommit med lite snygga regntunnor som är slutna och man kopplar på stupröret. 200l+.
  har även hittat en fällbar utkastare för oss som har stupröret ner i en stenkista i marken. --det är bra att samla regnvatten men det är ett ansvar också.

 22. Sandra skriver:

  Ja det är så viktigt med lock på tunnorna!
  Jag räddade min lillebror på 3 år för många år sedan då han tippat ner med huvudet före i en halvfull tunna. Jag kunde larma mamma o pappa som drog upp honom. Han hade slutat andas och var blå men dom fick igång honom och allt ordnade upp sig. En förälders mardröm!!! Trots denna händelse så är han smartast i familjen så hjärnan tog ingen skada som tur var.
  /Sandra

 23. Marina Pettersson skriver:

  Å Gud...
  Min lillebror råkade ut för samma sak. Hade han inte lyckats vända sig själv i den trånga tunnan hade han dött. Vi var där, nära, flera av oss i familjen men vi märkte det inte förrän han stod upp o grät. Ja det är min absolut värsta händelse o det gjorde mig överbeskyddande mot min egen son långt senare utan att jag förstod varför. Ett katastroftänk sa min sambo o en vän. Det måste ha hänt något sa jag o det var då jag förstod. Kan knappt skriva om det utan att gråta o det hände för ca 30 år sedan. Mitt katastroftänk har blivit mycket bättre sedan jag förstod orsaken men märker nu att mer helande behövs. Tack för att du delade med dig❤️❤️❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *