Sätta lök på hösten - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Sätta lök på hösten

Förra årets experiment med att sätta lök på hösten gick bra. I år sätter jag ännu mer och hoppas att resultatet ska bli så fint att jag inte behöver sätta så mycket mer nästa år. Här sätter jag potatislök på hösten.

Tre sorters lök ligger bredvid varandra.

Bananschalottenlök, potatislök och vitlök - tre sorter som jag sätter på hösten i år.

 

Vissa arbetssätt och metoder jag stöter på får otroligt stor betydelse i min trädgård. Täckodlingen. Odla i tunnel. Vintersådd. Yes, yes, yes! Och förra hösten (2017) när jag hittade info hos Törnvik frö om att sätta lök på hösten kände jag att det skulle vara kanon i min odling, under förutsättning att det fungerade.

Och det gjorde det!

Jag köpte bananschalottenlök 'Longor' och gjorde ett test. Löken sattes på hösten och skördades på försommaren. Läs mina tre blogginlägg om det här:

 

Att sätta schalottenlök på hösten
Överlevde schalottenlöken vintern?
Höstens schalottenlök skördad

 

 

I år utökar jag lökexeperimentet och sätter också potatislök, utöver bananschalottenlöken. Potatislök är en gammal och numera eftertraktad slags schalottenlök. Alltså en lök som bildar flera klyftor, ungefär som en vitlök fast det blir inte lika många klyftor. Den har mycket bra lagringsegenskaper och sägs kunna odlas utan problem upp till zon 7. Potatislöken kan inte köpas någonstans utan är en lök som odlare byter och ger bort. Jag har själv skickat iväg en näve pyttelök (min skörd blev i år väldigt dålig...) till en av mina medlemmar och det känns jättebra att få sprida den vidare.

 

En odlingsbädd håller på att iordningställas.

Här uppe i kvarteret vid stenmuren sätter jag höstens lök.

 

Ett hål i en jordbädd fylld med kompost, toppad med gräsklipp.

Som gödning har jag grävt hål i bädden och lagt ner bokashikompost toppad med gräsklipp, innan jorden föses tillbaka.

 

Mer gödsel!

Jag har satt potatislöken precis så som jag gjorde med bananschalottenlöken förra året, men med en ordentlig skillnad. Jag har gödslat mer! Det var en ordentlig lärdom från förra försöket. Mer gödsel i bädden från början och helst några givor gödselvatten på vårkanten också.

Årets bädd har tidigare odlats med eterneller, alltså sommarblommor som torkas och kan bevaras länge. Jag har tagit bort blomsterplantorna, grepat igenom bädden och rensat bort elakt rotogräs. Just här har jag den förskräckliga ängsfräken som pressar sig upp överallt och mitt främsta vapen för att hålla den i schack är just att störa den så mycket som möjligt genom att rensa, rensa, rensa.

Som gödning har jag grävt ner bokashi-kompost och gamla växtdelar i hål i bädden och sedan har jorden krattats igen.

 

En hand håller en kastrull med små gula lökar.

Det är är årets skörd av potatislök. Den är pytteliten mot vad den ska vara, så jag använder allt som sättlök.

 

En hand håller en pytteliten sättlök.

Jag tror att den här lilla löken kommer att skrumpna ihop om den förvaras inomhus under vintern. Bättre att prova sätta den i jorden.

 

Grunt i jorden

Jag har satt löken i tre rader med tio-femton centimeter mellan lökarna. Ytterligare en lärdom från förra året är att sätta löken lite grundare. Bananschalottenlöken är en lång lök som jag tryckte ner lite för djup. Schalottenlöken hamnade så långt under jord att den var svår att skörda, dessutom verkade blasten skadas då den begravdes en bit under jord. Potatislöken har satts grundare, till och med så att toppen anas när jorden skuffats för.

Jorden krattades igen försiktigt över löken. Ett tips är att använda baksidan av krattan och inte den kanten med piggar på, då undviker man att löken fastnar i piggarna och åker med upp.

Över löken har jag lagt ett litet lager med gräsklipp. Det går lika bra med ett lager löv. På vintrarna är det nämligen lätt att tjälen kommer och går några gånger och för var gång det fryser och tinar trycks löken upp en bit ur jorden. Ett litet lager löv eller gräs på jämnar ut temperaturen något och verkar skydda. Kompostgallret på toppen håller löken på plats och ser till att inga katter eller fåglar sprätter upp löken.

 

Tre sättlökar ligger på rad mot jorden, en har utvecklat rötter.

En del lökar har redan hunnit utveckla rötter. Väl i jorden kommer de sannolikt etablera sig snabbt.

 

Nu är det bara att vänta och låta naturen göra sitt. Det ska bli spännande att se om också potatislöken håller för höstplantering. Jag har läsare som intygat att så är fallet, vilket bådar gott! Hoppas bara att mina pluttiga små lökar klarar påfrestningarna. Utan att veta helt säkert tror jag i alla fall att smålökarna har det bättre i jorden än de skulle haft i en korg inomhus, där skulle de helt säkert torkat ut.

 

En odlingsbädd med tre rader sättlök.

Jag har försökt sätta löken grundare i år så att den ska bli lättare att skörda. Toppen ska precis sticka upp ur jorden.

 

Ett litet barn kör med en leksaksmaskin över jorden i landet.

Loa hjälper till att platta till. Det är en av hans favoritsysslor när jag jobbar i trädgården.

 

Annan lök som jag sätter på hösten i år är förstås vitlök, men också mer av bananschalottenlök 'Longor'. Jag har köpt nytt utsäde och sätter den i den stora röda odlingslådan vid stenmuren. Dessutom har jag sparat eget utsäde som jag ska prova att sätta också.

 

Läs mer: Odla egen vitlök - sätt på hösten

 

Många har blivit nyfikna på att sätta lök på hösten och undrar hur långt upp i landet det funkar. Av förklarliga själ kan jag bara berätta hur jag gjort här i zon 3. Men jag läser att min odlarvän Agneta Andersson i Lappland odlat bananschalottenlök genom att sätta på hösten och att det funkat utmärkt. Agneta odlar i zon 7, vilket alltså bådar gott.

Just nu är det svårt att få tag i bananschalottenlök. Jag köper min från Törnvik frö, men jag har sett att också Semenco har i sitt sortiment. Förra veckan pratade jag med Nelson Garden om att de borde ha löken i sitt sortiment på hösten och inte bara på våren. Det lät som om det var möjligt att genomföra. Håll tummarna!
/Sara Bäckmo

12. oktober 2018