02. oktober 2014

Sena sådderna lönar sig

Rädisa 'Istap' skördad 1 oktober 2014.

Att odla ett trädgårdsskafferi betyder att jag i första hand odlar för att äta just nu. Jag utforskar med stor entusiasm olika sätt att förlänga säsongen både på våren och hösten. 

Den här tiden belönas jag rikligt för mina sena sådder, som är ett sätt att använda för att få mat sent under hösten. Rädisor, morötter, bladgrönsaker och rödbetor från julisådderna står redo att ätas av nu. Allt på friland i zon 3. Kål från julisådden behöver några veckor till på sig, liksom rucola, spenat och rädisor sådda i september. 

Om hösten fortsätter att vara så här mild kommer skörden att kunna pågå mycket länge.

Varje år slås jag över hur fina grönsakerna är vid den här tiden. Nu är det ständigt lagom fuktigt i jorden och växterna får det de behöver för att fyllas ut. Särskilt rädisorna växer fort och det är precis vad jag behöver. 

Precis som under våren är det lite av en utmaning under sen höst att skaka fram grönsaker till smörgåsarna. Förrådet av tomater och paprikor kommer att räcka längre om jag drygar ut bäst jag kan med till exempel rädisor och bladgrönsaker. Just nu är det lätt som en plätt eftersom det står mycket klart att skörda. 

I år har jag mycket yta i två tunnlar att använda till experiment under höst och vinter. Därför kommer jag att fortsätta så rädisor och bladgrönsaker för att se vad jag kan få för sena/tidiga skördar framöver. 
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *