Skörda lök | Skillnadens trädgård | Sara Bäckmo
Stäng menyn

Självförsörjande på lök

Jag känner mig glad varje gång jag kan lägga till en grönsak på listan över såna vi aldrig behöver köpa under året. I år kan jag äntligen skriva dit lök.

Redan förra året gav jag mig på att odla riktigt mycket lök, men min insats med att fröså gav inte så bra resultat som jag hoppats. Det blev mest sättlökar till årets odling. Och nu, när det mesta av löken ligger på tork efter skörd, kan jag glatt konstatera att vi troligen inte kommer att behöva köpa någon lök alls innan 2017 börjar leverera lök.

Den som köper lök i butik är mest van vid att använda gul lök i matlagningen. Ja, förstås också silverlök och schalottenlök och rödlök och sånt. Alltså lök-lökar. Vi har vant oss vid att under långa perioder använda helt andra löksorter i matlagningen och på så sätt kan vi odla all lök vi behöver under året, trots att vi inte har utrymme att odla just en årskonsumtion av gul lök. Känner mig mycket nöjd med att ha kommit så långt i självhushållartagen.

Lök-löken jag odlat i år är: gul lök, schalottenlök och potatislök. Dessutom har jag frösått mycket silverlök och schalottenlök, men den är på långa vägar inte färdig att skörda än. Om den nu blir färdig. Kanske blir det helt enkelt sättlökar till nästa år, men det är inte fy skam det heller.

Lök är en mycket användbar grönsak att odla mycket av. Särskilt värdefull för vårt hushåll eftersom den är så lätt att lagra! Den passar fint som att samplantera med många andra grönsaker och är därför också lätt att odla ganska mycket av.

 

Lök med lång blast som lagt sig ner i odlingsbädden.

När lökblasten börjar lägga sig ner är det dags att skörda.

 

Lök ligger för att torka på stenmur och halm på marken.

Det är viktigt att löken torkar för att den inte senare ska angripas av mögel eller annat som försämrar kvaliteten och hållbarheten. Här ligger potatislök på tork. 

 

Att skörda lök är roligt. De flesta har vuxit sig riktigt stora under säsongen. Det har varit ett bra lök-år. Nu när den är uppe ur jorden låter jag den torka ordentligt innan jag tar in och förbereder den för att lagras. Först fick den ligga ute på halm och stenmur ett par dagar, innan den efter en störtskur snabbt bars in i odlingstunneln. Efter att ha torkat upp igen har jag buntat ihop den och hängt upp i taket. Nu luktar det lök långa banor.

 

Lök hänger i en odlingstunnels tak, i buntar.

I en av odlingstunnlarna torkar jag långa rader av lök, hängandes i taket.

 

Blast av lök.

Efterhand torkar blasten och skapar ett skyddande hölje runt och in till själva löken.

 

Schalottenlökar hänger på tork.

De små schalottenlökarna får snabbt ett torrt skal runt de välsmakande lökarna.

Tidigare år har jag hängt löken att torka inomhus i ett rum som inte används. Men i år har jag odlat mer lök än tidigare och har helt enkelt inte plats. Det tar några veckor för den att torka och jag hoppas att den ska göra det i tunneln. Blir det för fuktigt åker den in i alla fall.

När all blast torkar ihop till en fnasig massa gnuggar jag lökarna i händerna så jag putsar bort både blast, jord, onödigt lökskal och annat. Sedan lägger jag dem i korgar eller kartonger och förvarar i rumstemperatur. Under soffan i vardagsrummet, på ett skåp eller hängandes i taket funkar bra. Med jämna mellanrum går jag igenom och tar eventuellt bort eller lägger fram för användning om det är någon som börjar se skruttig ut. Om mycket lök börjar bli dålig samtidigt fryser jag in den istället. Olika lökar har olika lång lagringstid och jag har valt sorter som ska hålla sig länge.

Gul lök går också att fläta, i alla fall de lökar där inte blasten helt vittrat sönder. Det ser fint ut med en lökfläta i köket.
/Sara Bäckmo

13. augusti 2015