Självförsörjande på lök

Jag känner mig glad varje gång jag kan lägga till en grönsak på listan över såna vi aldrig behöver köpa under året. I år kan jag äntligen skriva dit lök.

Redan förra året gav jag mig på att odla riktigt mycket lök, men min insats med att fröså gav inte så bra resultat som jag hoppats. Det blev mest sättlökar till årets odling. Och nu, när det mesta av löken ligger på tork efter skörd, kan jag glatt konstatera att vi troligen inte kommer att behöva köpa någon lök alls innan 2017 börjar leverera lök.

Den som köper lök i butik är mest van vid att använda gul lök i matlagningen. Ja, förstås också silverlök och schalottenlök och rödlök och sånt. Alltså lök-lökar. Vi har vant oss vid att under långa perioder använda helt andra löksorter i matlagningen och på så sätt kan vi odla all lök vi behöver under året, trots att vi inte har utrymme att odla just en årskonsumtion av gul lök. Känner mig mycket nöjd med att ha kommit så långt i självhushållartagen.

Lök-löken jag odlat i år är: gul lök, schalottenlök och potatislök. Dessutom har jag frösått mycket silverlök och schalottenlök, men den är på långa vägar inte färdig att skörda än. Om den nu blir färdig. Kanske blir det helt enkelt sättlökar till nästa år, men det är inte fy skam det heller.

Lök är en mycket användbar grönsak att odla mycket av. Särskilt värdefull för vårt hushåll eftersom den är så lätt att lagra! Den passar fint som att samplantera med många andra grönsaker och är därför också lätt att odla ganska mycket av.

 

Lök med lång blast som lagt sig ner i odlingsbädden.

När lökblasten börjar lägga sig ner är det dags att skörda.

 

Lök ligger för att torka på stenmur och halm på marken.

Det är viktigt att löken torkar för att den inte senare ska angripas av mögel eller annat som försämrar kvaliteten och hållbarheten. Här ligger potatislök på tork. 

 

Att skörda lök är roligt. De flesta har vuxit sig riktigt stora under säsongen. Det har varit ett bra lök-år. Nu när den är uppe ur jorden låter jag den torka ordentligt innan jag tar in och förbereder den för att lagras. Först fick den ligga ute på halm och stenmur ett par dagar, innan den efter en störtskur snabbt bars in i odlingstunneln. Efter att ha torkat upp igen har jag buntat ihop den och hängt upp i taket. Nu luktar det lök långa banor.

 

Lök hänger i en odlingstunnels tak, i buntar.

I en av odlingstunnlarna torkar jag långa rader av lök, hängandes i taket.

 

Blast av lök.

Efterhand torkar blasten och skapar ett skyddande hölje runt och in till själva löken.

 

Schalottenlökar hänger på tork.

De små schalottenlökarna får snabbt ett torrt skal runt de välsmakande lökarna.

Tidigare år har jag hängt löken att torka inomhus i ett rum som inte används. Men i år har jag odlat mer lök än tidigare och har helt enkelt inte plats. Det tar några veckor för den att torka och jag hoppas att den ska göra det i tunneln. Blir det för fuktigt åker den in i alla fall.

När all blast torkar ihop till en fnasig massa gnuggar jag lökarna i händerna så jag putsar bort både blast, jord, onödigt lökskal och annat. Sedan lägger jag dem i korgar eller kartonger och förvarar i rumstemperatur. Under soffan i vardagsrummet, på ett skåp eller hängandes i taket funkar bra. Med jämna mellanrum går jag igenom och tar eventuellt bort eller lägger fram för användning om det är någon som börjar se skruttig ut. Om mycket lök börjar bli dålig samtidigt fryser jag in den istället. Olika lökar har olika lång lagringstid och jag har valt sorter som ska hålla sig länge.

Gul lök går också att fläta, i alla fall de lökar där inte blasten helt vittrat sönder. Det ser fint ut med en lökfläta i köket.
/Sara Bäckmo

13. augusti 2015

12 svar till “Självförsörjande på lök”

 1. Annika skriver:

  Hej igen! Jag har inte riktigt fått till min lökodling, mest för att jag tycker det är så tråkigt att köpa sättlök (snål). Gillar potatislök men de är väldigt små.
  Den sättlök man köper ska ju vara värmebehandlad för att löken inte ska gå i blom, visar dina hemodlade sättlökar tendenser att vilja blomma?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej! I år har min lök blivit jättefin. Dessvärre slarvade jag med märkningen så jag har inte kunnat se vilka lökar som är från egna sättlökar. Men all lök är fin så det inkluderar ju den med. Och väldigt lite lök har gått i blom i år, mest potatislöken faktiskt. Har stora förhoppningar om årets odlade sättlökar, även om de är små. Hälsningar Sara

 2. Eva skriver:

  Hej Sara, vad underbart att se! Satsar på det nästa år:) Jag älskar lök! Hur stor yta har du haft till lök i år och hur tätt har du satt dem?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag har försökt odla mycket lök i år, ändå har det blivit mindre än första planerna. Eftersom den mesta potatisen har vuxit i övriga trädgården har jag haft mer yta till lök i själva köksträdgården. I huvudsak har den gula löken stått i den långa djupbädden. 2 rader om 10 meter var. Sedan har jag odlat en del, plus potatislök och schalottenlök i en annan djupbädd. Plus 2x4 rader frösådd lök (shchalotten och silver) i en annan bädd och ungefär 3x2 meter purjolök. Och 2 meter piplök och en låda vårlök. Utöver de perenna lökarna förstås. Det blir en del, men det går också åt mycket under ett år.

   Den gula löken sätter jag med ungefär 10 centimeters mellanrum.
   Hälsningar Sara

 3. Lilian Karlsson skriver:

  Tycker det är lite tidigt för min lök. Får nog vara kvar lite till i jorden. Vi brukar trampa ner dem lite runt den 20 augusti. Sen tar vi upp den i slutet av månaden, när blasten har vissnat lite. Lite olika hur tidigt man satte dem.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Min lök hade också gärna fått ligga kvar ute längre. Men den har liksom lagt sig ner själv och på nån lök här och var började blasten ruttna snarare än torka. Den stod mellan höga majsplantor så det var inte bästa möjliga torkläge. Nu torkar den fint och blir god till vintern. Hälsningar Sara

 4. Pia Hedblom skriver:

  Den jord jag odlar i hemma har legat 'för fä fot' i mer än 20 år så den är väldigt steril. Den kommer att bli bra om nått år då den består av mest lera och jag kommer att tillföra gräsklipp, kompost och löv i massor. Lök funkar dock att odla där, lika så grönkål, persilja och brysselkål som sattes som plantor. Frö sådden blir tyvärr ynklig. Odlar yrkesmässigt i en kravträdgård. Där är jorden finfin och mangolden är som rabarber.

 5. Ingrid gräns skriver:

  Var kan man köpa utsäde av potatislök?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ofta är de här kulturarvssorterna något man får eller köper av andra intresserade. Hör dig för i någon av Facebookgrupperna för odling, till exempel Köksträdgården, om någon har utsäde att sälja eller byta. /Sara

 6. Klara skriver:

  Jag är sugen att så lök i år, men funderar om det är svårt att få en bra skörd av det? Är bosatt i Norrbotten zon 5-6, och tänkte om de du sått inte hinner skördas så hinns de nog inte här uppe eller. Är det nycket svårare att så än att köpa sättlök?

 7. hellberg.marita skriver:

  När sätter du potatislök? och hur länge dröjer det innan skörd?

 8. Anna-Beatrice skriver:

  Hej. Jag har funderat på lök och ser till min förskräckelse att ingen använder blasten och jag undrar varför?! Påverkar det löken? Det måste vara ljuvligt att använda i sallader! Eller vad är det jag missar? Även under grotiden, kan man klippa blasten då? På ex vår-, gul- och purjolök....
  /totalt okunnig löknovis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *