Skapar ny bärplantering med täckodling - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Skapar ny bärplantering med täckodling

Genom att täcka bäddarna på det här sättet behöver jag inte gräva utrymmet och frakta hit stora mängder jord. Materialet blir jord på plats i en pågående kompostprocess.

Trädgård

 

Här hoppas jag att min nya plantering av jordgubbar ska frodas inom några år. Jag har täckt ytan i ett försök att göra en plantering utan allt för mycket arbete.

I takt med att jag blir mer och mer effektiv i mitt sätt att odla behöver jag tänka till när det gäller hur jag använder ytorna. En av årets stora utmaningar är att odla mycket av det vi äter mycket av och mindre av det vi inte äter fullt så mycket av.

Bär kan vi äta i princip allt som är möjligt att framställa här. Under kanske 15 år framöver kommer behovet av färska bär, sylt, mos, marmelader, jos, saft, gelé och annat som görs av bär att ha strykande åtgång. I år satsar jag därför på att göra en ordentlig avdelning i trädgården enbart för bär.

 

Nytta av omöjlig plats
Den här omöjliga delen av trädgården ligger strax bakom huset, i västlig riktning. Den vätter mot beteshage och har fint ljus på förmiddagen samt kvällen. Under decennier har gräs och sly fått härja fritt här, liksom mullvadar. Marken är hopplöst ojämn. Men det visade sig då senaste tunnelväxthuset sattes upp att jorden under grässvålen är jättefin. En gott tecken.

För att förvandla den här plätten till odlingsbar yta har jag bestämt mig för att täcka en stor del av området för att kunna odla hundratals jordgubbsplantor. Gubbarna kommer att ramas in av spaljéer med loganbär och björnbär, samt andra bärbuskar.

Så här har jag förberett vallarna där jordgubbarna ska växa:

 

Hönsgödsel

En sträng av obrunnen hönsgödsel (skit och spån) har först lagts rakt på marken för att jämna till ytan hjälpligt.

 

Täckodling

Över hönsgödseln ligger tidningar, brett nog att täcka själva odlingsytan men också områdena emellan vallarna som ska användas som gångar. Jag hoppas att jag lagt ett nog tjockt lager. Jag samlar tidningar hela tiden till nya projekt och har bland annat två grannfamiljer som levererar sina återvinningskassar direkt hit.

 

Täckodling

Över tidningarna läggs ett ordentligt lager ensilage. Det går lika bra med i princip vad som helst som bygger upp bädden något. Halvbrunnen kompost, löv, halm eller annat.

 

Täckodling

På toppen hamnar ett lager halvförmultnad kompost av grenar och hushållskompost. Mellan raderna täcker jag sedan med ett extra lager tidningar och halm.

Allt som allt kommer jag att få plats med fem vallar för jordgubbar här. När jag planterar puttar jag undan ett utrymme i kompost och ensilage och sätter min planta där med lite extra jord runt fötterna. Och vattnar förstås ordentligt.

 

Täckodling

Runt hela jordgubbsbädden kommer jag sedan att lägga på ännu mer tidningar och eventuellt markduk om jag tycker det verkar växa förbålt mycket gräs. Efter det täcker jag med mer halm så det ser fint ut och skapar en barriär mot ogräset.

Varje bädd är cirka fem meter lång och de ligger med cirka en meters mellanrum från mitt till mitt. Och nu har jag bara tre bäddar kvar. Bäst att sätta fart...
/Sara Bäckmo

Läs också gärna om mina trädgårdshallon här:
Hallonen är flyttade
Hallon och hallon
Ottos hallontårta

 

02. maj 2015